Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Κορονοϊός: 18.000 κρούσματα τον Οκτώβριο «βλέπει» ο Σαρηγιάννης αν «φρενάρει» ο εμβολιασμός

Κορονοϊός
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Την εφιαλτική του πρόβλεψη για έως και 18.000 (!) κρούσματα κορονοϊού την ημέρα τον προσεχή Οκτώβριο επανέλαβε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μια πρόβλεψη την οποία υιοθέτησε την Κυριακή, 11.07.2021 και ο Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος χαρακτήρισε «εφικτό» το συγκεκριμένο σενάριο.

Όλα αυτά την ώρα που τα νέα κρούσματα του 24ώρου, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, είναι 1.465, με τα 639 εξ αυτών να καταγράφονται στην Αττική. Αριθμοί που τρομάζουν καθώς αφενός οι Κυριακές ήταν παραδοσιακά «στα χαμηλά» και αφετέρου η επιδημιολογική εικόνα ολοένα και «κοκκινίζει» ενώ βρισκόμαστε στην «καρδιά» του καλοκαιριού.

Click4more: Κορονοϊός: «Σε δυο χρόνια κανονικότητα» λέει επιδημιολόγος του Columbia – Τι «βλέπει» για την Ελλάδα

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο κ. Σαρηγιάννης επανέλαβε πως οδεύουμε ολοταχώς προς 18.000 κρούσματα τη μέρα τον Οκτώβριο, ακόμη κι αν γίνουν περισσότερα εμβόλια!

Πιο συγκεκριμένα, τόνισε πως αν το εμβολιαστικό πρόγραμμα «φρενάρει» στο +10% από το σημείο που βρίσκεται σήμερα, τότε το εφιαλτικό αυτό σενάριο αναμένεται να αποτελέσει την πραγματικότητα του φθινοπώρου…

 

Τρομάζει η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα

Χιλιάδες κρούσματα, νοσηλείες και μια χώρα όμηρος της παραλλαγής «Δέλτα» δείχνουν τα μαθηματικά μοντέλα για την πορεία της πανδημίας. Η ινδική μετάλλαξη, φαίνεται να είναι ισχυρότατη.

Ήδη τις πρώτες 10 μέρες του Ιουλίου στη χώρα μας τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 14.000 και η μια περιοχή μετά την άλλη εμφανίζουν ραγδαία αύξηση των μολύνσεων από κορονοϊό.

Click4more: Νέο κορονοπάρτι στην παραλιακή και όλοι όρθιοι – Απίστευτες εικόνες

Χαλάρωση μέτρων, παραλλαγή «Δέλτα» και ανεμβολίαστοι δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που θα οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου έκρηξη κρουσμάτων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega.

Η επέλαση της «Δέλτα» θα οδηγήσει χιλιάδες πολίτες στα νοσοκομεία και στις εντατικές. Τα μοντέλα προβλέπουν 2.700 εισαγωγές στις ΜΕΘ τον Οκτώβριο, με αυξητικές τάσεις και το Νοέμβριο, ενώ στα μέσα Δεκεμβρίου εκείνοι που θα βρίσκονται στις μονάδες θα ξεπερνούν τις 3.000. Στην πλειοψηφία τους θα είναι ανεμβολίαστοι αλλά δυστυχώς και νέοι.

Η «Δέλτα» δεν θα σταματήσει παρά μόνο όταν θα μολύνει τους πάντες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα κρούσματα θα μειωθούν το Δεκέμβριο όταν πλέον ο ιός δεν θα βρίσκει ξενιστή για να μολύνει και να μπορέσει να εξαπλωθεί.

Κορονοϊός

Εμβόλιο για να μην «πνίξει» το 4ο κύμα

Για να μην βρεθεί η χώρα στο έλεος της ινδικής μετάλλαξης θα πρέπει το τείχος ανοσίας να φτάσει το 85%. Κυρίως όμως θα πρέπει να εμβολιαστούν πριν το Σεπτέμβρη όλοι άνω των 50 ετών και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ο χρόνος σύμφωνα με τους επιστήμονες μετράει αντίστροφα.

Αν η πλειοψηφία των πολιτών δεν εμβολιαστεί, τότε οι μάσκες, τα μέτρα και οι περιορισμοί θα μας συντροφεύουν και τον επόμενο χειμώνα.

Σε κλαμπ και παραλίες «φωλιάζει» ο ιός

Εν τω μεταξύ τα κορονοπάρτι των νέων πυροδότησαν την αρχή του νέου πανδημικού κύματος, με τον ιό να δίνει παρόν σε μπαρ και ξαπλώστρες, εκεί όπου εντοπίστηκαν και τα περισσότερα κρούσματα σε νέους.

Κορονοϊός

Ο εμβολιασμός των νέων μπορεί να σπάσει την αλυσίδα μετάδοσης, το ίδιο και των παιδιών 15-17 ετών η πλατφόρμα για τα ραντεβού των οποίων θα ανοίξει στις αρχές της εβδομάδας.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ

Πηγή: Mega
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις