Δευτέρα, 27 Μαΐ
25oC Αθήνα

Ελληνικό: Οριοθετήθηκε ο αρχαιολογικός χώρος

Ελληνικό

– Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για το Ελληνικό
– Οριοθετήθηκαν τα 280 στερέματα
– “Γκρίζα” περιοχή οι εργασίες στο Ελληνικό
– Οι sos όροι και τα έξι εμβληματικά κτίρια

Το Ελληνικό έχει ξεκινήσει να αλλάζει… Κάτι το οποίο φαίνεται πως ενισχύεται από την δημοσίευση  στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της κήρυξης και οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου στην έκταση του πρώην αεροδρομίου.

Με αυτό τον τρόπο, παίρνει το δρόμο η δημοσίευση της κρίσιμης, για τα ύψη των κτιρίων που σχεδιάζεται να αναπτυχθούν στο Ελληνικό, απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού.

Αν και η οριοθέτηση και δημοσίευση του τοπογραφικού δεν κρύβει κάποια περαιτέρω έκπληξη και αφορά τα περίπου 280 στρέμματα που είχαν αρχικά περιγραφεί, μένουν ακόμα πολλά να ξεκαθαριστούν.

Κατ’ αρχήν αυτή καθεαυτήν η κήρυξη σημαίνει πως σε αυτόν τον χώρο, που σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος του φιλοξενεί το αμαξοστάσιο των αστικών λεωφορείων, για να γίνει οτιδήποτε, απαιτείται άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους χρόνους και τους όρους χορήγησής της.

Η οριοθέτηση των 280 στερεμάτων

Ακόμα περισσότερο, η οριοθέτηση μπορεί να αφορά 280 στρέμματα στην υπό παραχώρηση έκταση (και πολύ περισσότερα στις εκτάσεις που γειτονεύουν με την πόλη), αλλά δημιουργεί αβεβαιότητα και για τις γειτονικές περιοχές εντός παραχώρησης.

Ελληνικό: 280 στρέμματα η έκταση που κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος

Το πώς θα γίνεται εκεί η εκτέλεση των έργων αποτελεί προσωρινά γκρίζα περιοχή, αναφέρουν πηγές σε άμεση σχέση με τις διεργασίες μεταξύ επενδυτή και εμπλεκόμενων φορέων του Δημοσίου σχετικά για την ολοκλήρωση της παραχώρησης.

«Το ζήτημα δεν είναι ποσοτικό αλλά ποιοτικό», εξηγούν, υπενθυμίζοντας πως στον καθεαυτό αρχαιολογικό χώρο το σχέδιο ανάπτυξης προβλέπει την κατασκευή κτιρίων γραφείων, κέντρου έρευνας και ανάπτυξης και ένα κομμάτι οικιστικό.

Ελληνικό: Οι sos όροι και τα έξι εμβληματικά κτίρια

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα πιο κρίσιμοι για την παραχώρηση θα είναι τυχόν όροι που θα περιλαμβάνει η απόφαση του υπουργείου για το Σχέδιο Ολοκληρωμένη Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Αυτή η απόφαση προαπαιτούσε την κήρυξη, που έγινε χθες (04.11.2017), και σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ αναμένεται να περιλάβει κάποιες παρατηρήσεις για ύψος των κτιρίων που θα αναπτυχθούν. Το επενδυτικό σχέδιο και η αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπουν την κατασκευή έξι εμβληματικών κτιρίων – τοποσήμων με πολύ μεγάλα ύψη.

Το εμπόδιο της Ακρόπολης

Το ΚΑΣ φέρεται να συνέστησε «να εξεταστεί μείωση του ύψους των κτιρίων» για να μην επισκιάζουν αισθητικά την Ακρόπολη, η οποία υψώνεται στα 140 μέτρα, προκειμένου να μην αλλοιωθούν η οριζοντογραμμή και ο χαρακτήρας του αστικού τοπίου. Δεν έχει όμως συστήσει συγκεκριμένα ύψη, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Πολιτισμού.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να κρίνει και την περαιτέρω εξέλιξη της παραχώρησης.

Ελληνικό: Οι δεσμεύσεις της Lamda Development

Υπενθυμίζεται πως η Lamda Development, που ηγείται του επενδυτικού σχήματος της παραχωρησιούχου, έχει δηλώσει ότι «αφού μελετήσει τις αποφάσεις και τα διαγράμματα που θα τις συνοδεύουν, θα είναι σε θέση να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στο master plan και στο επιχειρηματικό σχέδιο, παραμένοντας προσηλωμένη στα υπογεγραμμένα και κυρωμένα από το Κοινοβούλιο συμβατικά κείμενα».

Έχει δε τονίσει πως «η προσπάθεια ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων περιλαμβάνεται από την αρχή στις δεσμεύσεις της και επιπλέον προβλέπεται και θεσμικά τόσο από τους σχετικούς νόμους όσο και από το μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτισμού, ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις οργάνων της πολιτείας».

Τι αναφέρει το ΦΕΚ

Το ΦΕΚ της απόφασης για τον αρχαιολογικό χώρο αναφέρει: «Κηρύσσουμε και οριοθετούμε ως αρχαιολογικό χώρο περιοχή (…), για λόγους προστασίας και ανάδειξης των εγκείμενων αρχαιοτήτων, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους.

Θρίλερ με την μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό

Η ανωτέρω έκταση περιλαμβάνει ικανό αριθμό αρχαίων μνημείων (οικιστικά και ταφικά κατάλοιπα, ιερά, τμήματα αρχαίων οδών, εργαστηριακές εγκαταστάσεις, θέατρα κ.ά.) εντός των γεωγραφικών ορίων των αρχαίων αττικών δήμων του Αλιμούντος και του Ευωνύμου.

Η ένταξη των μνημείων στην οριοθέτηση, βάσει έρευνας πεδίου, επιτρέπει την προστασία και ανάδειξή τους σε ιστορική, αισθητική και λειτουργική ενότητα».

Πηγή: Η Καθημερινή

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις