Ελλάδα

Αλλάζουν όλα στα επιδόματα – 1.500.000 πολίτες που παίρνουν επιδόματα θα περάσουν από κόσκινο

- Κόβονται τα επιδόματα από δήμους, όλα θα παρέχονται από το υπουργείο Εργασίας
- Στόχος να βρεθούν οι μαύρες τρύπες σε ΕΚΑΣ, επίδομα θέρμανσης και άλλα επιδόματα
- 4,3 δίνει το κράτος σε βοηθήματα που δεν φορολογούνται

Προσθέστε το newsit.gr στη Google

για να βλέπετε περισσότερες ειδήσεις στη μηχανή αναζήτησης

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στα επιδόματα από το 2015. Οι αλλαγές αφορούν σε όλα τα προνοιακά επιδόματα για τα οποία δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές.
Είναι δηλαδή τα επιδόματα που δεν συμπληρώνουν μισθούς ή συντάξεις. Ουσιαστικά πρόκειται λοιπόν για το ΕΚΑΣ, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα θέρμανσης και το κοινωνικό μέρισμα.

Ο Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κόκορης, εξήγησε πως πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση με σκοπό τη δημιουργία ενός δίκαιου μηχανισμού για όλους τους πολίτες και πρόσθεσε:

“Στο ΕΚΑΣ θα γίνει διαχωρισμός από την κοινωνική ασφάλιση και θα μεταφερθεί στην πρόνοια. Κινούμαστε σε μια κατευθυντήρια γραμμή ενοποίησης, συγκέντρωσης όλων των επιδομάτων σε μια πηγή και θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της δικαιοσύνης”.

Μέχρι στιγμής επικρατεί αλαλούμ με τα επιδόματα καθώς όπως έχουν διαπιστώσει οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας τρία υπουργεία, ( Εργασίας – Οικονομικών – Εσωτερικών) και 325 δήμοι δίνουν 113 διαφορετικά προνοιακά επιδόματα σε χρήμα ή σε είδος με συνολικό ετήσιο κόστος 4,3 δισ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι είναι περίπου 1,5 εκ πολίτες και πρόκειται για ανέργους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με ειδικές ανάγκες, οικογένειες και φοιτητές. Όλα αυτά τα επιδόματα θα συγκεντρωθούν κάτω από την “ομπρέλα” του υπουργείου Εργασίας.

Συνδικάτα εργαζομένων και οργανώσεις συνταξιούχων εκτιμούν ότι από τις αλλαγές αυτές και την ανακατανομή των πόρων θα θιγούν άνεργοι, χαμηλόμισθοι στα όρια της φτώχειας, συνταξιούχοι και οικογένειες που σήμερα παίρνουν 2 ή 3 διαφορετικά προνοιακά επιδόματα.

Οι οργανώσεις των συνταξιούχων θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος το Σάββατο 1 Νοεμβρίου κατά της πολιτικής των μνημονίων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Υποκλοπές: Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προανήγγειλαν τα μέλη του ΔΣΑ, επιμένοντας στη σκληρή γλώσσα κατά του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Η συνέντευξη τύπου δόθηκε μετά το έκτακτο ψήφισμα του ΔΣΑ της 29ης Απριλίου για τις υποκλοπές, με το οποίο η πλειοψηφία των μελών ζήτησε την παραίτηση του Εισαγγελέα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου
Δικηγορικός Σύλλογος
«Θα άνοιγα το μαγαζί σε 5 μέρες, δανείστηκα για να το φτιάξω» λέει ο περιπτεράς στη Γαστούνη που του έκαψαν το κατάστημα 2 μήνες μετά την πρώτη επίθεση που δέχθηκε
«Σήμερα θα έφερνα το εμπόρευμα. Ευτυχώς που δεν είχα μέσα εμπόρευμα γιατί η φωτιά θα έπαιρνε μεγαλύτερη διάσταση» λέει στο newsit.gr ο Χρήστος Σαμψώνης
Εμπρησμός καταστήματος στη Γαστούνη 9