Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Η αύξηση κρουσμάτων «κοκκίνισε» την Αττική – Όλα τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα

Η αύξηση κρουσμάτων «κοκκίνισε» την Αττική – Όλα τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα

Φόβοι για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού τις επόμενες ημέρες. Πως θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά και οι υπηρεσίες από σήμερα. Ποιες άλλες περιοχές εκτός από την Αττική βρίσκονται στο «κόκκινο».

Γεγονός είναι από τις 6 σήμερα το πρωί τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν στην Αττική, η οποία βρίσκεται κι επισήμως πλέον στο «κόκκινο». Τα ημερήσια κρούσματα άγγιξαν πια τα 1.000 σε όλη την Ελλάδα και τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να υπάρξει περαιτέρω αύξηση, καθώς τώρα αρχίζουν να φαίνονται – αλλά δεν έχουν κορυφωθεί – οι συνέπειες από το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων.

Το γεγονός, όμως, ότι χθες παραπάνω από τα μισά κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική αποτελεί ένα ακόμη «καμπανάκι» για τους ειδικούς, το οποίο μετέτρεψε σε μονόδρομο την επιβολή των έκτακτων μέτρων, με τη λογική του «προλαμβάνειν».

Έτσι, από σήμερα τα εμπορικά καταστήματα επιστρέφουν στο καθεστώς του click away που ίσχυσε στην εορταστική περίοδο και το click in shop για την ένδυση και υπόδηση. Από τη Δευτέρα, επίσης, θα λειτουργήσουν μόνο τα Γυμνάσια και όχι τα Λύκεια (σ.σ.: κανονικά συνεχίζουν τη λειτουργία τους τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία), ενώ ειδικά για την Αττική η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα παραμείνει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας κι όχι από τις 6 το απόγευμα όπως στις άλλες «κόκκινες» περιοχές, καθώς κρίθηκε πως το μέτρο αυτό θα δημιουργούσε μεγαλύτερο συνωστισμό και προβλήματα λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα της Αττικής. Κλειστά θα είναι, επίσης, τα καταστήματα την Κυριακή.

Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και υπηρεσίες διαιτολογίας – με εξαίρεση την άσκηση – υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, ΚΤΕΟ και πρακτορεία ΟΠΑΠ – πλην των OPAP Play – λειτουργούν κανονικά, με την αποστολή SMS με τον κωδικό 2 στο 13033 και για δύο ώρες από την αποστολή και έγκριση του μηνύματος.

Εκτός από την Αττική – και πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων – στο «κόκκινο» μπαίνουν από σήμερα η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ο δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της δημοτικής Ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ο δήμος Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ο δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας ο δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και η περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

Σε αυτό το επίπεδο Β’ – αυξημένου κινδύνου, θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

1- Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, πλην της Αττικής που λόγω μητροπολιτικότητας, αυξημένου πληθυσμού και του δικτύου μαζικών μεταφορών, η απαγόρευση ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

2- Λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια λειτουργούν με τηλε-εκπαίδευση)

3- Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.

4- Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού (click in a shop).

Δείτε όλα τα νέα μέτρα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις