Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Κορονοϊός – Μόσιαλος για 3η δόση εμβολίου: Να την κάνουμε όλοι, εδώ και τώρα

Κορονοϊός: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας η τρίτη δόση του εμβολίου

Στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και στο πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε την 3η δόση του εμβολίου, αναφέρθηκε ο καθηγητής πολιτικής Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας το πρωί της Τρίτης (9/11) στην ΕΡΤ. Η ενδεδειγμένη λύση, όπως είπε, είναι ο εμβολιασμός και όχι το ρίσκο της νόσησης.  

Μιλώντας για την αποτελεσματικότητά και τις ελπίδες που γεννούν τα αντιικά φάρμακα κατά του κορονοϊού, ο Ηλίας Μόσιαλος τόνισε ότι «το πρόβλημα με τα φάρμακα είναι ότι δεν τα έχουμε διαθέσιμα εδώ και τώρα και θα έχουμε μετά το χειμώνα». Ανέφερε επίσης ότι καμία από τις τρεις φαρμακολογικές προτάσεις δεν είναι εξίσου επαρκής με τα εμβόλια, ιδιαίτερα αν κάνουμε και την αναμνηστική τρίτη δόση του εμβολίου

«Με το εμβόλιο, αν το έχεις κάνει, η πιθανότητα να νοσήσεις και να βρεθείς στο νοσοκομείο είναι πολύ μικρή, περίπου 2 – 3%. Τα φάρμακα σου μειώνουν τη πιθανότητα να βρεθείς στο νοσοκομείο κατά 50%. Το φάρμακο της Pfizer είναι πιο αποτελεσματικό, αλλά δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση και ούτε έχουμε ακόμη επαρκείς ποσότητες. Όσον αφορά τα μονοκλωνικά παρέχουν κάλυψη στο 81%, αλλά δεν φτάνουν τα ποσοστά του εμβολίου και δεν μπορείς να έχεις μεγάλες ποσότητες. Ωστόσο, η χρήση τους δεν είναι απλή και στοιχίζουν πάρα πολύ» είπε ο Ηλίας Μόσιαλος. 

«Τα εμβόλια γλίτωσαν πάνω από 8.000 ζωές στη χώρα μας»

Όπως τόνισε, η ενδεδειγμένη λύση είναι να περιμένει κανείς το εμβόλιο και να μην πάρει το ρίσκο και να βρεθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας. «Έχουμε να ακούσουμε κακή είδηση για εμβόλιο μήνες, καθημερινά ακούμε όμως κακές ειδήσεις». Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, τα mRNA εμβόλια που χρησιμοποιεί πια η χώρα μας είναι εξαιρετικά.

«Έχει υπολογιστεί στη χώρα μας ότι τα εμβόλια γλίτωσαν πάνω από 8.000 ζωές. Η σύσταση είναι για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Δεν χρησιμοποιούμε πια τα εμβόλια της AstraZeneca».

Θέλοντας να σχολιάσει το προφίλ των ανθρώπων που ενώ έχουν τη δυνατότητα δεν εμβολιάζονται ο κ. Μόσιαλος είπε ότι «δεν είναι αντιεμβολιαστές, αλλά άνθρωποι που έχουν κάποιους φόβους».

Έχει ηλικιακές προτιμήσεις ο κορονοϊός

Αναφορικά με την χορήγηση της τρίτης δόσης και το πότε πρέπει να γίνει αυτή ο Ηλίας Μόσιαλος επισήμανε ότι διεθνώς η επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει ότι πρέπει να είναι στους έξι μήνες, πλην των ανοσοκατασταλμένων που γίνεται νωρίτερα.

«Εκεί πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση. Η τρίτη δόση μπορεί να γίνει και πριν τους έξι μήνες, πάντως, αν χρειαστεί. Σταδιακά θα πάμε στην τρίτη δόση». Ωστόσο, όπως τόνισε, οι άνω των πενήντα ετών πρέπει να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση καθώς «ο κορονοϊός έχει ηλικιακές προτιμήσεις και ιδίως τους λίγο μεγαλύτερους».

Όσον αφορά τις φοβίες που κυριεύουν τον κόσμο για τις επιπτώσεις των εμβολίων ο καθηγητής πολιτικής της υγείας δήλωσε ότι τα εμβόλια mRNA δεν μένουν στο σώμα μας για χρόνια.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις