Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Αττική: Μειώνεται ο καπνός από τη φωτιά στην Εύβοια

Αττική: Μειώνεται ο καπνός από τη φωτιά στην Εύβοια

Βελτιώνεται η κατάσταση στην Αττική μετά την αποπνικτική ατμόσφαιρα εξαιτίας της φωτιά στην Ευβοια. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προγνωστικού συστήματος «IRIS» το βράδυ θα είναι καλύτερα τα πράγματα.

Ανασαίνει και πάλι σιγά σιγά η Αττική μετά την αποπνικτική ατμόσφαιρα που υπήρχε τις πρωινές ώρες εξαιτίας της φωτιάς στην Ευβοια. Τόσο οι δορυφορικές εικόνες όσο και οι κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη δείχνουν ότι η κατάσταση έχει πια βελτιωθεί αισθητά.

Παράλληλα σύμφωνα με προγνωστικό σύστημα “IRIS” και με βάση τα έως τώρα δεδομένα, προβλέπεται ότι το βράδυ της Τρίτης δεν θα είναι αποπνικτικό για την Αθήνα και η ατμόσφαιρα θα αποσυμφορηθεί, καθώς ο καπνός φαίνεται να κινείται σταδιακά προς τη βορειοδυτική Αττική, αλλά και τη Σαλαμίνα.

Ο Θοδωρής Γιάνναρος επιστημονικός συνεργάτης του ΕΑΑ-meteo μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η παγίδευση του καπνού στην Αθήνα ήταν προσωρινή λόγω και της γεωμορφολογίας του λεκανοπεδίου, κάτι που είχε ως συνέπεια να αυξηθεί σημαντικά η συγκέντρωση των μικροσωματιδίων, αλλά πλέον αυτά έχουν μειωθεί αισθητά.

Από το απόγευμα της Τρίτης οι βοριάδες αναμένεται να κοπάσουν, ενώ παράλληλα στρέφονται σε βορειοανατολικούς, πράγμα που σημαίνει ότι θα μειωθεί περαιτέρω και η μεταφορά καπνού προς την Αθήνα από την πυρκαγιά της Εύβοιας. Όσον αφορά τον καπνό στην Πελοπόννησο, στο μεγαλύτερο μέρος του προέρχεται από την άλλη πυρκαγιά της Θήβας.

Το προγνωστικό σύστημα “IRIS” αναπτύχθηκε και λειτουργεί επιχειρησιακά στα πλαίσια του διακρατικού ερευνητικού έργου INTERREG-BALKAN-MEDITERRANEAN 2014-2020-DISARM (Drought and fIreobServatory and eArly waRning systeM), με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους των συμμετεχόντων κρατών.

Εκτακτες οδηγίες από την Περιφέρεια Αττικής

Οδηγίες για την προστασία των πολιτών από τον καπνό λόγω της πυρκαγιάς στα Ψαχνά Ευβοίας εξέδωσε η Περιφέρεια Αττικής με έκτακτο δελτίο Τύπου.

Σύμφωνα με την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της περιφέρειας Αττικής, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας του πληθυσμού ως εξής:

Στον γενικό πληθυσμό, συνιστάται η αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους και ο περιορισμός του χρόνου παραμονής στο εξωτερικό περιβάλλον, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Κατά την παραμονή σε εσωτερικούς χώρους, συνιστάται να διατηρούνται πόρτες και παράθυρα κλειστά. Εφόσον οι κατοικίες διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, προτείνεται η χρήση του στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους.

Πληθυσμιακές ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω καπνού είναι άτομα με άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα, άτομα με καρδιοαγγειακές παθήσεις, χρονίως πάσχοντες, ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυοι και καπνιστές. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειασθούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ σε περίπτωση επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Χρειάζεται άμεση ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που κάποιο άτομο ή οι οικείοι του παρουσιάσουν οποιαδήποτε συμπτώματα εξαιτίας του καπνού ή των συνθηκών της πυρκαγιάς.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις