Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ηλίας Μόσιαλος: Αύξηση κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων

σχολεία μαθητές κορονοϊός

Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων αναμένεται τις επόμενες μέρες σύμφωνα με τα όσα είπε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. 

Ο Ηλίας Μόσιαλος εκτίμησε πως η νέα αύξηση κρουσμάτων θα επέλθει στα μέσα Σεπτέμβρη μαζί με το άνοιγμα των σχολείων και όπως είπε: «Θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων γιατί ανοίγουν τα σχολεία, θα κολλήσουν περισσότερα παιδιά, δε θα είναι τόσο μεγάλη επίπτωση στα ίδια στα παιδιά, άλλα θα το μεταφέρουν στο σπίτι και το ερώτημα είναι τι γίνεται στο σπίτι; θα είναι εμβολιασμένοι οι γονείς; θα υπάρχουν παππούδες και γιαγιάδες;».

Σημείωσε πως «δεν υπάρχει κίνδυνος ασφάλειας με τη μίξη εμβολίων για όσους έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca, είναι και θεμιτό, γιατί η αποτελεσματικότητα αυξάνει».

Σχετικά με την τρίτη δόση ανέφερε πως έχει ήδη υπάρξει προγραμματισμός για τους πολύ ευάλωτους και τους ανοσοκατεσταλμένους. Ωστόσο, τόνισε πως δεν πρέπει να γίνει τρίτη δόση πριν τη συμπλήρωση 8 μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, με εξαίρεση αυτούς που έκαναν πρώτοι το εμβόλιο Ιανουάριο – Φεβρουάριο. 

 

«Τους επόμενους μήνες ο ιός μπορεί να γίνει πιο μεταδοτικός, μπορεί και να υποχωρήσει. Θα τελειώσουμε μόνο αυξηθούν πάρα πολύ τα ποσοστά των εμβολιασμένων… Στην Αγγλία 78% έχουν εμβολιαστεί πλήρως και ακόμα υπάρχει μεγάλη διασπορά γιατί το 22%, δηλαδή 14 – 15 εκατ. είναι ανεμβολίαστοι. Είναι αναμενόμενο να βλέπουμε 30.000 κρούσματα σε 15 εκατ. ανεμβολίαστους» εξήγησε. 

Μέχρι το τέλος του ’22 σχεδόν όλοι θα έχουν κολλήσει κορονοϊό

Με κορονοϊό θα έχουν νοσήσει σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη, εκτίμησε ο Ηλίας Μόσιαλος. Όπως είπε, το ερώτημα παραμένει πόσοι από εμάς θα κάνουν το εμβόλιο.

Οι εμβολιασμένοι θα περάσουν τη νόσο ήπια, ενώ όσοι ανεμβολίαστοι είναι πάνω από 50 σχεδόν κατά 20% θα βρεθούν στο νοσοκομείο. 

Λάθος πληροφόρηση το ποσοστό εμβολιασμού στο Ισραήλ 

Σχετικά με το Ισραήλ, ο κ. Μόσιαλος διευκρίνισε ότι υπήρξε παρεξήγηση σχετικά το ποσοστό των εμβολιασθέντων. Υποστήριξε πως στην Ελλάδα πιστεύουμε πως έχει εμβολιαστεί σχεδόν όλος ο πληθυσμός του Ισραήλ, όμως αυτό δεν είναι σωστό. «Στην πραγματικότητα έχει εμβολιαστεί το 60,5% δηλαδή ένα 40% δεν έχει εμβολιαστεί, και αν δούμε σε ορισμένες κοινότητες όπως των υπερορθόδοξων που είναι 1 εκατ. μόνο το 35% έχει εμβολιαστεί εκεί. Στις κοινότητες των Αράβων του Ισραήλ που είναι περίπου 2 εκατ., λιγότερο από το 50%, και σε κλειστές και πολυπληθείς κοινότητες η δυνατότητα και η πιθανότητα διασποράς είναι πολύ μεγάλη» σημείωσε. 

Μάλιστα, αποκάλυψε πως σύμφωνα με τα νέα στοιχεία η πιθανότητα να νοσήσει κάποιος σοβαρά με τον κορονοϊό είναι 13 φορές μεγαλύτερη στους ανεμβολίαστους.

Τόνισε, τέλος, πως «τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά με βάση τα στοιχεία από 81% στους άνω στους 80 ετών μέχρι 100% στους κάτω των 30 ετών όσον αφορά την αποτροπή νοσηλειών και σοβαρής νόσησης. Με τα στοιχεία της Δανίας τα ποσοστά αποτελεσματικότητας υπερβαίνουν το 90%. Έχουμε χάσει λίγο σε αποτελεσματικότητα σε σχέση με την παραλλαγή Άλφα, άλλα η αποτελεσματικότητα παραμένει εξαιρετικά υψηλή». 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις