Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Ηπατίτιδα σε παιδιά: «Δεν μπορεί να γίνει μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα», λέει ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Ηπατίτιδα σε παιδιά: «Δεν μπορεί να γίνει μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα», λέει ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Παγκόσμιο συναγερμό έχουν σημάνει τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας που έχουν εμφανιστεί σε παιδιά με την ανησυχία να είναι διάχυτη.

Η είδηση μάλιστα ότι κάποια από τα παιδιά που νόσησαν χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος δείχνει ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Για το θέμα μίλησε στο Mega ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης τονίζοντας χαρακτηριστικά. «Τα καλύτερα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και αφορούν 111 περιπτώσεις παιδιών. Αυτό που είναι ανησυχητικό, είναι ότι ένας αριθμός από αυτά περίπου 10 χρειάστηκε να υποβληθούν σε μεταμόσχευση ήπατος».

Οπως επισήμανε μάλιστα μια τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα. «Μια τέτοια διαδικασία, δηλαδή η μεταμόσχευση ήπατος μπορεί να γίνει μόνο στο εξωτερικό. Περιμένουμε κρούσματα ηπατίτιδας στην Ελλάδα με το 5% – 10% να είναι σοβαρά περιστατικά».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε μάλιστα ότι το εμβόλιο του κορονοϊού δεν έχει καμιά σχέση με τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά. «Απ’ όσο ξέρουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο κανένα από τα παιδιά δεν είχε κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Δεν είχε καμία σχέση με το συγκεκριμένο σύνδρομο».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη Σανγκάη, ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για μια αδιέξοδη πολιτική. «Έχουν μείνει στην πολιτική μηδενικών κρουσμάτων, ωστόσο οι μεταλλάξεις της Όμικρον έχουν αλλάξει τελείως το σκηνικό και αυτή η πολιτική δεν είναι αποτελεσματική. Δε θα μπορέσουν να περιορίσουν την εξάπλωση. Με το που χαλαρώσουν το lockdown θα έρθουν τα κρούσματα στα ύψη. Είναι μια μη βιώσιμη τακτική, που θα τους οδηγήσει σε αδιέξοδο».

Σχετικά με την επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα, ο καθηγητής τόνισε ότι δε θα δούμε αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού. «Ίσως έχουμε μια πολύ ήπια αύξηση που δε θα οδηγήσει σε ανατροπή».

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις