weather-icon °C AΘΗΝΑ

Η ΑΒ Βασιλόπουλος… μας αλλάζει συνήθειες για το καλό του περιβάλλοντος

Η ΑΒ Βασιλόπουλος… μας αλλάζει συνήθειες για το καλό του περιβάλλοντος

Φέτος, το Κινητό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης ταξίδεψε… εκτός Αθηνών με πρώτο σταθμό τη Θεσσαλονίκη, τη «Νύμφη του Θερμαϊκού». Το πρωτοποριακό λεωφορείο  «στάθμευσε» στον προαύλιο χώρο της Προβλήτας Α’ του ΟΛΘ, για τον επόμενο μήνα, και περιμένει τους μικρούς μαθητές, στο πλαίσιο οργανωμένων σχολικών επισκέψεων για να τους… αποκαλύψει τα μυστικά της ανακύκλωσης.

Στη Θεσσαλονίκη έφτασε στις 25 Μαρτίου και θα μείνει για έναν μήνα, έως τις 21 Απριλίου. Ο στόχος απλός και ουσιαστικός: να εκπαιδεύσει τα παιδιά ώστε να αλλάξουν συνήθειες και να μάθουν τα πάντα γύρω από την ανακύκλωση. Και αυτό θα γίνει με ένα σύγχρονο και βιωματικό τρόπο.

Το λεωφορείο της ΑΒ Βασιλόπουλος θα είναι ανοιχτό στο πλαίσιο οργανωμένων σχολικών επισκέψεων Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 με 17:00, δίνοντας την ευκαιρία στους μικρούς επισκέπτες να μυηθούν στον μαγικό κόσμο της ανακύκλωσης, μέσα από μοναδικά βιωματικά-εκπαιδευτικά προγράμματα και με τη βοήθεια εξειδικευμένης ομάδας παιδαγωγών.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος, μεταξύ άλλων στοχεύει στην εκπαίδευση των νέων γύρω από ζητήματα για την προστασία του περιβάλλοντος και έναν πιο πράσινο πλανήτη

Οι πρώτες μέρες παραμονής του στη Θεσσαλονίκη ήταν… άκρως εντυπωσιακές και «γεμάτες». Το καινοτόμο λεωφορείο της ΑΒ Βασιλόπουλος άνοιξε τις πύλες του το τριήμερο της 25ης Μαρτίου και προσέλκυσε το ενδιαφέρον 2.000 πολιτών, που είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τους δυο ορόφους, όπου γίνονταν εκπαιδευτικές δραστηριότητες και προβολή αφιερωμένη στην ανακύκλωση.

Παράλληλα, στο τριήμερο της 25ης Μαρτίου, η ΑΒ ένωσε τις δυνάμεις της με τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση  iSea και την εθελοντική ομάδα Open Art για να εμπνεύσουν μαζί μικρούς και μεγάλους να αλλάξουν συνήθειες και να μάθουν να ανακυκλώνουν, μεθοδικά και αποτελεσματικά! Σε παράλληλες δράσεις και ειδικά διαμορφωμένους χώρους, η iSea σχεδίασε και υλοποίησε παιδικό workshop με έμφαση στην προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Αντίστοιχα, η ομάδα Open Art μαζί με τους συμμετέχοντες συνέθεσαν έναν μεγάλο καμβά 5 μέτρων από πλαστικά καπάκια, μέσα από μια πρωτοποριακή δραστηριότητα με καλλιτεχνικό πρόσημο που αναδεικνύει, ταυτόχρονα, και το ζήτημα επαναχρησιμοποίησης υλικών.

Γνωρίστε το Κινητό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης

Το διώροφο λεωφορείο, αποτελείται από δυο ορόφους όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα:

  • να γνωρίσουν ποια είναι τα ανακυκλώσιμα υλικά,
  • να μάθουν έξυπνους τρόπους να ανακυκλώνουν στην καθημερινότητά τους,
  • να εξοικειωθούν με την έννοια της ανακύκλωσης στην πράξη και
  • να αντιληφθούν τη σημασία της ανακύκλωσης για έναν πιο πράσινο πλανήτη

Α’ όροφος

Στον κάτω όροφο του λεωφορείου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, πραγματοποιούνται τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Στην είσοδο βρίσκεται το ειδικά σχεδιασμένο «Αυτόματο Μηχάνημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Μεταλλικών & Πλαστικών Συσκευασιών», το οποίο παρουσιάζει την διαδρομή που ακολουθεί ένα υλικό ώστε να ανακυκλωθεί. Την πρακτική κατανόηση της ανακύκλωσης από τους μαθητές κατευθύνει εξειδικευμένη ομάδα παιδαγωγών.

Β’ όροφος

Στον πάνω όροφο του λεωφορείου, γίνεται η θεωρητική περιβαλλοντική εκπαίδευση σχετικά με την Ανακύκλωση ενώ προβάλλεται ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό υλικό που προσφέρει σημαντικές και αξιόπιστες γνώσεις σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση.

Εν αρχή ήταν η Αττική

Φυσικά, η προσπάθεια της ΑΒ Βασιλόπουλος να μυήσει μικρούς και μεγάλους στα οφέλη της ανακύκλωσης δεν είναι κάτι… σημερινό. Η πρωτοποριακή, για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα πρωτοβουλία με το διώροφο λεωφορείο, έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2018. Σύμμαχος της σε αυτή την προσπάθεια είναι η εταιρεία ΤΕΧΑΝ ΑΒΕΕ.

Μέσα από το κινητό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης, σχεδιασμού, ιδιοκτησίας και κατοχύρωσης της ΤΕΧΑΝ, η ΑΒ συμβάλλει στην καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης και καλεί παιδιά αλλά και μεγάλους να αλλάξουν συνήθειες και να ανακυκλώνουν, μεθοδικά και αποτελεσματικά.

Κατά τον 1ο χρόνο υλοποίησης του προγράμματος, το κινητό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης επισκέφθηκε 12 Δήμους της Αττικής, με τη συμμετοχή πάνω από 10.000 μαθητών στην εκπαιδευτική διαδρομή του λεωφορείου και σε όλες τις δραστηριότητες που φιλοξενούνται στους δυο ορόφους.

Δέσμευση…

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος, η Εταιρική Υπευθυνότητα μετουσιώνεται μεταξύ άλλων σε πράξεις για ένα καλύτερο αύριο, για ένα πιο πράσινο πλανήτη. Η εταιρεία, επιδιώκει και ενθαρρύνει την ανάπτυξη φιλικών για το περιβάλλον υποδομών και υπηρεσιών, ενώ καλεί στις προσπάθειές της τόσο τους εργαζομένους της όσο και τους πελάτες της.

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ένα σταθερό πυλώνα των ενεργειών της. Μέσα από το κίνημα #allazoumesinithies, η ΑΒ Βασιλόπουλος επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει αλλά και να ενεργοποιήσει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους σε μία διαδρομή προσφοράς και μέριμνας για τον πλανήτη.

Και προσφορά…

Η περιβαλλοντική ευαισθησία της ΑΒ Βασιλόπουλος, φαίνεται σε κάθε επίπεδο λειτουργίας της. Η εταιρεία, εξελίσσεται διαρκώς, υιοθετεί πρωτοποριακές πολιτικές περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, ενώ ενσωματώνει καινοτόμα συστήματα για την εξοικονόμηση ενέργειας, τη διαχείριση αποβλήτων και την ανακύκλωση.

Η ΑΒ κάνοντας χρήση ειδικών διατάξεων του νόμου και έχοντας την πιστοποίηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ, εφάρμοσε Σύστημα Ατομικής Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών από το Νοέμβριο του 2003. Είναι η μοναδική εταιρία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που εφαρμόζει Ατομικό Σύστημα Ανακύκλωσης συσκευασιών.

Η αποδοχή που είχε από τον κόσμο με τα πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα ώθησαν την ΑΒ να προχωρήσει την εφαρμογή του συστήματος σε πολλά καταστήματά της. Με την πρωτοποριακή και αποτελεσματική τεχνολογία που εφαρμόζει στα καταστήματά της, παρέχεται η δυνατότητα στους πελάτες να προσθέτουν και οι ίδιοι ένα μικρό λιθαράκι στον τομέα της ανακύκλωσης, αφού η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση που χρήζει της ευαισθητοποίησης όλων μας! Παράλληλα όμως, παρέχονται από το σύστημα και επιπλέον κίνητρα, όπως η εκπτωτική του «επιβράβευση» (μέσω αγορών από τα καταστήματα ΑΒ), καθώς και η επιλογή αυτόματης δωρεάς του χρηματικού αντιτίμου υπέρ του Συλλόγου «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ».

Από το 2004, διαθέτει στα ράφια της επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες με στόχο τον περιορισμό της χρήσης της πλαστική σακούλας, ενώ διαθέτει εξελιγμένες υποδομές, παροτρύνοντας τους πολίτες να ανακυκλώνουν συσκευασίες από διάφορα υλικά, λάδι και λαμπτήρες πυρακτώσεως.

#TAGS MM