Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Ιερώνυμος: “Τι χλιδή να κάνω με 2.300 ευρώ;”

Ιερώνυμος: “Τι χλιδή να κάνω με 2.300 ευρώ;”

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης δίνει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Μιλά για τη φορολόγηση της Εκκλησίας, τους “τηλεοπτικούς” ιερωμένους , αλλά και για τη “χλιδή” στην Εκκλησία.

“Το θέμα του αμύθητου θησαυρού της Εκκλησίας είναι παραμύθι” αναφέρει ο αρχιεπίσκοπος στα ΝΕΑ του Σαββάτου, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν έχουν αντίρρηση στη φορολόγηση. Διατυπώνει όμως και πάλι στην ένσταση ότι η Εκκλησία δεν είναι ένας εννιαίος οργανισμός αλλά αποτελείται από πολλά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. 

Όπως λέει ο αρχιεπίσκοπος, η Εκκλησία δαπάνησε πέρυσι για το φιλανθρωπικό της έργο 100 εκατομμύρια ευρώ και “συμπληρώνει την Πολιτεία” με 750 ιδρύματα πρόνοιας. Από την άλλη, όπως αναφέρει “η χλιδή” της Εκκλησίας είναι επίσης ένας μύθος. “Εδώ σε εμάς ισχύει το ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός”. 

“Ο αρχιεπίσκοπος τί νομίζετε ότι παίρνει στην Ελλάδα; 2.300 ευρώ. Τί χλιδή μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος με 2.300 ευρώ; Όταν κατέβω τώρα κάτω, δέκα άνθρωποι θα περιμένουν να τους δώσω κάτι. Ένα βοήθημα. Μπορώ να το αρνηθώ;” αναφέρει. 

Ο κ. Ιερώνυμος εξαπολύει βολές εμμέσως κατά της Πολιτείας για τα εκκλησιαστικά ακίνητα. “Να μας αποδεσμεύσει η Πολιτεία τα κτήματα που έχει δεσμευμένα – να τα απελευθερώσει. Και ένα από αυτά, ολόκληρο, όσο κι αν κάνει να πάει στο Ταμείο για το Χρέος”. Να δώσουμε ένα ποσό. Αλλά από τη μία τα κρατάει δεσμευμένα και από τη άλλη θέλει να τα φορολογεί χωρίς να μας δίνουν έσοδα” σημειώνει. 

Βολές για τα “τηλεπαράθυρα” και τις εθνικιστικές εξάρσεις

Αυστηρό μήνυμα μέσω της ίδιας συνέντευξης στέλνει ο Ιερώνυμος στους “παραθυράτους” ιερωμένους. Ερωτηθείς αν δημιουργούν προβλήματα στην Εκκλησία φωνές μητροπολιτών που μιλούν για πολιτική και εθνικά θέματα, ο αρχιεπίσκοπος απαντά: “Φυσικό είναι. Φαίνεται ναι. Όλους τους ιεράρχες μας απασχολούν και μας πονούν τα εθνικά θέματα. Λιγότερο ή περισσότερο πατριώτες δεν δέχομαι ότι υπάρχουν. Και ο πατριωτισμός του καθένα δε φαίνεται ούτε με τον αριθμό των λέξεων που λέει ούτε με την ένταση της φωνής του” … αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε