Ελλάδα

Γρίπη των πτηνών: Φόβοι για εξάπλωση στη χώρα μας – «Έφτασε» στα Βαλκάνια η νόσος

Φουντώνει ξανά η ανησυχία για εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας, καθώς έχουν βρεθεί εστίες της νόσους στα Βαλκάνια.

Συγκεκριμένα, κρούσματα της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκαν στην Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Σλοβενία, ενώ παράλληλα ανιχνεύεται με μεγαλύτερη συχνότητα η παρουσία του ιού και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Κτηνιατρικής – Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως επισημαίνεται, η πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά άγρια πτηνά, τα οποία βρίσκονται στο πεδίο νεκρά ή ημιθανή ενώ ως αποτέλεσμα της αυξημένης κυκλοφορίας του ιού στους άγριους πληθυσμούς των πτηνών, σε όλες τις χώρες μεγαλώνει ο αριθμός εστιών σε εκτροφές πουλερικών, όπως ενδεικτικά παρατηρείται στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Παράλληλα γίνεται γνωστό ότι η τρέχουσα εικόνα στα Βαλκάνια παρουσιάζει ομοιότητες με προγενέστερα επιδημικά κύματα, όταν στην Ελλάδα ο ιός ανιχνεύτηκε τόσο σε άγρια πτηνά (2016, 2017, 2021 και 2022) όσο και σε εκμεταλλεύσεις πουλερικών (2017).

«Καμπανάκι» από την Περιφέρεια

Η Περιφέρεια υπενθυμίζει ότι η γρίπη των πτηνών είναι μια λοιμώδης ιογενής νόσος αυτών, υποχρεωτικής δηλώσεως και τονίζει ότι με τις παραπάνω εξελίξεις και τις αναμενόμενες μετακινήσεις των μεταναστευτικών ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας, καθίσταται ιδιαίτερα αυξημένος, ο κίνδυνος επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας το προσεχές διάστημα (από τον Νοέμβριο ως τον Μάιο). Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει ότι θα πρέπει οι πτηνοτρόφοι και οι κάτοχοι οικόσιτων πουλερικών να λαμβάνουν μέτρα βιοασφάλειας, ενώ σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, υπηρεσίες και ιδιωτικοί φορείς που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά(δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολογικές οργανώσεις, κέντρα περίθαλψης, φορείς διαχείρισης κ.λπ.), θα πρέπει να ενημερώνουν τις οικείες κτηνιατρικές αρχές σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου, είτε συλλέγοντας και παραδίδοντάς τα σε αυτές.

Κατά τον χειρισμό άγριων πτηνών (συλλογή, μεταφορά, δειγματισμός) θα πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια μιας χρήσης, καθαρισμός και αντισηψία χεριών). Συνιστάται, τέλος, σε επαγγελματίες που συγκαταλέγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, (όπως κτηνιάτρους, πτηνοτρόφους, χοιροτρόφους, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους) να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης, ως μέτρο μείωσης της πιθανότητας ανασυνδυασμού και ανάδυσης ενός νέου πανδημικού στελέχους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Επιμένει η κακοκαιρία με σφοδρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις - Θράκη, Μακεδονία και Δωδεκάνησα οι περιοχές που θα «χτυπηθούν»
Τα ανατολικά τμήματα της χώρας αναμένεται να «χτυπηθούν» από την κακοκαιρία που θα διαρκέσει μέχρι το βράδυ, με τις σφοδρές βροχές να απομακρύνονται από την Αττική
βροχή
Καιρός σήμερα: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε πολλές περιοχές – Συνεχίζει σταθερά η πτώση της θερμοκρασίας
Τα φαινόμενα θα είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα στην κεντρική Μακεδονία και τα βορειότερα νησιά των Κυκλάδων
καιρός
Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες και πότε θα «ξεθυμάνουν» τα φαινόμενα
Μηνύματα του 112 «χτύπησαν» το βράδυ της Πέμπτης (2/10/25) σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Σέρρες και Λήμνο - Η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα δε θα ξεπεράσει τους 17 βαθμούς την Παρασκευή (3/10/25)
Βροχή στην Αθήνα
Κλειστή η κάθοδος της Κηφισίας λόγω πορείας για τη Γάζα – Κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο της Αθήνας
Σημαντικά προβλήματα στην κυκλοφορία προκάλεσε η αποψινή πορεία αλληλεγγύης για τη Γάζα, με την τροχαία να κλείνει τμήμα της Λεωφόρου Κηφισίας και το κέντρο της Αθήνας να «ασφυκτιά» από κίνηση
Συγκέντρωση αλληλεγγύης για τη Γάζα, στη λεωφόρο Κηφισίας 3