Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

«Κίνηση πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες»: «Μπάχαλο η κατάσταση στο νησί», λέει μέλος στο newsit.gr – «Όχι» στην «αρπακτική ανάπτυξη»

«Κίνηση πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες»: «Μπάχαλο η κατάσταση στο νησί», λέει μέλος στο newsit.gr – «Όχι» στην «αρπακτική ανάπτυξη»

«Η ισχύουσα κατάσταση στην Πάρο με μία λέξη, μπάχαλο» λέει, μιλώντας στο newsit.gr, ο Δαμιανός Γαβαλάς, μέλος της κίνησης πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες, με το ”Κίνημα της Πετσέτας” να παίρνει μεγάλες διαστάσεις και στα άλλα νησιά της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στην “Κίνηση πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες”, ο κ. Γαβαλάς διαχωρίζοντας την τουριστική ανάπτυξη από την ”αρπακτική” ανάπτυξη αναφέρει ότι «ο αποκλεισμός από την παραλία δεν είναι κάποιο κατασκεύασμα, ούτε υπερβολή κάποιων παράξενων ανθρώπων, είναι μία πραγματικότητα. Είναι de facto εκτοπισμός, εκδίωξη των ανθρώπων που δεν θέλουν να πάνε να καθίσουν και να πληρώσουν μία παράνομη εγκατάσταση ενός επιχειρηματία, ο οποίος κερδοσκοπεί πάνω στον δικό μας ελεύθερο χώρο».

Ο κ. Γαβαλάς αναφέρει ότι τα δεδομένα αυτά είναι χρόνια και όχι κάτι που αφορά μόνο στο σήμερα και προσθέτει ότι δεν γίνονται έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές. «Είναι μία κατάσταση που δεν είναι φετινή. Υπάρχουν παραλίες εδώ και σχεδόν 10 χρόνια που έχουν καταληφθεί στο 100% κατά πλήρη παράβαση νόμων και Συντάγματος. Στα πολύ βασικά οι νόμοι δεν έχουν αλλάξει. Πολλές φορές και πολύ βολικά υπάρχουν διάφοροι που επικαλούνται ασάφειες, οι οποίες πράγματι υπάρχουν στο νόμο. Κάποτε εφαρμόζονταν, όχι πια».

«Πόντιος Πιλάτος ο δήμαρχος»

Το μέλος της Κίνησης πολιτών Πάρου κάνει λόγο για ασυδοσία κάποιων επιχειρηματιών και επιρρίπτει ευθύνες στις τοπικές αρχές. «Δεν φταίνε τα παραθυράκια στο νόμο, είναι καθαρά θέμα βούλησης. Δεν περιμένω τη βούληση των επιχειρηματιών. Η ανθρώπινη απληστία απλώνεται όσο της δίνεις χώρο. Οπότε εδώ στο νησί έχει παγιωθεί μια κατάσταση και τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια γνωρίζουμε ότι δεν πραγματοποιείται καν κάποιος έλεγχος. Συνεπώς, δεν υπάρχει κάποιος να πράξει και τα περαιτέρω, δηλαδή να ενημερώσει την αστυνομία και την κτηματική υπηρεσία του δημοσίου. Εκεί μιλάμε για “άλλα κόλπα”. Αλλά αυτό πως θα γίνει αν δεν έχουμε ξεκινήσει καν από την πρώτη ”πίστα” δηλαδή τους ελέγχους; Μάλιστα ο δήμαρχος Πάρου εμφανίζεται ως Πόντιος Πιλάτος και αναρμόδιος για το νησί του και αυτοθαυμάζεται επειδή πιστώνει στον εαυτό του το γεγονός ότι τώρα για το ζήτημα έχουν επέμβει οι εισαγγελικές αρχές».

Το παράδειγμα της μικρής Σάντα Μαρία

Το παράδειγμα της μικρής Σάντα Μαρία είναι το πιο αντιπροσωπευτικό, σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά, για το καθεστώς που επικρατεί στις παραλίες του νησιού καθώς όπως μας περιγράφει  «είναι από τις πιο ακραίες περιπτώσεις στο νησί. Το σύνηθες είναι να υπάρχει κάποια σύμβαση παραχώρησης τμήματος του αιγιαλού που προβλέπει ότι ένας επιχειρηματίας θα πάρει π.χ. 100 μέτρα για να τα εκμεταλλευτεί με πολύ συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις -που ωστόσο δεν τηρούνται. Ωστόσο, επιχειρηματίες θεωρούν ότι μπορούν να καταλάβουν 200, 300, 500 μέτρα. Η παραλία μικρή Σάντα Μαρία που τυγχάνει να βρίσκεται εντός περιοχής natura, τα προηγούμενα χρόνια αδειοδοτούνταν επιχειρηματίες να εκμεταλλευτούν τμήμα του αιγιαλού μέσα από μία διαδικασία δημοπράτησης. Αυτό γινόταν νομίμως αλλά οι επιχειρηματίες επεκτείνονταν παρανόμως και καταλάμβαναν το 100% της παραλίας. Είναι μια από τις πολλές παραλίες που οι Παριανοί δεν επισκέπτονται εδώ και δέκα χρόνια».

Φέτος «το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μην αδειοδοτήσει καμία παραχώρηση. Ωστόσο, επιχειρηματίες που ήταν εγκατεστημένοι από την άνοιξη, πριν καν το μάθουν, αποφάσισαν ότι δεν θέλουν να φύγουν και συνέχισαν να είναι εκεί, να λειτουργούν, να έχουν καταλάβει το 100% της παραλίας και να εισπράττουν απίστευτα κόμιστρα πάνω στο δημόσιο χώρο. Η πρώτη απόφαση του Δήμου Πάρου για την μη παραχώρηση καμίας άδειας για την παραλία είχε γίνει μέσα στην άνοιξη, ίσως τον Απρίλιο. Οι επιχειρηματίες έκαναν ένσταση στην απόφαση αυτή αλλά ο δήμος Πάρου ξανά τον Ιούνιο αποφάσισε τελεσίδικα την μη παραχώρηση της άδειας αλλά δεν τους ένοιαξε για πολύ.

Οπότε, επειδή η μικρή Σάντα Μαρία ήταν η πιο εμβληματική για φέτος περίπτωση ήταν και η παραλία που επιλέξαμε για την πρώτη μας ενέργεια. Έχουμε κάνει και μία δεύτερη σε άλλη παραλία στο Μαρτσέλο και τον Κριό. Με συμβολικό τρόπο “επανακαταλαμβάνουμε” αυτό που ούτως ή άλλως είναι δικό μας και μας στερείται».

«Νάξος, η τουριστική disneyland»

Μετά τις δύο ενέργειες της κίνησης αυτή των πολιτών στην Πάρο, η διάθεση για αλλαγή στον τρόπο που εκμεταλλεύονται την παραλία οι επιχειρηματίες έχει εξαπλωθεί και σε άλλα νησιά, όπως η Νάξος. Σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά, στο νησί της Νάξου με στόχο το κέρδος, επιχειρήσεις προκαλούν και μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον, όπως με ”μαύρο” παράδειγμα την παραλία Πλάκα.

«Μόλις δύο μέρες μετά την online παρουσία της κίνησής μας υπήρχε τεράστια απήχηση που μας εξέπληξε και ακολούθησε μία επικοινωνία με ανθρώπους της Νάξου. Το συγκεκριμένο νησί αντιμετωπίζει την ίδια και πολύ χειρότερη κατάσταση. Εκεί υπάρχουν παραδείγματα που επιχειρηματίες με πολύ άγριο τρόπο επεμβαίνουν στο περιβάλλον. Για παράδειγμα στην παραλία Πλάκα υπάρχει μία φυσική πλάκα, ένας επίπεδος βράχος μπροστά στην παραλία ο οποίος είναι φυσικό ανάχωμα που προστατεύει την αμμουδιά από τη διάβρωση. Οι αθεόφοβοι έχουν φέρει μπουλντόζες για να πάρουν βράχο από την συγκεκριμένη πλάκα, προκειμένου να δημιουργήσουν διάδρομο για τους πελάτες τους. Μέσα σε λίγους μήνες η παραλία έχει διαβρωθεί».

Το μέλος της κίνησης πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες, μιλώντας στο newsit.gr χαρακτηρίζει τη Νάξο ως τουριστική disneyland. «Μιλάμε και για άλλες παραλίες χιλιομέτρων με χρυσαφένια αμμουδιά που δεν φαίνεται πλέον. Έχουν φτάσει οι αθεόφοβοι να καταλαμβάνουν παραλίες που είναι 2 km και να τις γεμίζουν με παλούκια κιτς κρεβατιών. Μιλάμε για μία τουριστική disneyland, για την παρέλαση του κιτς ακόμα και παραλίες 3,5 και 4 χιλιομέτρων τις καταλαμβάνουν στο 80 και 90% χωρίς να αφήνουν ούτε ένα μέτρο».

Μάλιστα,  o ίδιος επισημαίνει ότι η κίνηση πολιτών Πάρου δεν τάσσεται κατά της ασυδοσίας κάποιων επιχειρήσεων αλλά υπέρ της υγιούς τουριστικής ανάπτυξης. «Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα και κυρίως σε δήμους της πρώτης γραμμής που έχουν μια άγρια και αρπακτική ανάπτυξη. Εμείς λέμε “ναι” στην τουριστική ανάπτυξη γιατί η μεγάλη πλειονότητα των συμπολιτών μου ζουν από τον τουρισμό και ανάμεσά μας, δηλαδή μέλη της κίνησής μας είναι και πολλοί επιχειρηματίες. Είμαστε υπέρ μιας άλλου τύπου ανάπτυξης που εξασφαλίζει την ευημερία των πολλών, αλλά και το δικαίωμα των επόμενων γενεών να μπορέσουν να ζουν και να απολαμβάνουν το νησί που παραδόθηκε και σε μας. Ο κανόνας δεν είναι ο ασύδοτος επιχειρηματίας. Ο κανόνας είναι ένας επιχειρηματίας που λειτουργεί με σεβασμό στους ανθρώπους και το περιβάλλον και ακολουθεί τη νομοθεσία. Αυτοί οι επιχειρηματίες βλέπουν πιο πέρα από τη μύτη τους και καταλαβαίνουν ότι το συμφέρον τους δεν τελειώνει σήμερα. Δεν έχουμε άλλο τρόπο να πάμε. Εδώ γεννηθήκαμε, εδώ μεγαλώσαμε και εδώ θέλουμε να δημιουργήσουμε τα παιδιά μας. Πρέπει να υπάρχει ένα αύριο. Και αντιλαμβάνονται το συμφέρον τους ως μέρος του γενικού και κοινωνικού συμφέροντος είναι μαζί μας και αυτοί είναι οι πολλοί.

«25-30 “πειρατές” επιβάλλουν το νόμο σε χιλιάδες»

Είναι 25-30 “πειρατές” που είναι μια μικρή πλειοψηφία. Αυτοί όμως οι άνθρωποι έχουν καταφέρει να επιβάλλουν το νόμο τους σε χιλιάδες».

Επιπλέον ο κ. Γαβαλάς εξηγεί ότι σκοπός τους δεν είναι ο διαχωρισμός και η πόλωση των πολιτών και τονίζει ότι δεν πρόκειται για τυχαίους γραφικούς τύπους. «Η αναφορά σε εμάς ως “κίνημα της Πετσέτας” δεν είναι τόσο αθώα. Μας παρουσιάζουν γραφικούς. Φοβούνται την λέξη ελευθερία. Είμαστε κίνηση πολιτών για ελεύθερες παραλίες. Παλεύουμε για τις κοινωνικές ελευθερίες των πολιτών. Και σε αυτό η κοινωνία είναι μόνη της. Ο δικός μας σκοπός είναι το νόμιμο. Το λέω αυτό γιατί μας λένε ότι είμαστε κατά της ανάπτυξης και ότι πολώνουμε τον κόσμο με τίτλους οι “πετσετάκηδες” εναντίον των “ξαπλωστράκηδων”. Δεν είμαστε ούτε κατά της ξαπλώστρας ούτε κατά των επιχειρηματιών που λειτουργούν νόμιμα. Είμαστε υπέρ της νομιμότητας. Δεν θα γίνουμε σερίφηδες, δεν θα υποκαταστήσουμε τις αρχές, ούτε θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας αλλά σκοπός μας είναι να υποχρεώσουμε τους αρμόδιους, που δηλώνουν αναρμόδιοι να πράξουν κατά την αρμοδιότητά τους».

«Θα απαιτήσουμε μέτρα»

Όσον αφορά στις επόμενες ενέργειες της Κίνησης Πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες ο Δαμιανός Γαβαλάς αναφέρει στο newsit.gr ότι «πιθανότατα θα υπάρχει την επόμενη εβδομάδα δημοτικό συμβούλιο που ζητήσαμε την έγκληση του στο οποίο σκοπεύουμε να παρασταθούμε αφού πρώτα κάνουμε ακόμα ενέργεια στο παράλιο μέτωπο της Παροικιάς, ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία μέχρι το δημαρχείο. Θα παραδώσουμε ένα πολύ συγκροτημένο κείμενο στους αιρετούς όπου θα τους υποδεικνύουμε δυστυχώς ποια είναι η δουλειά τους και θα απαιτήσουμε να λάβουν κάποια μέτρα που θα έπρεπε να τα έχουν κάνει εδώ και εννέα χρόνια».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις