Παρασκευή, 3 Μαΐ
23oC Αθήνα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η Μάγδα Φύσσα συνεχίζει την κατάθεσή της

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η Μάγδα Φύσσα συνεχίζει την κατάθεσή της

Με την υποβολή ερωτήσεων από τους συνηγόρους υπεράσπισης θα συνεχιστεί σήμερα (10.10.2022) στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα για τη δολοφονία του μοναχογιού της Παύλου τον Σεπτέμβριο του 2013 από τον χρυσαυγίτη, Γιώργο Ρουπακιά, εγκληματική ενέργεια που έλαβε χώρα στο πλαίσιο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Η Μάγδα Φύσσα στάθηκε με γενναιότητα και θάρρος απέναντι από τους κατηγορούμενους για τη δολοφονία του παιδιού της και κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή τα όσα συνέβησαν πριν, κατά και μετά το έγκλημα, όπως της τα περιέγραψαν η σύντρoφος και οι φίλοι του γιου της.

Στα 62 της η Μάγδα Φύσσα κλήθηκε για μία ακόμα φορά να θυμηθεί τη δυσκολότερη ημέρα της ζωής. Για τη μάρτυρα όπως τόνισε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της εξέτασης της, η Χρυσή Αυγή είναι οργάνωση εγκληματική και τρομοκρατική. «Με βάση τα στοιχεία, το τι σημαίνει τρομοκρατική, δεν βλέπω καμία διαφορά στην οργάνωση της ΧΑ. Οι διαφορές είναι μόνο στις ποινές. Εδώ και με την κρατική ασυλία όπως είπα, είναι κάτι παραπάνω από τρομοκρατική οργάνωση. Αυτό που έχω ζήσει στα 62 μου» ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις του δικηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας, Κώστα Παπαδάκη.

Το παιδί της -όπως πληροφορήθηκε εκ των υστέρων- ήταν στόχος της Χρυσής Αυγής. «Πηγαίνοντας εκεί, με τους μισούς να είναι μια μεγάλη ομάδα στο απέναντι πεζοδόρμιο, να βρίζουν, να φωνάζουν, να ποδοπατούν, να προκαλούν τρόμο, ομάδες οι οποίες φεύγανε δύο-τρεις μαζί και πηγαίνανε, χτυπάγανε, φεύγανε πήγαιναν άλλοι. Κάτω δεν τον ρίξανε, και το σχέδιο ήταν βέβαια ο Ρουπακιάς να πάει να δολοφονήσει, να δολοφονήσει ήρεμα, αφού έκανε τον γύρο, και το θύμα γνώρισε, έκανε το γύρο, πάει ανάποδα, και εκεί που γινόντουσαν τα χτυπήματα, ερχόντουσαν άλλοι και φεύγανε, του ανοίγουν το δρόμο, κατεβαίνει από το αυτοκίνητο, μαχαιρώνει και φεύγει. Είναι καθαρά οργανωμένο σχέδιο» περιέγραψε η Μάγδα Φύσσα στο δικαστήριο, προσθέτοντας πως ήταν «επαγγελματικό χτύπημα» και «οι μαχαιριές επαγγελματικές».

Η μάρτυρας αναφέρθηκε και στην ανοχή και την απάθεια των αστυνομικών εκείνη την ημέρα αλλά και στο γεγονός ότι αντί να περάσουν χειροπέδες στα μέλη του τάγματος εφόδου συνέλαβαν τους φίλους του γιου της.

«’Έγινε μια δολοφονία μπροστά τους και αυτοί πέρασαν χειροπέδες στα παιδιά που είχε πει ο Παύλος «τρέξτε». Και τους πάνε στο Τμήμα που είναι και ο δολοφόνος. Τα παιδιά, όμως, δεν ξέρουν ότι έχει δολοφονηθεί ο Παύλος. Και στο ίδιο κρατητήριο έχουν τα δικά μας τα παιδιά μαζί με το δολοφόνο. Εκεί μαθαίνουν τα παιδιά ότι ο Πάυλος υπέκυψε, ωστόσο ο δολοφόνος είναι στο κρατητήριο με το τηλέφωνο και μιλάει κανονικότατα. Την ώρα που μαθαίνουν τα παιδιά ότι ο Παυλος υπέκυψε και αρχίζουν και χτυπιούνται και χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο, εκεί ζητάει να τον βγάλουν από εκεί γιατί φοβήθηκε. Τα παιδιά δεν γνωρίζουν όμως ότι είναι ο δολοφόνος του Παύλου, δεν τον έχουν δει, δεν τον ξέρουν, και ένας αστυνομικός ανοίγει την πόρτα και του λέει «πήγαινε μόνος σου στον τρίτο να κάτσεις σε ένα γραφείο» κατέθεσε η Μάγδα Φύσσα.

Ναζιστικοί χαιρετισμοί

Η συνεδρίαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της περασμένης Παρασκευής 7 Οκτωβρίου 2022 σημαδεύτηκε ωστόσο από την προκλητική στάση του συνηγόρου υπεράσπισης του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνου Πλεύρη, ο οποίος μπροστά στη Μάγδα Φύσσα χαιρέτησε ναζιστικά. Ήταν η δεύτερη φορά που ο κ. Πλεύρης έκανε μία τέτοια κίνηση, καθώς και στην προηγούμενη συνεδρίαση στις 28 Σεπτεμβρίου 2022, αποχωρώντας από τη δικαστική αίθουσα και ενώ είχε διακοπεί η δίκη, είχε χαιρετήσει ναζιστικά. Αυτή τη φορά ωστόσο το έκανε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Μέχρι στιγμής, για την ενέργεια αυτή έχει παρέμβει ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας. Όπως μάλιστα αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Βερβεσός, , αφού έλαβε γνώση δημοσιευμάτων του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και σχετικό φωτογραφικό υλικό, από τα οποία προκύπτει η απόδοση  ναζιστικού χαιρετισμού από συνήγορο υπεράσπισης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ενώπιον του Δικαστηρίου, απέστειλε  επιστολές:

–        Στον Πρόεδρο των Πειθαρχικών Συμβουλίων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών , με την οποία ζητεί την αμελλητί διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής έρευνας για το  περιστατικό αυτό και τη συσχέτισή της με συναφή εκκρεμή για ίδια συμπεριφορά, που έλαβε χώρα στις 28.9.2022, από τον ίδιο δικηγόρο , ενώπιον του ιδίου Δικαστηρίου και

–        Στην Πρόεδρο και στην Εισαγγελέα του Α Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με την οποία ζητεί να προβούν, σύμφωνα με το νόμο και εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων τους, στις προβλεπόμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση τέτοιων συμπεριφορών, που εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια της δίκης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις