Κυριακή, 28 Απρ.
19oC Αθήνα

Κακοκαιρία: Πτώσεις δέντρων και κατολισθήσεις σε Αθήνα, Αχαΐα και Θεσσαλονίκη

Κακοκαιρία: Πτώσεις δέντρων και κατολισθήσεις σε Αθήνα, Αχαΐα και Θεσσαλονίκη

Ιδιαίτερα σφοδρό – αν και σύντομο – ήταν το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την χώρα από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή (7.1.2024). Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στην Αττική, στην Ηλεία, στην Πάτρα, ενώ μικρότερες υλικές ζημιές καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη. 

Η πυροσβεστική μέσα σε έξι ώρες έλαβε 337 κλήσεις – για αντλήσεις υδάτων και κυρίως πτώσεις δέντρων – σε όλη τη χώρα. Μόνο στην Αττική έλαβε πάνω από 100 κλήσεις για προβλήματα εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων.

Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στην περιοχή του Ψυχικού και της Φιλοθέης. Μάλιστα, στην Φιλοθέη ένα δέντρο έσπασε από τους ισχυρούς ανέμους και έπεσε πάνω σε σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ στην πλατεία Σιαδήμα ο αέρας σήκωσε το χριστουγεννιάτικο δέντρο που είχε στηθεί στο κέντρο της πλατείας και το πέταξε λίγα μέτρα πιο πέρα. 

Στην ίδια περιοχή κλαδιά δέντρων έπεσαν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να κοπεί το ρεύμα.

Σημειώνεται πως η κακοκαιρία θα συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με την επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ, και θα αρχίσει να υποχωρεί από το βράδυ. 

Τα πλοία στον Πειραιά, τη Ραφήνα και το Λαύριο είναι δεμένα στα λιμάνια, καθώς σε ισχύ βρίσκεται απαγορευτικό απόπλου

 

Πτώσεις δέντρων στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 15 κλήσεις και προχώρησε στην κοπή 8 δέντρων στις περιοχές Χαριλάου, Τούμπα, της Περαία και Σουρωτή. Από τις πτώσεις σε δύο οχήματα προκλήθηκαν ζημιές.

Οι πυροσβέστες έκοψαν 13 δέντρα και απομάκρυναν σε δυο περιπτώσεις αντικείμενα που είχαν παρασυρθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 

Από την δύναμη των θυελλωδών ανέμων, δέντρα έπεσαν πάνω σε καγκελόπορτα ιδιωτικού σχολείου αλλά και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.


Τα δέντρα καταπλάκωσαν και τρία αυτοκίνητα που βρίσκονταν σταθμευμένα στον χώρο του σχολείου, προκαλώντας ζημιές. Στο σημείο έχει τοποθετηθεί προστατευτική κορδέλα από την ΕΛΑΣ, ενώ η Πυροσβεστική επιχειρεί για την απομάκρυνσή τους.

Πυροσβεστική: 337 κλήσεις σε όλη την Ελλάδα

Συνολικά 337 κλήσεις έλαβε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω της εκδήλωσης θυελλωδών ανέμων συνοδεία ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων σε περιοχές της χώρας. Οι περισσότερες κλήσεις αφορούν κυρίως κοπές δέντρων και παροχές βοήθειας.

Συγκεκριμένα:

• Στην Περιφέρεια Αττικής το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 115 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 95 κοπές δέντρων και 20 αφαιρέσεις αντικειμένων.

• Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 82 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 41 κοπές δέντρων και 5 αφαιρέσεις αντικειμένων.

• Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 45 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 37 κοπές δέντρων.

• Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 22 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 16 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.

• Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 25 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 13 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων.

• Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε11 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 8 κοπές δέντρων.

• Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 15 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 κοπές δέντρων

• Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 15 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.

• Στην Περιφέρεια Ηπείρου το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 7 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 6 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου

Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης καιρικών φαινομένων να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Προβλήματα σε Ηλεία και Πάτρα

Προβλήματα σημειώνονται στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της Αχαΐας καθώς έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Σύμφωνα με την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου, στο ύψος της περιοχής Μετόχι της Αιγιάλειας, λόγω κατολίσθησης φερτών υλικών, κατόπιν βροχόπτωσης.

Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αιγίου – Δερβενίου – Μαμουσιάς, ενώ με δυσχέρεια διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων ανάμεσα στις κοινότητες Δάφνες και Παρασκευή του Δήμου Αιγιαλείας.

Ανεμοστρόβιλος προκάλεσε πολλές καταστροφές στην πόλη του Πύργου. Σημαντικές καταστροφές σημειώθηκαν στην ανατολική πλευρά της πόλης μετά από ανεμοστρόβιλο που παρέσυρε τα πάντα στην οδό Αλφειού.

Προβλήματα και στην Εύβοια

Η κακοκαιρία χτύπησε και την Εύβοια προκαλώντας προβλήματα. Στο χωριό Κριεζά οι ισχυροί άνεμοι έκοψαν στα δύο ένα αιωνόβιο πεύκο με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος.

Δέντρα έπεσαν σε αυτοκίνητα στη Λέσβο

Η κακοκαιρία χτύπησε και τη Λέσβο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr, υπήρξαν προβλήματα στη Δυτική Λέσβο όπου έκλεισε για λίγο ο δρόμο στα Παράκοιλα. Στην Ερεσό επίσης σημειώθηκε πτώση μεγάλου δέντρου.

Στον Μόλυβο κλαδιά δέντρων έπεσαν πάνω σε αυτοκίνητα, ενώ μικροπροβλήματα παρουσιάζονται και από πτώσεις δέντρων σε δρόμους.

Ρεπορτάζ: Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, evima.gr, thesstoday.gr, stonisi.gr

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις