Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Αγρότες: Όλα έτοιμα για την «απόβαση» στην Αθήνα – Η πορεία που θα ακολουθήσουν και τα μέτρα της ΕΛΑΣ

Αγρότες: Όλα έτοιμα για την «απόβαση» στην Αθήνα – Η πορεία που θα ακολουθήσουν και τα μέτρα της ΕΛΑΣ

Τα πάντα έχουν ετοιμαστεί και οι αγρότες αναμένεται αύριο Τρίτη (20.02.2024) να κατέβουν με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα και στην πλατεία Συντάγματος.

Δεκάδες τρακτέρ αναμένεται να μπουν στην Αθήνα, με το μεγάλο συλλαλητήριο των αγροτών να είναι προγραμματισμένο για τις 18:30 στην Πλατεία Συντάγματος. Παράλληλα σε συλλαλητήριο στο πλευρό των αγροτών έχουν καλέσει δεκάδες συνδικάτα, σωματεία και ομοσπονδίες της Αττικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλη τη διάρκεια της σημερινής μέρας το κομβόι των τρακτέρ και των αγροτικών μηχανημάτων πορεύονταν με τάξη και χωρίς προβλήματα σε ένα ρεύμα κυκλοφορίας, με ταχύτητες από 30 έως 40 km, ενώ τα περιπολικά της Τροχαίας και συνολικότερα η Αστυνομία έκανε έντονη την παρουσία της συνοδεύοντας το κομβόι και λαμβάνοντας μέτρα κατά μήκος του εθνικού δικτύου για να μην υπάρξουν προβλήματα.

Την ίδια στιγμή επικρατεί κινητικότητα τόσο για την συγκέντρωση και άλλων τρακτέρ που να ενισχύσουν το κομβόι όσο και την μεταφορά αγροτών και κτηνοτρόφων από διάφορα σημεία με λεωφορεία και Ι.Χ. προς την Αθήνα.

Αγρότες από όλη την Ελλάδα

Σύμφωνα με τους διοργανωτές αύριο το πρωί αναμένεται να προστεθούν πάνω από 30 τρακτέρ από την περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας ενώ στο Σχηματάρι θα προστεθούν άλλα 15 τρακτέρ από την Εύβοια. Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα τρακτέρ να ενισχυθούν περισσότερο από διάφορα σημεία είτε από την Θήβα, είτε από περιοχές της Αττικής.

Να σημειωθεί ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Ημαθία έχουν ήδη φορτώσει 9 τρακτέρ σε νταλίκες για να τα μεταφέρουν μέχρι το Κάστρο της Βοιωτίας, ενώ άλλα 2 φορτηγά με 6 τρακτέρ από την Βόρεια Ελλάδα ταξιδεύουν κι αυτά για να φτάσουν στο σημείο συνάντησης στο Κάστρο της Βοιωτίας.

Στο Κάστρο Βοιωτίας υπήρξε θερμή υποδοχή από αγρότες και άλλο κόσμο που είχαν συγκεντρωθεί εκεί.

 

Περισσότερα από 20 λεωφορεία αναμένεται να ξεκινήσουν μόνο από την Φθιώτιδα, ενώ αναμένονται λεωφορεία από το Δομοκό και την Καρδίτσα. Σύμφωνα με τους οργανωτές από την Φθιώτιδα θα μετακινηθούν στην Αθήνα 800 περίπου αγρότες και κτηνοτρόφοι, ενώ 5 λεωφορεία θα ταξιδέψουν από την Καρδίτσα προς την Αθήνα και 2 λεωφορεία από την περιοχή του Δομοκού.

Πολλά από τα τρακτέρ φέρουν σημαίες με την εμβληματική μορφή του αγροτικού κινήματος στην Ελλάδα, του Μαρίνου Αντύπα.

Κινητικότητα επικρατεί στην Βοιωτία και την Εύβοια, καθώς ιδιαίτερα στην Εύβοια θα ξεκινήσουν λεωφορεία και από την Ιστιαία, το Μαντούδι και την Λίμνη στην βόρειο Εύβοια αλλά κι από την Κάρυστο στο Νότιο τμήμα του νησιού. Λεωφορεία θα ξεκινήσουν από τα Ψαχνά και την Χαλκίδα και την Κύμη.

Στην Αθήνα μεταβαίνουν αγρότες και από τα Χανιά προκειμένου να ενώσουν τις φωνές τους με αγρότες από όλη τη χώρα στο παναγροτικό συλλαλητήριο.

Οι αγρότες των Χανίων, μετά από 16 μέρες κινητοποιήσεων με τα μπλόκα που είχαν στήσει στα Μεγάλα Χωράφια, θα μεταβούν στο συλλαλητήριο ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα για την στήριξή τους, καθώς τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση δεν τους ικανοποιούν.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν τοποθετήσει στα τρακτέρ διάφορα συνθήματα θέλοντας με τον τρόπο αυτό να περιγράψουν την κατάσταση που βρίσκονται ζητώντας από την κυβέρνηση την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Επίσης με λεωφορεία και ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα θα μεταβούν στην Αθήνα αγρότες από τα μπλόκα της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Ειδικότερα, αγρότες από την Αιγιάλεια, την Δυτική Αχαΐα, την Ωλενία και τον Ερύμανθο, θα αναχωρήσουν αύριο το πρωί από την Αχαΐα και μετά την στάση στην περιοχή των Μεγάρων θα κατευθύνουν προς το κέντρο της πρωτεύουσας.

Επίσης, αγρότες από την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία θα αναχωρήσουν και αυτοί αύριο το πρωί από τις περιοχές τους, με προορισμό την Αθήνα.

Στην περιοχή των Μεγάρων, οι αγρότες από την Δυτική Ελλάδα αναμένεται να συναντηθούν με αγρότες από τα μπλόκα της Πελοποννήσου.

Μάλιστα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, έχει απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς της Πελοποννήσου, για συμμετοχή στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο, ενώ η προσυγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 17:30 στην πλατεία Ομονοίας.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ο Κώστας Τζέλλας πρόεδρος ενωτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας, δήλωσε: «θα δώσουμε τον τόνο και την απαίτηση από την κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα μας».

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Μαγνησίας, Θοδωρής Γεωργάκης, αναφέρει πως: «O αριθμός των τρακτέρ που θα μπουν στην Αθήνα είναι τριψήφιος, πάνω από 70 λεωφορεία».

Στον Αλμυρό 40 τρακτέρ είναι έτοιμα να φύγουν για την Αθήνα μαζί και 20 συνοδευτικά οχήματα. Είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή για την Αθήνα και όπως τονίζει αγρότης από το μπλόκο: «Το μήνυμα είναι προς την Κυβέρνηση ότι το 16 ήμασταν 20 τώρα 200 την επόμενη 2000».

Αγρότες, μελισσοκόμοι και κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα στο Κάστρο Βοιωτίας όπου και θα διανυκτερεύσουν για να ξεκινήσουν συντεταγμένα αύριο μετά τις 10 το πρωί για το Σύνταγμα.

Το ΠΑΜΕ έχει ορίσει προσυγκεντρώσεις στις 17:30 σε Ομόνοια, REX, Προπύλαια και Σύνταγμα.

Το σχέδιο της ΕΛΑΣ – Τροποποιήσεις στα ΜΜΜ

Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη αποφασίστηκε όλα τα τρακτέρ και τα οχήματα των αγροτών να κινηθούν από την εθνική οδό και τη λεωφόρο Κηφισού στη λεωφόρο Αθηνών.

Η κίνηση των τρακτέρ θα γίνει συνοδεία περιπολικών της Ελληνικής Αστυνομίας με συγκεκριμένο δρομολόγιο τόσο από το Κάστρο Βοιωτίας όσο και από τα Μέγαρα Αττικής, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν πριν τη μετάβαση στην Αθήνα. Παράλληλα, για να μην υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση της κυκλοφορίας έχει προγραμματισθεί τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες να σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Λόγω των μέτρων, αναμένεται να γίνουν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας, Αστυνομικό Υποδιευθυντή Θεοφάνη Αναγνώστου, θα γίνει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα:

Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραΐσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.

Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.

Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.

Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Θα παρέχεται συνεχής πληροφόρηση για περαιτέρω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Για οποιαδήποτε πληροφορία οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης, ενώ συστήνεται στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση με οχήματα στη διαδρομή της πορείας και στους χώρους των εκδηλώσεων, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Συνεχής ενημέρωση για τις ισχύουσες κάθε φορά κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρχει σε ειδικό μπάνερ στην ιστοσελίδα καθώς και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις