Κυριακή, 28 Απρ.
24oC Αθήνα

Επικίνδυνα τα «βραζιλιάνικα» αυτοκίνητα

Επικίνδυνα τα «βραζιλιάνικα» αυτοκίνητα

Αυτοκίνητα των Chevrolet, Volkswagen, Nissan και Fiat που κατασκευάζονται στη Βραζιλία πληρούν χαμηλές προδιαγραφές ασφαλείας και ευθύνονται για τον υψηλό αριθμό θανάτων από τροχαία ατυχήματα στη συγκεκριμένη χώρα.

H εφημερίδα Detroit Free Press αναφέρει ότι τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στη Βραζιλία εγκαλούνται για τον υψηλό αριθμό θανάτων από τροχαία ατυχήματα σε αυτή τη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Χάρη στην αλματώδη αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων της μικρομεσαίας/μεσαίας κατηγορίας, η Βραζιλία εξελίχτηκε στον τέταρτο μεγαλύτερο κατασκευαστή στον κόσμο. Αλλά και τέσσερα από τα κορυφαία σε πωλήσεις μοντέλα της απέτυχαν σε ανεξάρτητες δοκιμασίες σύγκρουσης. 

Τα αποτέλεσμα αυτά σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα επικίνδυνο οδικό δίκτυο και τις καιρικές συνθήκες ανεβάζουν τη συχνότητα θανάτων από τροχαία ατυχήματα σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, ανάλογα με το μέγεθος της χώρας και τον πληθυσμό της.

Οι κατασκευαστές ωστόσο διατείνονται ότι τα προϊόντα τους επαρκούν ή και ξεπερνούν τις προδιαγραφές που θέτει η βραζιλιάνικη νομοθεσία. Νόμοι που πόρρω απέχουν από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς, αφού μόλις από την επόμενη χρονιά οι κατασκευαστές θα υποχρεωθούν να τοποθετήσουν μετωπικούς αερόσακους και ABS. Ακτιβιστές ωστόσο λένε ότι ούτε αυτές οι αλλαγές επαρκούν για να επιδράσουν καταλυτικά στη μείωση του αριθμού των θανάτων από τροχαία ατυχήματα.

Ανεξάρτητες δοκιμές κατέδειξαν ότι τέσσερα από τα κορυφαία σε πωλήσεις μοντέλα της βραζιλιάνικης αγοράς από κατασκευαστές όπως η General Motors, η Volkswagen και η Fiat απέσπασαν μόλις ένα αστέρι στα crash test.

Υπό αυτό το πρίσμα είναι φανερό ότι οι κατασκευαστές βγάζουν περισσότερο κέρδος επενδύοντας στη μικρότερη ασφάλεια των φθηνών βραζιλιάνικων αυτοκινήτων. Η Detroit Free Press αναφέρει ότι οι εταιρείες κερδίζουν περίπου 10% ανά πωλούμενο αυτοκίνητο αντί του συνήθους 5%  που κερδίζουν στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ.

Τα εισαγόμενα αυτοκίνητα της βραζιλιάνικης αγοράς διαθέτουν εξοπλισμό ασφάλειας που υπερβαίνει αυτόν των εγχώριων, με αποτέλεσμα να συμμετέχουν με σαφώς μικρότερο ποσοστό στον αριθμό θανάτων από τροχαία ατυχήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αυτοκίνητο Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε