Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών έως 710 ευρώ – Από αύριο οι αιτήσεις – Εξαργύρωση voucher έως 16 Σεπτεμβρίου

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών έως 710 ευρώ – Από αύριο οι αιτήσεις – Εξαργύρωση voucher έως 16 Σεπτεμβρίου

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς από αύριο (21.06.2022) ανοίγει η πλατφόρμα alazosyskevi.gov.gr για να γίνουν οι αιτήσεις όσων δικαιούνται την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών. Οι αιτήσεις των νοικοκυριών πρέπει να γίνουν μέχρι στις 5 Ιουλίου.

Δικαίωμα για επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών έχουν όλοι και κάθε νοικοκυριό μπορεί να αντικαταστήσει έως και 3 παλιές ηλεκτρικές συσκευές, κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, σημειώνοντας ότι με το πρόγραμμα ανακύλωσης, χιλιάδες νοικοκυριά μπορούν να μειώσουν, έως και 40% την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και μείωση του λογαριασμού ενός σπιτιού μπορεί να ξεπεράσει και τα 300 ευρώ σε ετήσια βάση αναλόγως την κατηγορία και τη χρήση της συσκευής που θα αντικατασταθεί.

Η επιδότηση ξεκινάει από 30% και φτάνει σε έως 50% του κόστους των νέων συσκευών. Το τελικό ποσό ανά συσκευή κυμαίνεται από 135 ευρώ έως 710 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής που ανακυκλώνεται.

Για να κάνει κάποιος αίτηση για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών χρειάζεται μόνο η καταχώρηση μόνο κωδικών TAXISNET και αριθμού παροχής κατοικίας, καθώς όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα αντλούνται και θα διασταυρώνονται αυτόματα, αφού η ψηφιακή πλατφόρμα συνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Δικαιούχοι είναι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος. Η επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από συγκριτική αξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια και μόρια. Τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι οικογένειες με μέλος με αναπηρία και οι πολύτεκνες οικογένειες μοριοδοτούνται επιπλέον.

Όσοι δεν επιλεγούν στους αρχικούς δικαιούχους λόγω χαμηλής μοριοδότησης θα παραμείνουν επιλαχόντες, ώστε σε περίπτωση αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος να προχωρήσουν και αυτοί στην αντικατάσταση της συσκευής που επιθυμούν.

Η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που επιτευχθεί με την εφαρμογή του προγράμματος, εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh τον χρόνο και ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας όλων των σπιτιών μιας πόλης με πληθυσμό 100.000 κατοίκων, είπε ο Κώστας Σκρέκας.

 

Ποιες συσκευές μπορούν να ανακυκλωθούν

Η γενική γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, έδωσε παραδείγματα για το πως μπορεί κανείς να πάρει την επιδότηση για τις ηλεκτρικές συσκευές που θέλει να ανακυκλώσει.

Η επιδότηση αφορά στην αντικατάσταση και ανακύκλωση:

  • παλαιών κλιματιστικών -που είναι παλαιάς τεχνολογίας και με παλιό ψυκτικό υγρό (μέχρι 2) με νέα ενεργειακής κλάσης από Α++  και καλύτερη (δηλαδή Α+++) και
  • παλαιών ψυγείων-με παλαιά ενεργειακή κατάταξη- (μέχρι 1) με νέα ενεργειακής κλάσης από Ε και καλύτερη (δηλαδή D, C, B, A) ή παλαιών καταψυκτών (μέχρι 1) με νέους ενεργειακής κλάσης από F και καλύτερη (δηλαδή E, D, C, B, A)

Στην ιστοσελίδα του προγράμματος θα δημοσιευθεί λίστα με όλους τους εγκεκριμένους από το πρόγραμμα προμηθευτές.

Οι έμποροι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και πωλούν τις επιδοτούμενες συσκευές θα κατευθύνουν τους καταναλωτές σχετικά με τα συγκεκριμένα μοντέλα που είναι εγκεκριμένα και μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω του προγράμματος.

Η πλατφόρμα (Alazosyskevi.gov.gr) για την έναρξη υποβολής των θα ανοίγει σταδιακά ανά ΑΦΜ:

  • Δηλ. αύριο 21/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1 & 2
  • 22/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4
  • 23/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6
  • 24/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8
  • 25/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8,9,0

Για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό. Όλα τα στοιχεία αντλούνται και διασταυρώνονται αυτόματα από άλλους φορείς. (ΑΑΔΕ & ΔΕΔΔΗΕ)

Απαιτούνται μόνο οι κωδικοί taxisnet και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του σπιτιού που θα δηλωθεί στην αίτηση. 

Κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει μόνο μια αίτηση για κάθε κατοικία.

Για παράδειγμα, μία τετραμελής οικογένεια με δύο συζύγους και δύο παιδιά: μπορεί να υποβάλλουν έως δύο χωριστές αιτήσεις οι δύο σύζυγοι για διαφορετική κατοικία ο καθένας (κύρια και δευτερεύουσα). Δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση τα παιδιά.

Προσοχή όμως συνιστάται στο ότι η κατοικία (κύρια ή δευτερεύουσα) που αναφέρεται στην αίτηση θα πρέπει να ταυτίζεται αφενός με την οικία που ήταν τοποθετημένη η παλαιά ηλεκτρική συσκευή προς ανακύκλωση και αφετέρου με την οικία όπου θα τοποθετηθεί η νέα επιδοτούμενη συσκευή. 

«Με άλλα λόγια δεν μπορώ να αγοράσω κλιματιστικό για το εξοχικό μου και να ανακυκλώσω παλαιό κλιματιστικό που είναι εγκατεστημένο στην κύρια κατοικία μου», τόνισε η Αλεξάνδρα Σδούκου.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης αφορούν είτε ιδιόκτητη, είτε ενοικιασμένη, είτε παραχωρημένη κατοικία. Αρκεί να υπάρχει ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της οποίας πραγματοποιείται η ταυτοποίηση της κατοικίας αυτής.

Όσον αφορά το ποσοστό της επιδότησης, αυτό ξεκινάει από το 30% και φτάνει έως και το 50% του κόστους των συσκευών, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία.

Έχουμε 4 εισοδηματικές κατηγορίες.

  • από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται 50% επιδότηση (1η εισοδηματική κατηγορία)
  • πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 45% επιδότηση (2η εισοδηματική κατηγορία)
  • πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 35% επιδότηση (3η εισοδηματική κατηγορία) και
  • πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 30% επιδότηση (4η εισοδηματική κατηγορία)

Από το πρόγραμμα επιδοτείται τόσο η καθαρή αξία της συσκευής όσο και ο ΦΠΑ που της αναλογεί ανάλογα με τον τόπο κατοικίας του αγοραστή.

Υπάρχει όμως ένα ανώτατο όριο επιδότησης για κάθε τύπο συσκευής.

Δηλαδή, ο κάτοικος Αθήνας για κλιματιστικό 9000btu μπορεί να πάρει κατ’ ανώτατο ποσό 340€.

Για την ίδια συσκευή ο κάτοικος νησιού που έχει μειωμένο ΦΠΑ θα πάρει κατ’ ανώτατο όριο ποσό 320€, γιατί και η συσκευή πωλείται πιο φθηνά λόγω του μειωμένου ΦΠΑ.

Αντίστοιχα, για κλιματιστικό 24000btu, το ανώτατο ποσό επιδότησης φτάνει στα 710€.

Το τελικό ποσό της επιδότησης εξαρτάται από την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου, τα χαρακτηριστικά της συσκευής, καθώς και την τιμή αγοράς της.

Τα ανώτατα όρια επιδότησης κυμαίνονται από 135 ευρώ έως 710 ευρώ.

Η διαδικασία

Όταν κλείσει η πλατφόρμα στις 5 Ιουλίου, όλες οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν και θα καταταγούν με βάση αντικειμενικά κριτήρια, δηλ. οικονομικά και κοινωνικά.

Το πρόγραμμα αφορά όλους, ακόμη και όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, αλλά για την προτεραιότητα υπάρχουν κριτήρια, σημείωσε η γγ Ενέργειας.

Τα κριτήρια είναι:

  • Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος της οικογένειας
  • Η ύπαρξη μέλους ΑΜΕΑ στην οικογένεια
  • Η ύπαρξη μονογονεϊκής οικογένειας
  • Ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών

Οι ωφελούμενοι που θα προκύψουν με βάση τη σειρά κατάταξης δεν θα λάβουν στα χέρια τους χρηματικό ποσό αλλά ένα ψηφιακό κουπόνι (voucher).

Κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε μία συσκευή, συνεπώς ο μέγιστος αριθμός κουπονιών που μπορεί να λάβει ένας ωφελούμενος είναι τρία.

Πάνω στο κουπόνι υπάρχουν τα εξής στοιχεία:

  • Ένας μοναδικός κωδικός (Voucher ID).
  • Το όνομα και ΑΦΜ του ωφελούμενου του κουπονιού, καθώς και το επιβεβαιωμένο κινητό στο οποίο αποστέλλονται τα μηνύματα και οι κωδικοί μίας χρήσης.
  • Την κατηγορία της συσκευής που αφορά η συγκεκριμένη επιταγή. (κλιματιστικό, ψυγείο)
  • Το ποσοστό ενίσχυσης και τη μέγιστη ονομαστική της αξία.
  • Τον αριθμό παροχής και τη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλωθεί στην αντίστοιχη αίτηση.

Εκτιμάται ότι η έκδοση των κουπονιών θα πραγματοποιηθεί σε περίπου 3-4 εβδομάδες μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας.

Το κουπόνι μπορεί να  χρησιμοποιήσει κανείς έως τις 16 Σεπτεμβρίου.

Δίνοντας το κουπόνι στον έμπορο, ο πολίτης καλύπτει ένα μέρος της τιμής του, οπότε θα πρέπει να εξοφλήσει με δικά του μέσα, μετρητά, κάρτα, δόσεις κλπ., μόνο την υπολειπόμενη αξία, δηλαδή ο πολίτης πληρώνει μόνο τη διαφορά για την απόκτηση των συσκευών της επιλογής του.

Για την αγορά κάθε νέας συσκευής με την επιδότηση του προγράμματος, απαιτείται η αντικατάσταση/απόσυρση μίας παλιάς.

Ο υπεύθυνος για την παραλαβή της προς ανακύκλωση συσκευής είναι ο έμπορος που πουλά τη νέα (επιδοτούμενη). Αν ο έμπορος δεν παραλάβει την παλιά συσκευή και το κυριότερο, δεν την παραδώσει σε Φορέα Ανακύκλωσης, δεν θα λάβει το ισοδύναμο της επιχορήγησης.

Ωστόσο, η ευθύνη του πολίτη ως προς το σκέλος της ανακύκλωσης ολοκληρώνεται με την παράδοση των παλαιών συσκευών στον έμπορο.

Ο έμπορος θα πρέπει στη συνέχεια  να την καταχωρήσει στην ψηφιακή πλατφόρμα του προγράμματος και εκείνη τη στιγμή θα λάβει ο πολίτης sms ώστε να επιβεβαιώνεται η καταχώρηση.

 

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, ανέφερε ότι είναι στα σκαριά κι ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο με πόρους του ΕΣΠΑ για την αντικατάσταση επαγγελματικών ψυγείων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις