Ελλάδα

180.000 Αλβανοί εγκατέλειψαν την Ελλάδα

Χωρίς μεροκάματο η Ελλάδα δεν ήταν πλέον η χώρα στην οποία μπορούσαν να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη. Έτσι χιλιάδες ήταν εκείνοι οι μετανάστες που πήραν το δρόμο της επιστροφής στην Αλβανία. Υπολογίζεται ότι τα τελευταία πέντε χρόνια 180.000 Αλβανοί επαναπατρίστηκαν.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα Σέκουλι (Shekulli) των Τιράνων, στην έκθεση επισημαίνεται πως “η επιστροφή των μεταναστών είναι ένας παράγοντας στον οποίο πρέπει να δοθεί προσοχή και παρακολουθείται διότι μπορεί να μετατραπεί σε κοινωνική βόμβα, μολονότι μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει και κάποιες θετικές επιπτώσεις στον τομέα των ακίνητων περιουσιών, την αύξηση της κατανάλωσης, των επενδύσεων κ.α.”.

Στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις επιπτώσεις της επιστροφής των Αλβανών μεταναστών στους τομείς της υγείας και της παιδείας στην Αλβανία. Ειδικότερα για την υγεία, επισημαίνεται πως η χώρα δεν μπορεί να επενδύσει στον συγκεκριμένο τομέα καθώς προσπαθεί να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες της.

Επισημαίνεται δε ότι μέχρι στιγμής από αυτούς που έχουν επιστρέψει μόλις το 5% και ζήτησαν να ενταχθούν στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, αλλά το χαμηλό αυτό ποσοστό αποδίδεται στην έλλειψη γνώσης από την πλευρά των μεταναστών σχετικά με τα δικαιώματά τους αλλά και στην έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στο αλβανικό κράτος.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Αγία Παρασκευή: Στον εισαγγελέα η πρώην σύζυγος του Πολωνού καθηγητή και οι συνεργοί της στη δολοφονία του
Η γυναίκα επιμένει ότι δεν έχει καμία σχέση με τη δολοφονία του πρώην συζύγου της ενώ ο σύντροφος της ομολόγησε ότι σκότωσε τον 43χρονο με εντολή της και με τη βοήθεια τριών συνεργών του
Οι συλληφθέντες για τη δολοφονία στην Αγία Παρασκευή οδηγούνται στην Ευελπίδων
2
Συνελήφθη ξανά ο 67χρονος που κατηγορείται για τον βιασμό της μητέρας του στα Τρίκαλα – Παραβίασε τους περιοριστικούς όρους
Αν και απαγορεύτηκε να πλησιάζει την ηλικιωμένη μητέρα στα 100 μέτρα, αφού αφέθηκε ελεύθερος πήγε ξανά στο σπίτι τους ισχυριζόμενος πως θέλει να κάνει μπάνιο
Περιπολικό