Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Φρένο στην αγορά πετρελαίου από το Ιράν έβαλε η ΕΛ.ΠΕ

Φρένο στην αγορά πετρελαίου από το Ιράν έβαλε η ΕΛ.ΠΕ

Την πληροφορία αυτή μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και αναφέρει ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια ανέστειλαν τις αγορές αργού από το Ιράν

  Η εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια ανέστειλε τις αγορές ιρανικού αργού πετρελαίου αυτό το μήνα, καθώς οι κυρώσεις που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ισλαμική Δημοκρατία έχουν καταστήσει τις πληρωμές μέσω τραπεζών σχεδόν αδύνατες, φέρεται να δήλωσε ανώτερο στέλεχος της επιχείρησης σήμερα.

    Οι ελληνικές εταιρίες δίσταζαν να μειώσουν τις αγορές του φθηνού ιρανικού αργού λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, τουλάχιστον προτού να τεθεί σε πλήρη ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ, την 1η Ιουλίου.

    Ωστόσο πηγή της διοίκησης των ΕΛ.ΠΕ., η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της λεπτής φύσης του θέματος, είπε ότι καμιά τράπεζα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιθυμεί να διαχειρίζεται τέτοιες συναλλαγές πλέον κι επομένως τα Ελληνικά Πετρέλαια ανέστειλαν τις αγορές αργού από την Τεχεράνη μέσα τον Απρίλιο.

    “Χρησιμοποιούσαμε μια τουρκική τράπεζα συνεχώς αλλά τώρα πρέπει να χρησιμοποιούμε μια ανταποκρίτρια τράπεζα της ΕΕ για να γίνονται πληρωμές από την ελληνική τράπεζά μας στην τουρκική και οι τράπεζες της ΕΕ το αρνούνται αυτό”, φέρεται να δήλωσε η πηγή της διοίκησης της ΕΛ.ΠΕ. στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

    “Είναι απίθανο ότι θα αγοράσουμε [Ιρανικό πετρέλαιο] τον Μάιο. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε. Εάν μπορέσουμε αργότερα, θα σεβαστούμε το συμβόλαιό μας αλλά μπορούμε να αγοράζουμε την ελάχιστη δυνατή [ποσότητα]”, φέρεται να πρόσθεσε η πηγή.

    Επίσημα, η διοίκηση της Ελληνικά Πετρέλαια απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

    Η πηγή της ΕΛ.ΠΕ. πρόσθεσε ότι ο όμιλος διύλισης αργού πετρελαίου και διάθεσης καυσίμων ήλπιζε πως οι αποφάσεις των ΗΠΑ να εξαιρεθούν οι χώρες που μείωναν τις αγορές τους από το Ιράν από τις κυρώσεις θα διευκόλυνε την κατάσταση. Ωστόσο, επισήμανε, αυτό “δεν ισχύει. Οι τράπεζες δεν ξέρουν ακριβώς τι μπορούν να κάνουν, έτσι για αυτές είναι ασφαλέστερο να μην κάνουν τίποτε”, σύμφωνα με την πηγή αυτή.

    Η ΕΛ.ΠΕ. αγοράζει, πάντα κατά την πηγή αυτή που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, αργό παρόμοιας ποιότητας με το ιρανικό κυρίως από τη Ρωσία, καθώς και σαουδαραβικό ελαφρύ αργό, αν και οι υψηλές τιμές του τελευταίου έχουν περιορίσει τις μέχρι στιγμής αγορές σε ένα φορτίο τον Απρίλιο. Τον Μάιο φαίνεται ότι η ΕΛ.ΠΕ. θα συνεχίσει τις αγορές σαουδαραβικού αργού και εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει αργό από το Κιρκούκ του Ιράκ, πάντα κατά την ίδια μη κατονομαζόμενη πηγή της εταιρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το Ιράν έστειλε πίσω άδεια τα πετρελαιοφόρα μας;

Διαψεύδει το Ιράν ότι σταματά τις εξαγωγές πετρελαίου στην Ελλάδα

Το Ιράν ”κόβει” το πετρέλαιο σε Αγγλία και Γαλλία

Το Ιράν απειλεί την Ελλάδα να της “κόψει” το πετρέλαιο

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε