Ελλάδα

Κεφαλονιά: Κρούσματα ευλογιάς των προβάτων σε μονάδα με 121 ζώα – Αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου

Ο κτηνοτρόφος δεν τήρησε το πρωτόκολλο για τα νεκρά από τη νόσο πρόβατα - Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα πρόληψης

Αγωνία στην Κεφαλονιά μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς των αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή Κοκύλια της κοινότητας Κοκολάτων, Δήμου Αργοστολίου.

Την ανακοίνωση έκανε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων που επιβεβαιώθηκαν την Τετάρτη 05.11.2025 στο Αργοστόλι στην Κεφαλονιά.

Στην κτηνοτροφική μονάδα υπάρχουν 121 πρόβατα με τις αρχές να τίθενται σε συναγερμό για να αποφύγουν την εξάπλωση της νόσου στην Κεφαλονιά, καθώς εντοπίστηκαν κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο κτηνοτρόφος απευθύνθηκε στην Κτηνιατρική Υπηρεσία στις 2 Νοεμβρίου 2025, αναφέροντας ότι τα αρχικά συμπτώματα είχαν εμφανιστεί στα ζώα στις αρχές Οκτωβρίου και ήταν αναπνευστικά. Κατά τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστώθηκε πως πέντε πρόβατα παρουσίαζαν σοβαρές δερματικές αλλοιώσεις, ενώ δεκατέσσερα (14) είχαν ήδη πεθάνει.

Όπως ανέφερε ο ιδιοκτήτης, τα νεκρά ζώα είχαν ταφεί ή απορριφθεί σε άνυδρο πηγάδι μέσα στην μονάδα, χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες υγειονομικές διαδικασίες ταφής, γεγονός που συνιστά παράβαση του άρθρου 285 Ποινικού Κώδικα («Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών»). Για το περιστατικό ενημερώθηκε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Κεφαλληνίας και έχει διαταχθεί προανάκριση από το Αστυνομικό Τμήμα Αργοστολίου.

Παράλληλα, με εντολή της Εισαγγελίας, διενεργούνται αυτοψίες από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής καθώς και από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Κεφαλληνίας. Η υπόθεση βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αστυνομικών και δικαστικών αρχών.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων βιοασφάλειας και πρόληψης της διασποράς, ορίστηκαν ζώνες προστασίας και επιτήρησης γύρω από την εστία της νόσου σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από την μονάδα που μολύνθηκε:

  • Δ.Δ. Αργοστολίου (Αργοστόλι, Κοκολάτα, Κομποθεκράτα, Μηνιά)
  • Δ.Δ. Τρωιαννάτων (Τρωιαννάτα, Δεμουντσαντάτα, Μιτακάτα)
  • Δ.Δ. Φαρακλάτων (περιοχές Δραπάνου, Προκοπάτα, Ραζάτα)
  • Δ.Δ. Κεραμειών, Δ.Δ. Καραβάδου, Δ.Δ. Λακήθρας, Δ.Δ. Μεταξάτων, Δ.Δ. Περατάτων, Δ.Δ. Πεσσάδας, Δ.Δ. Σβορωνάτων και Δ.Δ. Ομαλών (εκτός Επανοχωρίου).

Τα ζώα του κοπαδιού που είχε προσβληθεί από ευλογιά, έχουν ήδη δεσμευθεί και θανατώνονται, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται εκτεταμένοι επιτόπιοι έλεγχοι και δειγματοληψίες σε γειτονικές εκτροφές για την αποτροπή της μετάδοσης.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, τις αστυνομικές αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες δημόσιας υγείας για την πλήρη ιχνηλάτηση και τον περιορισμό της νόσου.

Υπενθυμίζεται προς όλους τους κτηνοτρόφους ότι η άμεση αναφορά ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα τους και η τήρηση των κανόνων βιοασφάλειας και ορθής διαχείρισης νεκρών ζώων είναι κρίσιμες προϋποθέσεις για την αποφυγή διάδοσης ζωονόσων και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Φοινικούντα: «Η μητέρα μου είχε τσακωθεί με τον 68χρονο, δεν μιλούσαν» αποκαλύπτει ο 17χρονος «εγγονός» του ιδιοκτήτη κάμπινγκ
«Τον τελευταίο χρόνο είχαμε μετακομίσει με την οικογένειά μου από την Αθήνα στην Φοινικούντα, μας είχε αφήσει να μένουμε τσάμπα στο σπίτι γιατί έχουμε οικονομικά προβλήματα» αποκαλύπτει ο 17χρονος
Το 68χρονο θύμα στη Φοινικούντα
Σε τρεις μήνες με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 5.500 εύρω καταδικάστηκε ο τενόρος για τον ξυλοδαρμό του γιου του
Ο τενόρος παραδέχτηκε ότι χαστούκισε τον 15χρονο γιο του λόγω πολλών απουσιών, πράγμα που διέψευσε η πλευρά της μητέρας αφού το παιδί έχει μία απουσία στο σχολείο μέχρι τις 3 Νοεμβρίου
Μηχανή της Ελληνικής Αστυνομίας
Βορίζια: «Προκαλούν και τον γιο μου και εμάς» αποκαλύπτει ο πατέρας της 56χρονης νεκρής – Η εξομολόγηση γυναίκας που δέχτηκε σφαίρα το 2015
Ο πατέρας των τεσσάρων αδερφών που κατηγορούνται για συμμετοχή στην αιματηρή βεντέτα, «σπάει» τη σιωπή του για τα όσα έχουν συμβεί - Επίσης, μιλά μία γυναίκα που είχε πυροβοληθεί πριν 10 χρόνια στα Βορίζια
Περιστατικό με πυροβολισμούς και αποτέλεσμα νεκρούς και τραυματίες σημειώθηκε στα Βορίζια Ηρακλείου
Ένας εκ των κατηγορουμένων παραδέχτηκε ότι πυροβόλησε στο μακελειό στα Βορίζια - Η κατάθεση που εξετάζουν οι αρχές για τον 43χρονο
«Ο ιδιοκτήτης σπιτιού ήταν στο σημείο και παίζανε τις μπαλοθιές, 100%, γιατί ήταν και από πάνω στην αρχή όταν ανταλλάξαμε μερικές κουβέντες μαζί μας, εμείς όπλα δεν είχαμε στα χέρια μας» λέει συγγενείς των Καργάκηδων
Αστυνομικό μπλόκο στα Βορίζια
Δίωξη για κακουργήματα στον 45χρονο και τον 21χρονο για το αιματηρή ληστεία στη Βέροια - Ο πρώτος χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται φρουρούμενος
Σύμφωνα με τον νεαρό, ακολούθησε συμπλοκή κατά την οποία το όπλο εκπυρσοκρότησε, ενώ, ο ίδιος, κατά τα λεγόμενά του, έσπευσε να προσφέρει βοήθεια στον 45χρονο
αυτοκίνητο