Ελλάδα

Ισπανία – Ευθύμιος Λέκκας: «Ακραία φαινόμενα, ακραίες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης» λέει για τη φονική θεομηνία

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα με τις εντονότατες βροχοπτώσεις σε μία επιμήκη ζώνη στη Βαλένθια της νοτιοανατολικής Ισπανίας είναι συνδυασμός μίας σειράς παραγόντων που αποτελούν αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, επισημαίνει ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Η ψυχρή λίμνη που αναπτύχθηκε σε συνδυασμό με την παρουσία θερμών υδροφόρων αέριων μαζών, οφειλόμενες στις υψηλές θερμοκρασίες της Μεσογείου, έδρασαν καταλυτικά στην επιφάνεια της περιοχής, σημειώνει ο Ευθύμιος Λέκκας για το καιρικό φαινόμενο που προκάλεσε δεκάδες θανάτους και τεράστιες καταστροφές στη Βαλένθια της Ισπανίας.

«Το υδρογραφικό δίκτυο δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις μεγάλες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις, προκαλώντας εκτεταμένες ξαφνικές πλημμύρες σε οικιστικά συγκροτήματα, τα οποία καταλήφθηκαν από όγκους νερού και φερτών υλικών. Τα υφιστάμενα ρεύματα σε συνδυασμό με τους τεράστιους μεταφερόμενους όγκους και τα αντικείμενα – κυρίως αυτοκίνητα δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να ανταποκριθούν επαρκώς.

«Δυστυχώς είμαστε μάρτυρες τραγικών στιγμιότυπων της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης», τόνισε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε όλες τις παραμέτρους που συνέβαλαν στην καταστροφή, για την οποία δυστυχώς δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα τις πολύπλοκες επιπτώσεις, καταλήγει στη δήλωσή του ο Ευθύμιος Λέκκας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Χιόνια στην Αττική το βράδυ της Παραμονής Πρωτοχρονιάς – Η πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου
«Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης πρόσκαιρων και τοπικών χιονοπτώσεων σε τμήματα της Αττικής, κυρίως στα βόρεια και βορειοανατολικά του νομού και σε υψόμετρα άνω περίπου των 400 μέτρων»
Καιρός 16
Στρατός Ξηράς: «Νέα εποχή» για το Πυροβολικό με τα ισραηλινά PULS και εκσυγχρονισμό των RM-70
Το Πυροβολικό μεταλλάσσεται και στοχεύει σε ένα πλήρες «kill chain» – από τον εντοπισμό, στην ταυτοποίηση, στη διαταγή βολής, μέχρι την άμεση προσβολή στόχων υψηλής αξίας, σε βάθος και σε χρόνο που πιέζει τον αντίπαλο
Πυροβολικό
Αναβλήθηκε για τις 12 Ιανουαρίου η δίκη του γνωστού τράπερ Ivan Greko
«Οι Εισαγγελικές Αρχές δεν πρέπει να σπεύδουν να ασκούν ποινικές διώξεις υπό την πίεση δημοσιευμάτων, σε υποθέσεις που δεν είναι ώριμες προς εκδίκαση και δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία», δήλωσε ο συνήγορος του κατηγορουμένου
Ο τράπερ Ivan Greko 9
Συγκλονίζουν οι συγγενείς των ορειβατών που σκοτώθηκαν στα Βαρδούσια όρη - «Τον πήρε ο παππούς του, 5 πέθανε ο πατέρας μου και 10 ο γιος μου»
«Πέθανε ο πατέρας μου και τον έπαιρνα τηλέφωνο και ήταν κλειστό, ενημέρωσα κάτι φίλους του που είναι πάνω και άρχισε η έρευνα» λέει ο πατέρας του Γιώργου Δόμαλη
Οι ορειβάτες που χάθηκαν στα Βαρδούσια όρη
5