Ελλάδα

Athens Flying Week 2023: Στο cockpit του F-35 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος

Με την συμμετοχή του προσωπικού και ιπτάμενων μέσων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, μεταξύ των οποίων και οι ομάδες αεροπορικών επιδείξεων «ΖΕΥΣ» και «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» πραγματοποιήθηκε το διήμερο 2 και 3 Σεπτεμβρίου η Διεθνής Αεροπορική Επίδειξη «Athens Flying Week 2023» στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας.

Τα ελληνικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν εναέριες επιδείξεις υψηλού βαθμού δυσκολίας παρουσία παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

Αναλυτικά, η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων κατά το διήμερο των αεροπορικών επιδείξεων συμπεριέλαβε την συμμετοχή ιπτάμενων μέσων ως εξής:
● Μαχητικών αεροσκαφών F-16, RAFALE, M-2000-5 και F-4.
● Αεροσκάφους EMB-145H Αεροφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ).
● Μεταγωγικού Αεροσκάφους C-130H.
● Αεροσκαφών T-2E BUCKEYE, T-6A TEXAN II, T-41D, Μ-346, P2002-JF και SUPERMARINE SPITFIRE.
● Ελικοπτέρων AH-64D APACHE, NH-90, CH-47D CHINOOK, OH- 58D KIOWA WARRIOR, UH-1H HUEY, S-70B AEGEAN HAWK και SUPER PUMA AS-332.

Στο πλαίσιο της επίδειξης, εκτελέστηκαν ποικίλα σενάρια και αντικείμενα μεταξύ των οποίων:

● Πτητικές επιδείξεις και διελεύσεις σχηματισμών αεροσκαφών και ελικοπτέρων άνωθεν του χώρου των εκδηλώσεων.
● Εξομοίωση διαδικασιών αντιμετώπισης πιθανής ασύμμετρης απειλής από αέρος (RENEGADE).
● Εκτέλεση αεροπορικών σεναρίων Slow Mover Protection (SLOMO PROTECT).
● Ρίψη αλεξιπτωτιστών ελεύθερης πτώσης της ΔΕΠ.
● Αντιμετώπιση περιστατικού τραυματία και εκκένωση με ιπτάμενο μέσο (CASEVAC/MEDEVAC).
● Εγγύς αεροπορική υποστήριξη (Close Air Support – CAS/Close Combat Attack – CCA ).
● Σενάριο διάσωσης μάχης (Combat Search and Rescue – CSAR).
● Εκκένωση ειδικής επιχειρησιακής ομάδας της ΔΕΠ με την μέθοδο AirTEP (Airborne Tactical Extraction Platform).

floros athens flying week

 

Τις δραστηριότητες της δεύτερης ημέρας του «Athens Flying Week 2023» παρακολούθησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος – Γεώργιος Δένδιας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα Esam bin Ibrahim Al Mal, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης και ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Φραγκίσκος Λελούδας ΠΝ.

floros athens flying week

 

Όσον αφορά στις ξένες στρατιωτικές συμμετοχές, στην επίδειξη συμμετείχε το Βέλγιο και η Δανία με μαχητικά αεροσκάφη F-16, η Γαλλία με RAFALE, οι ΗΠΑ με F-35, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας με EUROFIGHTER TYPHOON και με την Ομάδα Επιδείξεων «SAUDI HAWKS», τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με την Ομάδα Επιδείξεων «FURSAN AL EMARAT», η Ισπανία με την Ομάδα Επιδείξεων «PATRULLA AGUILA», και η Ιταλία με την Ομάδα Επιδείξεων «WEFLY».

athens flying week
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ περιηγήθηκαν στους χώρους φιλοξενίας των αποστολών των Γαλλικών RAFALE και των F-35 των ΗΠΑ, όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους χειριστές και το προσωπικό υποστήριξης εδάφους, συγχαίροντάς τους για τις εξαιρετικά εντυπωσιακές ικανότητες που επέδειξαν κατά την διάρκεια του διημέρου και απόλαυσε το κοινό που παραβρέθηκε στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας. Παράλληλα τους ευχαρίστησαν για την ιδιαίτερα τιμητική παρουσία τους στην Ελλάδα.

floros athens flying week

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στο πλαίσιο παρακολούθησης των δραστηριοτήτων της επίδειξης επισκέφθηκε το περίπτερο της Lockheed Martin, όπου πραγματοποίησε πτήση προσομοίωσης μαχητικού αεροσκάφους F-35.

athens flying week

 

Η ευρεία συμμετοχή προσωπικού και ιπτάμενων μέσων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Διεθνή Αεροπορική Επίδειξη «Athens Flying Week 2023», ανέδειξε για μία ακόμη φορά διεθνώς τις δυνατότητες και ικανότητές τους, οι οποίες αποτελούν πόλο έλξης και καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης στρατηγικών συνεργασιών με φίλες και σύμμαχες χώρες, και συνέβαλε στην προσέλκυση και συμμετοχή μεγάλου αριθμού προσωπικού και μέσων ξένων χωρών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Η κακοκαιρία Erminio σφυροκοπά τη χώρα: Συνεχίζονται οι ισχυρές καταιγίδες και οι θυελλώδεις άνεμοι – Σε συναγερμό 11 περιοχές
Οι άνεμοι θα φτάσουν τα 9 μποφόρ, ενώ το απόκοσμο σκηνικό με την αφρικανική σκόνη σε Κρήτη, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα θα συνεχιστεί - Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο
Κακοκαιρία στην Αττική
Ένας νεκρός στη Νέα Μάκρη από την κακοκαιρία Erminio - Πλημμύρισε το αστυνομικό τμήμα της περιοχής
Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί πάνω από 500 κλήσεις - Η κακοκαιρία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην Αττική, όπου από το πρωί της Τετάρτης εκδηλώνονται έντονες βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι
Καταστροφές μετά από πλημμύρες 11
Βιολάντα: Το πόρισμα του ΕΜΠ για τα αίτια της διάβρωσης του υπόγειου σωλήνα από όπου διέρρευσε το προπάνιο και έγινε η έκρηξη
Υπενθυμίζεται ότι ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου παραμένει προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Τρικάλων, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να απολογηθούν άλλα δύο στελέχη της εταιρείας
Το εργοστάσιο της Βιολάντα μετά τη φονική έκρηξη
12
Σαρώνει η κακοκαιρία Erminio: Δύο περιοχές σε κόκκινο συναγερμό, μέχρι πότε θα διαρκέσει η σκόνη
Συνεχίζεται και την Πέμπτη η κακοκαιρία με έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες στα περισσότερα τμήματα της χώρας, ισχυρούς ανέμους και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις, έως 7 μποφόρ, στο Αιγαίο
Αφρικανική σκόνη