Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός: Δείκτης θετικότητας και διασωληνωμένοι τρομάζουν

Κορονοϊός: Δείκτης θετικότητας και διασωληνωμένοι τρομάζουν

Πολεμικό είναι το σκηνικό που έχει φέρει στη χώρα μας ο κορονοϊός με μια ισορροπία τρόμου να πλανάται παντού. Τα νοσοκομεία της Αττικής, εκεί που εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα δίνουν μεγάλη μάχη για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών που φτάνουν κατά εκατοντάδες καθημερινά για νοσηλεία, ενώ ο δείκτης θετικότητας παραμένει καρφωμένος για πολλές ημέρες πάνω από το όριο.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία καθημερινά τρομάζουν, καθώς για άλλη μια μέρα τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 3.000 (έφτασαν τα 3.062), με τους διασωληνομένους να παραμένουν στους 699, ενώ οι νεκροί το τελευταιο 24ωρο ήταν 67. Το δεύτερο χειρότερο ρεκόρ για το 2021 μετά τους 69 θανάτους στις 22 Μαρτίου. Η Αττική από την άλλη δείχνει εγκλωβισμένη στον κορονοϊό έχοντας σταθερά σε καθημερινή βάση σχεδόν τα μισά από τα κρούσματα που ανακοινώνονται για όλη τη χώρα. Βρισκόμαστε, άλλωστε, στη δίνη του τρίτου κύματος που πολιορκεί πολλές περιοχές της Ελλάδας. .

Ο δείκτης θετικότητα έχει εκτοξευτεί για τα καλά και για 19η συνεχόμενη μέρα είναι εκτός ορίων κάτι το οποίο προκαλεί εύλογη ανησυχία.  Πρόκειται για όρια που «φωνάζουν» ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε για να πάρουμε ανάσα. Σήμερα Τετάρτη (24.03.2021) μετά από 55.842 διαγνωστικά τεστ ο δείκτης θετικότητας έφτασε στο 5,48, κυμάνθηκε δηλαδή στα χθεσινά επίπεδα (ήταν 5,50) με το όριο που έχουν βάλει οι ειδικοί να είναι το 4. Για να είναι σε καλή επιδημιολογική κατάσταση μια χώρα θα πρέπει ο δείκτης να είναι για αρκετές ημέρες κάτω από το 4. Και όλα αυτά ενώ για μήνες τρέχουν σκληρά μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού πράγμα που αποδεικνύει πόσα «βαριά» νοσεί η χώρα μας.

«Θα είμαστε καλύτερα το Πάσχα»

Οι ειδικοί βλέπουν φως από το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου επισημαίνοντας ότι επιδημιολογικό φορτίο το Πάσχα θα έχει υποχωρήσει.  

Μιλώντας στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, σημείωσε ότι το Πάσχα τα πράγματα θα είναι καλύτερα καθώς θα έχουμε αρχίσει να βλέπουμε μια πτώση των κρουσμάτων τα οποία θα δώσουν ανάσα στο σύστημα υγείας.

«Θα είμαστε καλύτερα το Πάσχα. Με δεδομένα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα είμαστε σε μία πτωτική πορεία, η οποία θα μπορούσαν να είναι συνεχώς πτωτική. Αργή αλλά πτωτική μέχρι το καλοκαίρι».

Σημαντικό βήμα για την πορεία της πανδημίας, αποτελούν τα self-tests τα οποία θα κάνουν οι πολίτες μόνοι τους.

«Πρέπει να σταματήσει αυτός ο μεμψίμοιρος διάλογος για το πώς μπορούν να γίνουν τα τεστ».

Σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι είναι ανώφελο να συζητάμε πότε θα ανοίξει, καθώς τα μέχρι τότε στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά.

«Δεν έχει νόημα να συζητάμε να ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο νωρίτερα από τις 12 Απριλίου, είναι μαθηματικά αδύνατον», σημείωσε ο καθηγητής.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις