Ελλάδα

Καιρός – Κλέαρχος Μαρουσάκης: Χωρίς αξιόλογο κρύο τα Χριστούγεννα

«Πασχούγεννα» θα κάνουμε φέτος, γράφει σήμερα (13.12.2022) ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, περιγράφοντας με αυτό το λογοπαίγνιο τον καιρό που θα κάνει τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

«Ο καιρός οδεύοντας προς τα Χριστούγεννα», γράφει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, και αναλύει τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες ως εξής: 

«Στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα οδηγούμαστε σιγά σιγά και τα ερωτήματα σχετικά με τον καιρό ολοένα και πληθαίνουν. Και μπορεί να βρισκόμαστε “προγνωστικά” ακόμη μακριά ώστε να έχουμε μια ασφαλή πρόγνωση, παρόλα αυτά η ατμοσφαιρική κυκλοφορία των τελευταίων ημερών μπορεί να ρίξει λίγο φως στην όλη υπόθεση ώστε να επιχειρηθεί μια πρώτη προσέγγιση.

Χωρισμένη στα δύο η Ευρώπη

Μία εικόνα χίλιες λέξεις λέει ο σοφός μας ο λαός και αυτό θα επιχειρήσουμε κι εμείς επισυνάπτοντας τον παρακάτω χάρτη όπου με μια ματιά ο αναγνώστης – ενδιαφερόμενος μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει στη Γηραιά Ήπειρο.
Στην ουσία η Ευρώπη εμφανίζεται χωρισμένη σε δύο τμήματα (λευκή γραμμή). Βόρεια της Ιταλίας κυριαρχούν οι πολικές αέριες μάζες (μπλε βέλη) οι οποίες καθοδηγούνται από τον πολικό αεροχείμαρρο, νοτιότερα δε κυριαρχούν θερμότερες και υγρότερες αέριες μάζες (κόκκινα βέλη) όπου ξεχύνονται σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη από ότι συνήθως.

Ο χάρτης: 

Η παραπάνω εξέλιξη που περιγράψαμε διαμορφώνει δύο στην ουσία εποχές στην Ευρώπη όπου από τη λευκή γραμμή και πάνω επικρατεί βαρυχειμωνιά, νοτιότερα επικρατεί φθινοπωρινός θα μπορούσαμε να πούμε και προς ανοιξιάτικος καιρός.

Μπορεί εμείς να κοιτάμε το ημερολόγιο και να θεωρούμε αφύσικη μια τέτοια κατάσταση, στη Φύση όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι όπου κάθε φαινόμενο λειτουργεί σαν “ντόμινο” για το επόμενο και πάει λέγοντας.

Ας θυμηθούμε λοιπόν τι συνέβη το καλοκαίρι όπου γενικά τα κύματα ζέστης που δεχτήκαμε ήταν ήπια με τον ψυχρό αέρα να κατηφορίζει σχετικά συχνά νοτιότερα και να μας δίνει τις ξαφνικές καταιγίδες και το χαλάζι. Τι συνέβη απ’ την άλλη τον Οκτώβριο όπου οι βροχές ήταν ελάχιστες και οι θερμοκρασίες υψηλές.

Και πάμε στο τώρα όπου αυξήθηκαν οι βροχοπτώσεις με υψηλές και πάλι θερμοκρασίες.

Μήπως τελικά υπάρχει μια “παράταση – καθυστέρηση” στην έλευση των εποχών? Οι αιτίες άλλες γνωστές και άλλες άγνωστες και δύσκολο να αναλυθούν. Βλέπετε το χαοτικό της ατμόσφαιρας δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αναλύσεις. Σίγουρα θα μπορούσε κάτι να αναλυθεί από όλα αυτά χωρίς όμως τη βεβαιότητα ότι πρόκειται για την βασική αιτία. Πιθανόν η όλη κατάσταση προκύπτει από συνδυασμό όλων των αιτιών άλλων γνωστών άλλων όχι και που ο άνθρωπος ονομάζει κλιματική αλλαγή.

Ήπιος καιρός τα Χριστούγεννα

Συνοψίζοντας τα παραπάνω θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι προς τα Χριστούγεννα θα οδηγηθούμε με ήπιο καιρό χωρίς δηλαδή αξιόλογα κρύα. Στο ερώτημα αν θα έχουμε βροχές και αν θα είναι ισχυρές δεν μπορούμε να απαντήσουμε μιας και η ανάλυση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας μπορεί να ρίξει λίγο φως θερμοκρασιακά, στα υπόλοιπα όμως υπάρχει πυκνό σκοτάδι, το οποίο θα αρχίσει να αραιώνει μέρα με τη μέρα.

Άρα λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι πιο πολύ Πάσχα θα θυμίζει ο καιρός παρά Χριστούγεννα. Που σημαίνει ότι τα πολλά χιόνια με τα σκληρά κρύα απομακρύνονται αρκετά. Οι βροχές όμως μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους με “μαλακό” όμως θερμοκρασιακά καιρό. Κάπως έτσι δεν είναι και το Πάσχα?

Πάμε προς Πασχούγεννα λοιπόν και βλέπουμε για πιο έντονα κρύα πιθανότατα προς το τέλος του χρόνου ή και πιο μετά».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Στο Παρά Πέντε – 20 χρόνια μετά: Συγκίνηση στο επετειακό επεισόδιο – Τα highlights και η αναφορά στην Ειρήνη Κουμαριανού
Όλα όσα έγιναν στο μεγάλο reunion της κωμικής σειράς του MEGA - Τα τραγούδια της Ζουμπουλίας και της Θεοπούλας και η πάμπλουτη κληρονόμος Ντάλια εν μέσω οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα
Στο Παρά Πέντε – 20 χρόνια μετά: Συγκίνηση στο επετειακό επεισόδιο – Τα highlights και η αναφορά στην Ειρήνη Κουμαριανού
Εκτροπές, παρατημένα τρακτέρ και ουρές χιλιομέτρων - «Ψάχναμε 15 αγρότες στο Κάστρο για να δώσουμε στην κυκλοφορία δεύτερη λωρίδα»
Σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, η κατάσταση να είναι κάπως καλύτερη αφενός γιατί τα τρακτέρ έχουν πλέον σταθμεύσει στα δεξιά των δρόμων και αφετέρου γιατί η έξοδος φαίνεται να κορυφώθηκε χθες
Κίνηση από το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων στη Ριτσώνα
Ανανεώθηκε πριν 7 λεπτά
39
Καιρός σήμερα: Ισχυρά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας – Καταιγίδες σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 10 με 13 βαθμούς, στο Ιόνιο, τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο τους 14 με 17 και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου
καιρός
Πέθανε η Σύλβα Ακρίτα, η πρώτη γυναίκα βουλευτής στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ – Η ανάρτηση της κόρης της, Έλενας Ακρίτα
Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και τον Οκτώβριο του 1986, ο Ανδρέας Παπανδρέου της ανέθεσε καθήκοντα υφυπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Η Σύλβα Ακρίτα με την κόρη της Έλενα Ακρίτα, σε παλαιότερη φωτογραφία τους ΑΠΕ-ΜΠΕ 10
Κάλαντα με τα τρακτέρ στις εθνικές οδούς και τους οδηγούς να ελπίζουν να αποφύγουν τους χωματόδρομους - Η Οδύσσεια των εκδρομέων
Για την Τετάρτη, παραμονή Χριστουγέννων, η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου αισιοδοξεί ότι η βελτιωμένη εικόνα σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο που επικράτησε τις βραδινές ώρες, θα συνεχιστεί
Οδύσσεια των εκδρομέων των γιορτών
46