Ελλάδα

ΕΟΔΥ: Δέκα νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό Δυτικού Νείλου

Ένα κρούσμα της λοίμωξης διαγνώστηκε σε ασθενή που μολύνθηκε από τον ιό στη Σερβία
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Δέκα νέα εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό Δυτικού Νείλου ανακοίνωσε την Τετάρτη  (30.07.2025) ο ΕΟΔΥ στην εβδομαδιαία καταγραφή του. Έχει καταγραφεί, επίσης, ένα εισαγόμενο κρούσμα της λοίμωξης σε ασθενή που εκτέθηκε σε άλλη χώρα του εξωτερικού (Σερβία). Δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό.

Από την αρχή της χρονιάς έως τις 30 Ιουλίου, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί – σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ – συνολικά 17 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα.

Από αυτά, τα 14 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και τρία κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί σε 15 Δήμους της χώρας, σε οκτώ Περιφερειακές Ενότητες, και συγκεκριμένα στις Περιφερειακές Ενότητες: Δυτικής Αττικής, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Νήσων, Ανατολικής Αττικής, Ηλείας, Έβρου και Λάρισας.

Ο ΕΟΔΥ θεωρεί πιθανή και αναμενόμενη τη διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα.

Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και οι πιθανές περιοχές καταγραφής κρουσμάτων σε κάθε περίοδο μετάδοσης δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, ο ΕΟΔΥ συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής, από την αρχή της επιτήρησης της λοίμωξης έως τις 23/07/2025, έχουν καταγραφεί -εκτός από τη χώρα μας- κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ σε: Ρουμανία και Ιταλία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Από το 1995 απασχολεί τις αρχές ο «Τίτι» που απείλησε αστυνομικούς στο Μικρολίμανο και πυροβολήθηκε - Φωτογραφίες από τον βαρύ οπλισμό του
Ξεπερνούν τα 73 χρόνια οι ποινές που εκκρεμούν σε βάρος του - Υποβλήθηκε σε χειρουργείο και νοσηλεύεται σε ΜΕΘ του «Αττικόν» - Βαρύ και «σκοτεινό» το ποινικό μητρώο του
Ο 42χρονος «Τίτι» και οι χειροβομβίδες που βρέθηκαν στην κατοχή του
19