Ελλάδα

Εντοπίστηκε δίκτυο που πλαστογραφούσε ταξιδιωτικά έγγραφα για μετανάστες – Μια σύλληψη

Ο κατηγορούμενος έφτιαχνε πλαστά ταξιδιωτικά έγγράφα τουλάχιστον από το 2024, αποκομίζοντας χρηματικά ποσά, που κυμαίνονταν από 300 έως 900 ευρώ ανά έγγραφο
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ένα πλήρες εργαστήριο που έφτιαχνε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία προορίζονταν για τη παράνομη προώθηση μεταναστών, κυρίως αεροπορικώς, εντοπίστηκε την Τρίτη (27.05.2025) στην Αττική κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης.

Για την υπόθεση συνελήφθη, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων και έρευνα από την Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, ένας άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για κατοχή διαβατηρίου – ταξιδιωτικού εγγράφου τρίτου προσώπου, κατ’ εξακολούθηση.

Ο κατηγορούμενος έφτιαχνε πλαστά ταξιδιωτικά έγγράφα τουλάχιστον από το 2024, αποκομίζοντας χρηματικά ποσά, που κυμαίνονταν από 300 έως 900 ευρώ ανά έγγραφο, ανάλογα με το είδος και τη χώρα προέλευσής του, λαμβάνοντας παράλληλα, ιδιαίτερα μέτρα απόκρυψης της εγκληματικής του δράσης. Ειδικότερα, είχε εγκαταστήσει το εργαστήριο σε δωμάτιο σπιτιού και για να δυσχεραίνει τον εντοπισμό του δεχόταν παραγγελίες από τα συνεργαζόμενα δίκτυα διακίνησης μεταναστών, μέσω διαδικτυακών εφαρμογών επικοινωνίας, ενώ τα πλαστά έγγραφα που διακινούσε στους συνεργούς του, τα παρέδιδε με συνωμοτικό τρόπο, πραγματοποιώντας ολιγόλεπτες επαφές.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σπίτι, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ο εξοπλισμός του εργαστηρίου, όπως πολυμηχανήματα (εκτυπωτές-σαρωτές), φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, θερμοκολλητής, συσκευή ανίχνευσης πλαστών UV, εξωτερικά μέσα αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων καθώς και περισσότερα από 880 ταξιδιωτικά έγγραφα σε ψηφιακή μορφή, πρώτες ύλες που έφεραν απομιμήσεις στοιχείων ασφαλείας και σημάτων των γνήσιων εγγράφων διαφόρων χωρών και 2 κινητά τηλέφωνα.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν έγγραφα διαφόρων χωρών, σε φυσική μορφή, πλήρως καταρτισμένα ή υπό διαδικασία κατάρτισης και συγκεκριμένα:

• 24 δελτία ταυτότητας,

• 26 διαβατήρια, 85 σελίδες ατομικών στοιχείων διαβατηρίων, 40 εξώφυλλα διαβατηρίων,

• 15 άδειες διαμονής,

• 8 άδειες ικανότητας οδήγησης,

• 4 δελτία αιτούντος διεθνή προστασία,

• 2 κάρτες ασφάλισης,

• 2 ειδικές προξενικές θεωρήσεις εισόδου (VISA) και

• 59 ζελατίνες με στοιχεία ασφαλείας των αντίστοιχων γνησίων.

Βρέθηκε εργαστήριο που έφτιαχνε πλαστά ταξιδιωτικά εγγραφα
Οσα βρέθηκαν στο παράνομο εργαστληριο

Όπως επισημαίνεται από την ΕΛΑΣ ο εξοπλισμός του εργαστηρίου σε συνδυασμό με τα ψηφιακά πειστήρια, παρείχαν τη δυνατότητα κατάρτισης πλαστών εγγράφων μαζικά και σε επαγγελματικό επίπεδο, με το εκτιμώμενο παράνομο οικονομικό όφελος, να εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ τα έγγραφα και τα ψηφιακά πειστήρια που κατασχέθηκαν, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για εργαστηριακό έλεγχο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Μίνι καλοκαίρι» με άνοδο της θερμοκρασίας από σήμερα - Στους 34 βαθμούς ο υδράργυρος την Πέμπτη
Υποχωρεί σταδιακά η αστάθεια με λίγες βροχές να εκδηλώνονται τοπικά - Σε φυσιολογικά -για την εποχή- επίπεδα η θερμοκρασία το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος - Η πρόγνωση του καιρού των επόμενων ημερών
Θάλασσα
Ηράκλειο: «Θρίλερ» με τον θάνατο μωρών της οικογένειας της 3χρονης που κακοποιήθηκε – Στον εισαγγελέα οι γονείς της
Τα 3 αδέλφια της βρέθηκαν σε θερμοκήπιο και πλέον φιλοξενούνται σε νοσοκομείο των Χανίων - Σε σοβαρή κατάσταση συνεχίζει και νοσηλεύεται το 3χρονο παιδί
Ηράκλειο: «Θρίλερ» με τον θάνατο μωρών της οικογένειας της 3χρονης που κακοποιήθηκε – Στον εισαγγελέα οι γονείς της
Απολογείται ο 30χρονος για τη δολοφονία του πατέρα του στη Θεσσαλονίκη - Ο καυγάς που οδήγησε στο έγκλημα και τα ναρκωτικά
Το θύμα βρέθηκε μέσα σε λίμνη αίματος και με πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι - Σήμερα η ιατροδικαστική εξέταση στη σορό του - Ο δράστης ομολόγησε πως τον σκότωσε μετά από καυγά
30χρονος
Ανανεώθηκε πριν 19 λεπτά