Ελλάδα

Guardian: Ο Μουζάλας είναι ακατάλληλος για Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προτείνει τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, για την θέση του Επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, σχολιάζει ο Guardian

Στο άρθρο που υπογράφουν ο πρώην γ.γ. ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελλάδας, Κωστής Παπαϊωάννου και ο πρώην γ.γ. μεταναστευτικής πολιτικής, Βασίλης Παπαδόπουλος, καλούν την Αθήνα να ανακαλέσει.

Οι ίδιοι κάνουν λόγο για αποτυχία του κ. Μουζάλα να προωθήσει τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα ως υπουργός Μετανάστευσης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, η επιλογή Επίτροπου για την συγκεκριμένη θέση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς λόγω του ρόλου του θα πρέπει να επιβλέπει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ανακαλύπτει τα τυχών προβλήματα στις σχετικές νομοθεσίες και στην εφαρμογή τους.

Ο Επίτροπος θα πρέπει να δρα με βάση τις γενικές αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενός ακρογωνιαίου θεσμού της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύγκριση με τον τωρινό Επίτροπο

Σύμφωνα με τον Guardian, ο σημερινός επίτροπος Nils Muiznieks έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για την συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών Σύριων προς την Ελλάδα, με αντάλλαγμα πολιτικές υποχωρήσεις και οικονομική βοήθεια προς την Άγκυρα.

Στον αντίποδα, ο Έλληνας υπουργός έχει υπάρξει ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της αμφιλεγόμενης συμφωνίας. Έχει επιμείνει στην εφαρμογή της και αρνήθηκε όποια εισήγηση από ενδιαφερόμενα μέρη – σε εθνικό και διεθνές επίπεδο – σχετικά με τον αντίκτυπό της στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε περιπτώσεις που η συμφωνία δεν εφαρμόζεται πλήρως και κανένας Σύρος πρόσφυγας δεν επιστρέφεται δια της βίας στην Τουρκία, αυτό έχει συμβεί εξαιτίας της αποφασιστικής αντίστασης οργανώσεων και δημοσίων υπαλλήλων

Μάλιστα, συνεχίζει το άρθρο, όταν οι ανεξάρτητες επιτροπές που αποφασίζουν για τις προσφυγές για ασύλου στην Ελλάδα αποφάσισαν υπέρ των αιτούντων που αντιστέκονται στην επιστροφή στην Τουρκία, ο Μουζάλας κατηγορήθηκε ότι παρενέβη για να επηρεάσει τις αποφάσεις τους.

Όταν αυτό δεν είχε αποτέλεσμα, τροποποίησε τον νόμο για να αλλάξει τη σύνθεση των επιτροπή και να επισπεύσει την επιστροφή Σύριων στην Τουρκία. Αυτή η παρέμβαση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ίδιου θεσμού που τώρα είναι υποψήφιος για υψηλόβαθμο ρόλο.

Αμφιβολίες για την ικανότητα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης

Η υποστήριξη του στην συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας έχει δημιουργήσει προβληματισμό που σχετίζεται με την υποψηφιότητα του για την θέση του Επιτρόπου, την ώρα που αναφορές από ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς αμφισβητούν την ικανότητα του στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, η πολιτική του  κ. Μουζάλα έχει προκαλέσει αφόρητη πίεση στις τοπικές κοινωνίες των νησιών που υποδέχονται τους πρόσφυγες. Μάλιστα ο Guardian του καταλογίζει ότι έδρασε χωρίς σχέδιο, χωρίς να κερδίσει τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, ρισκάροντας πολιτική και κοινωνική αναταραχή.

Ολοκληρώνοντας, η εφημερίδα θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει την απόφαση της να προτείνει τον Γιάννη Μουζάλα για την θέση του Επιτρόπου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Βίντεο ντοκουμέντο λίγο πριν τη σύγκρουση του αγροτικού του 41χρονου με το φορτηγό στον Ασπρόπυργο
Στο βίντεο από κάμερα επιχείρησης στην περιοχή, καταγράφεται το γκρι αγροτικό αυτοκίνητο του 41χρονου να βγαίνει στον δρόμο που κινείται το φορτηγό κόκκινου χρώματος
Τροχαίο δυστύχημα με έναν νεκρό στον Ασπρόπυργο
«Χτύπαγαν» σούπερ μάρκετ και έκλεβαν μπουκάλια με αλκοόλ – Βίντεο ντοκουμέντο από τη δράση τους
Μέλος της εγκληματικής οργάνωσης και υπάλληλος ασφαλείας καταστήματος - στόχου που έδινε πληροφορίες στον «εγκέφαλο» - 9 συλλήψεις, στα 70.000 ευρώ η λεία τους - Πουλούσαν τα κλοπιμαία σε κάβα της ιδιοκτησίας τους
Δράστης
Ηράκλειο: Στο δωμάτιο του δράστη βρέθηκαν τα κλειδιά του αυτοκινήτου για τα οποία έγινε η στυγερή αδελφοκτονία
Τον παράτησε αιμόφυρτο με καρφωμένο το μαχαίρι στην κοιλιά και κάλεσε τους αστυνομικούς - Τα πρώτα του λόγια που προκαλούν αποτροπιασμό και το χρονικό της δολοφονίας που συγκλόνισε το μικρό χωριό του Ηρακλείου
Ο αδελφοκτόνος την ώρα που οδηγείται στον εισαγγελέα Ηρακλείου
Ένοπλη ληστεία στον Σκλαβενίτη στην Θηβών: Κουκουλοφόρος απείλησε με όπλο υπάλληλο και άρπαξε τις εισπράξεις
Ο δράστης εισέβαλε στο σούπερ μάρκετ και σηκώνοντας το όπλο του, ανάγκασε την υπάλληλο να του δώσει τα χρήματα – Ανθρωποκυνηγητό από την ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό του
Το σούπερ μάρκετ όπου έγινε η ληστεία
Ανανεώθηκε πριν 48 λεπτά
14