Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Η Αριάδνη Νούκα απαντά για δάνεια, δόσεις, πρώτη κατοικία και νέο πτωχευτικό κώδικα

Η Αριάδνη Νούκα απαντά για δάνεια, δόσεις, πρώτη κατοικία και νέο πτωχευτικό κώδικα

Για τα κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν στο θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων αλλά και το πώς θα προστατευτεί η πρώτη κατοικία από ενδεχόμενο πλειστηριασμό μίλησε στη Μάγδα Τσέγκου και στο newsit.gr, η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα.

Ακόμη αναφέρθηκε στην αναστολή των δόσεων των δανείων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και την επόμενη ημέρα, το κακό σενάριο στο οποίο ίσως χρειαστεί να… «πρωταγωνιστήσουμε» και το νέο πλαίσιο που πρόκειται να νομοθετηθεί.

Παράλληλα, η δικηγόρος, μίλησε και για το νέο πτωχευτικό κώδικα που θα μας απασχολήσει, απάντησε στο καυτό ζήτημα της προστασίας των δανειοληπτών, ενώ στη συνέχεια σχολίασε τις εργασιακές σχέσεις στη «νέα εποχή», έδωσε απαντήσεις σε όσους δεν έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους σε ασφαλιστικά ταμεία και παρουσίασε τα νέα στοιχεία που αφορούν την πρώτη κατοικία.

Τα δάνεια των επιχειρήσεων και η αναστολή των δόσεων λόγω κορονοϊού

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μία αναστολή των μηνιαίων καταβολών. Ότι αφορά τα νομικά πρόσωπα λοιπόν που έκλεισε εντελώς η επιχείρηση και η δραστηριότητά τους, έχουμε μία εξάμηνη αναστολή των χρεολυσίων και μία επιδότηση των τόκων επί τρίμηνο. Αυτό γίνεται με κρατική βοήθεια βεβαίως και μετά το τρίμηνο θα δούμε αν θα υπάρξει παράταση.»

Στεγαστικά δάνεια και αναστολή – Η προστασία της πρώτης κατοικίας

«Όσοι λοιπόν έχουν την προστασία της πρώτης κατοικίας είτε μέσω του νόμου Κατσέλη, είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας προστασίας πρώτης κατοικίας, έχουμε τρίμηνη αναστολή επίσης, των δόσεων και θα δούμε και σε αυτό αν θα δοθεί παράταση. Όσοι όμως δεν είναι πληττόμενοι και δεν έχει προβλεφθεί και για αυτούς αναστολή, έχουν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση στην τράπεζα, αιτιολογώντας τον λόγο για τον οποίο δεν μπορούν να αποπληρώσουν την μηνιαία δόση και συνενωτικά θα κριθεί αν θα δοθεί η αναστολή.»

Η επόμενη μέρα της αναστολής των δόσεων

«Εξαρτάται από το πώς θα είναι οι συνθήκες οι οικονομικές εκείνη τη στιγμή, αν θα έχει επανέλθει σε κανονικότητα η οικονομία της χώρας το οποίο δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι δυνατόν να επιτευχθεί και θα δούμε αν από εκεί και πέρα δώσουν μία καινούρια παράταση ή σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δούμε πάρα πολύ σοβαρά τι θα συμβεί με τις δόσεις αυτές που δεν πληρώθηκαν. Αν πούμε σταματά το μέτρο της αναστολής των μηνιαίων δόσεων τότε πρέπει να δούμε πώς θα αποπληρωθούν αυτές οι δόσεις. Θα κεφαλαιοποιηθούν και θα μπουν μες στο δάνειο, όποτε θα έχουμε και μία μικρή αύξηση πλέον της μηνιαίας δόσης, θα προχωρήσουν σε ρηξικέλευθα μέτρα κάποιας διαγραφής ίσως; Ε θα το δούμε. Ή θα πρέπει να αποπληρωθούν οι δόσεις που δεν πληρώθηκαν συγχρόνων με τις τρέχουσες. Αν και το δεύτερο είναι δύσκολο και δεν πιστεύω να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά σε κάθε περίπτωση όλα είναι ανοιχτά, θα περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα αποφασιστεί.»

Το κακό σενάριο που ίσως αντιμετωπίσει ο Έλληνας πολίτης – Η ομαδική πληρωμή των δόσεων στη νέα οικονομική κατάσταση

«Αυτό είναι το κακό σενάριο όντως και για αυτό λέμε ότι θα πρέπει να προβλεφθεί κάτι το οποίο δεν θα δημιουργήσει μεγαλύτερες δυσκολίες από ότι ήδη υπάρχουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα υπάρχει επιμήκυνση σε αυτή την υποχρέωση, δηλαδή να πάει τρεις μήνες η όλη δανειοδοτική κατάσταση του οφειλέτη προς τα πίσω, άρα ή θα κεφαλαιοποιηθεί, ή θα πρέπει να πληρωθεί συγχρόνως με τις τρέχουσες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα, είπαμε ότι υπάρχει και μία δυνατότητα, να πάρεις κάποιος μία απόφαση γενναία και να πει αυτά εδώ, όλες αυτές οι δόσεις που ήταν σε αναστολή να μην πληρωθούν. Γιατί εδώ πέρα τώρα, ζούμε απίστευτες καταστάσεις. Καταστάσεις που δεν μπορείς να πιστέψεις ότι πραγματικά τις βιώνεις.»

Η προστασία της πρώτης κατοικίας – Τι θα συμβεί μετά την 1η Μαΐου;

«Σύμφωνα με αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και παράλληλα με την ευρωπαϊκή οδηγία για τον κώδικα φερεγγυότητας η οποία θεσπίστηκε πέρυσι τον Ιούνιο, δυστυχώς αυτά που έρχονται δεν είναι καθόλου ελπιδοφόρα και θα βρεθούν σε εξαιρετική δυσκολία πάρα πολλοί δανειολήπτες και οφειλέτες γενικότερα γιατί αυτό που έρχεται και θα αφορά φυσικά την πρώτη κατοικία, δεν είναι μόνο για οφειλές στις τράπεζες, είναι και οφειλές στο δημόσιο και είναι οφειλές στα ταμεία. Σύμφωνα με τον πτωχευτικό κώδικα που θα ψηφιστεί και θα ισχύει μετά την πρώτη 5ου δυστυχώς θα έχουμε ρευστοποίηση, δηλαδή και πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας. Δεν θα προστατευτεί καθόλου η πρώτη κατοικία. Είναι αυτό ακριβώς το σχέδιο που είπα πριν. Πάλι ξαναλέω με την επιφύλαξη με το σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα, είναι το σχέδιο αυτό που θα έρθει προς ψήφιση στην Βουλή.»

Τι προβλέπει το νέο πλαίσιο

«Ρευστοποίηση, πτώχευση, να το πω έτσι απλά, όλης της περιουσίας. Και σαφώς μέσα στην περιουσία είναι και η πρώτη κατοικία. Υπάρχει βεβαίως και μία σκέψη και μακάρι να τη δούμε να υλοποιείται έστω αυτήν από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει καμία προστασία στην πρώτη κατοικία, ότι για αξίας ακίνητα μέχρι 200.000 ευρώ, όταν λέω ακίνητα, εννοώ το σπίτι του καθενός, θα υπάρχει το δικαίωμα, το ακίνητο, να δοθεί σε έναν φορέα που θα δημιουργηθεί, να μεταβιβαστεί κατά κυριότητα και να ενοικιαστεί, αρχικά για 12 χρόνια και μέσα σε μία τριετία να παραταθεί αυτή η μίσθωση για 20 χρόνια και μετά να έχει το δικαίωμα ο οφειλέτης να πάρει πάλι στην κυριότητά του το σπίτι του. Κάτι σαν leasing. Το θέμα είναι ότι αυτό έστω, βρίσκεται προς μία καλή ρύθμιση της κατάστασης, το θέμα είναι όμως ότι αν επιβληθούν οι υποχρεώσεις που επιβάλλονται στα leasing είναι λαιμητόμος. Διότι είναι ότι μία σύμβαση leasing έχει τρομερή επιτοκιακή επιβάρυνση. Θα περιμένουμε να το δούμε το τελικό πώς θα έρθει. Αυτό πάντως το σχέδιο που έχει διαρρεύσει ήδη στη δημοσιότητα δεν είναι καθόλου ελπιδοφόρο. Καθόλου.»

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας – Ποιους θα αφορά

«Ο πτωχευτικός κώδικας αφορά και επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Που σημαίνει πτώχευση για όλους. Ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή πλειστηριασμό των στοιχείων των περιουσιακών όλων και από εκεί και πέρα ένα πάρα πολύ δυσάρεστο που θα πω αυτή τη στιγμή, είναι το εξής. Ότι αφού σου πάρουν την περιουσία, θα πρέπει να συνεχίζεις να πληρώνεις, τουλάχιστον για δύο χρόνια έτσι όπως τουλάχιστον το σχέδιο έχει διαρρεύσει. Θα πρέπει να πληρώνεις για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια και μάλιστα θα μπορούν να σου πάρουν και τα εισοδήματά σου σε ότι είναι πάνω από τις εύλογες δαπάνες. Δηλαδή να πω ένα παράδειγμα. Ας πούμε ότι είναι ένας οφειλέτης που έχει έναν μισθό χίλια ευρώ και του παίρνουν το σπίτι του και δεν έχει εξοφλήσει με το σπίτι που θα του πάρουν αι θα βγει να ρευστοποιηθεί, γιατί δεν φτάνουν τα χρήματα και γιατί η αξία του ακινήτου έχει πέσει. Και μένει μία οφειλή Χ. Λοιπόν, για να αποπληρωθεί αυτή η οφειλή, θα σου παρακρατάνε από τον μισθό σου, τα 400 ευρώ, γιατί οι εύλογες δαπάνες για έναν άνθρωπο είναι για ένα άτομο, είναι γύρω στα 600 και κάτι ευρώ. Δηλαδή πώς θα ζήσουν; Πώς θα ζήσει ο κόσμος; Πώς θα ζήσουν οι οφειλέτες; Αν αυτό το πράγμα υλοποιηθεί, αντιλαμβάνεσαι Μάγδα ότι θα υπάρχει τεράστιο θέμα και κατά την άποψή μου θα είναι και κοινωνική έκρηξη.»

Δανειολήπτες και προστασία – Τι προβλέπει ο νόμος

«Δεν θα υπάρχει τίποτα να προστατευτούν. Ότι αν αυτή η διαδικασία τεθεί σε ισχύ, έτσι όπως διέρρευσε το σχέδιο στην δημοσιότητα, είναι τεράστιο ζήτημα. Θα σου πάρουν την περιουσία. Δηλαδή είναι σαν να κλείνουμε τα μάτια στο εξής: Ξεχνάμε όλοι την δεκαετή οικονομική λαίλαπα που έχουμε περάσει, ξεχνάμε ότι οι δανειολήπτες δεν μπορούσαν να πληρώσουν γιατί δεν είχαν και όχι γιατί δεν ήθελαν. Και το κυριότερο, ξεχνάμε ότι η αξία των ακινήτων έχει πέσει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό και δεν ξέρουμε και πόσο από δω και πέρα θα πέσει το ποσοστό των ακινήτων λόγω αυτών των καταστάσεων. Δηλαδή ένα ακίνητο που είχε 100.000 ευρώ, αυτή τη στιγμή δεν έχει ούτε 50. Αλλά θα βγει στον πλειστηριασμό για 50, για να ξεπληρώσει ένα χρέος των 100.000 ευρώ και θα σου μείνουν και 50 να οφείλεις. Σε αυτό τι φταις εσύ; Και θα σου παίρνουν και το υπόλοιπο από το μισθό σου, πάνω από τις εύλογες δαπάνες; Αυτά είναι κατά την άποψή μου, δεν είναι σοβαρά πράγματα, ούτε έχουν καμία απολύτως σχέση με δικαιοσύνη, με τίποτα απολύτως.»

Οι εργασιακές σχέσεις του «αύριο»

«Θα επηρεαστούν στο εξής: Από τη στιγμή που θα πτωχεύσει μία επιχείρηση, παύουν οι εργασιακές σχέσεις, το πρόβλημα θα υπάρξει με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, είναι πάρα πολλές αυτές οι συμβάσεις, όπου εκεί σου λέει ότι η πτώχευση είναι ένας λόγος σπουδαίος για να σου καταγγείλω τη σύμβαση και άρα δεν δικαιούσαι καμία απολύτως αποζημίωση. Και εκεί υπάρχει ζήτημα. Κατά τα άλλα η αποδοχές αν υπάρχουν μάλλον αποδοχές, μισθοί που δεν πληρώθηκαν σε προγενέστερο στάδιο της πτώχευσης, τότε αυτοί θα μπουν μέσα στην πτωχευτική περιουσία και θα αποπληρωθούν σύμφωνα με αυτά που θα προβλέπει ο νέος πτωχευτικός κώδικας.»

Τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και στο δημόσιο

«Και αυτές οι οφειλές θα μπουν μέσα στην πτωχευτική διαδικασία. Εδώ τίθεται πάλι ένα ζήτημα, διότι εάν οι οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και σε εφορία είναι μέχρι ενάμιση εκατομμύριο ευρώ, από ένα ευρώ, έως ενάμιση εκατομμύριο ευρώ και αυτές οι οφειλές είναι λιγότερες από το 50% των συνολικών οφειλών ενός ατόμου, δηλαδή κάποιος χρωστάει σε τράπεζα, σε δημόσιο και σε ασφαλιστικά ταμεία ας πούμε και σε τρίτους, αν λοιπόν αυτές οι οφειλές δεν ξεπερνούν αυτά τα κριτήρια που είπα, τότε σε αυτή την περίπτωση και το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι υποχρεωμένα να εισέλθουν μέσα σε αυτό το μοντέλο το οποίο θα επιλέξουν οι τράπεζες, οι πιστωτές δηλαδή οι υπόλοιπο να ακολουθήσουν. Εδώ τίθενται κάποια θέματα, βέβαια θα υπάρχει μία δικλίδα ασφαλείας για αυτούς τους δημοσίους υπαλλήλους που θα διαχειριστούν αυτή την κατάσταση και θα βάζουν την υπογραφή τους, θα υπάρχει μία ποινική ασυλία ας το πούμε, γιατί κάποιος πρέπει να υπογράφει για όλα αυτά. Σε κάθε περίπτωση θα ακολουθεί το δημόσιο, τις τράπεζες.»

Η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, καταλήγει δίνοντας μία χρήσιμη συμβουλή σε όλους λέγοντας:

«Χρήσιμο είναι ότι όποιος προλαβαίνει, εάν έχει τα κριτήρια να μπει στην πλατφόρμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας να το κάνει και επίσης, όσοι δανειολήπτες έχουν καθοριστικούς όρους μέσα στις συμβάσεις τους καλό θα είναι να κινητοποιηθούν δικαστικά διότι άλλη διέξοδος δεν βλέπω να υπάρχει, θα υπάρξει πλήθος διαταγών πληρωμής, μόλις ανοίξουν τα δικαστήρια, πραγματικά το νέο πλαίσιο δεν βλέπω να έχει καμία προστασία για τον οφειλέτη.»

Δείτε όλη την συνέντευξη

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις