Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Κορονοϊός: Πότε σταματούν τα self tests οι εμβολιασμένοι και πότε «πετάνε» τις μάσκες

self test
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Τα self tests για τον κορονοϊό έχουν μπει για τα καλά στην ζωή μας, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα (σ.σ. ειδικά για τον ιδιωτικό τομέα, το υπουργείο Εργασίας έδωσε χθες νέες οδηγίες) αλλά σύντομα για κάποιους θα αποτελούν μια… μακρινή ανάμνηση.

Κι αυτοί οι κάποιοι δεν είναι άλλοι φυσικά από τους εμβολιασμένους. Σε περίπου 15 ημέρες, λοιπόν, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, αναμένεται να σταματήσουν να είναι υποχρεωτικά τα self tests για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.

click4more: Κορονοϊός – Για ποιους θα ακυρώνεται αυτόματα το ραντεβού για εμβόλιο και γιατί

Οι πληροφορίες λένε πως το ζήτημα έχει ήδη συζητηθεί στην επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Παιδείας και η απόφαση αυτή θα αφορά σε όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Αυτή δεν θα είναι η μόνη προϋπόθεση, αφού θα πρέπει να έχει περάσει και το απαραίτητο διάστημα από τη δεύτερη δόση το οποίο «δίνει» την πολυπόθητη ανοσία στον οργανισμό.

Βεβαίως όλα τα παραπάνω θα αφορούν και όλους όσοι έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson.

self tests ΣΥΡΙΖΑ

Ήδη τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19 στη χώρα μας με βάση το οποίο οι πλήρως εμβολιασμένοι τουρίστες θα έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ

Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, αν όλα πάνε καλά και όπως υπολογίζει η επιτροπή των επιστημόνων, με τους εμβολιασμούς και δεν υπάρχουν μεταλλάξεις, ίσως τον Ιούλιο να μπορέσουμε να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους. Μάλιστα κατά τον ΣΚΑΪ, αυτό δε θα ισχύει μόνο για τους εμβολιασμένους αλλά για όλους.

Από την άλλη, σύμφωνα με τα όσα είπε στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, για τους εσωτερικούς χώρους, αυτό δεν είναι πιθανό, τουλάχιστον το άμεσο μέλλον. 

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής είπε μεταξύ άλλων, για το… πέταγμα της μάσκας:

«Αν μείνουμε με τη βρετανική μετάλλαξη, η οποία επικρατεί αυτή τη στιγμή (στην Ελλάδα), τότε θα χρειαστεί να εμβολιαστεί το 75% περίπου του πληθυσμού ή να έχει ανοσία. Ένας συνδυασμός δηλαδή εμβολιασμού και φυσικής ανοσίας (όσοι νόσησαν δηλαδή) στο 75% του πληθυσμού. Αν όμως επικρατήσει η ινδική μετάλλαξη, αυτό το ποσοστό ανεβαίνει στο 83%».

«Έχουμε ακόμα δρόμο αλλά δεν είμαστε πάρα πολύ μακριά. Από τα μέσα Ιουνίου οι περισσότεροι θα έχουν μια σχετική προστασία… Τον Ιούλιο αυτό το ποσοστό θα έχει μεγαλώσει. Για να είμαστε σίγουροι θα πρέπει να πάμε σε μεγαλύτερα ποσσοστά και πιστεύω ότι θα πάμε σε μεγαλύτερα ποσοστά. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασθέντων στους άνω των 60…».

«Τρέχει» το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα

Όλα αυτά την ώρα που το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού «Ελευθερία» προχωρά με γοργούς ρυθμούς, καθώς πλέον όλος ο ενήλικος πληθυσμός έχει την δυνατότητα να κλείσει το ραντεβού του και η χώρα σπάει το φράγμα των 2.000.000 πλήρως εμβολιασμένων πολιτών!

click4more: Καλοκαίρι… ερχόμαστε! Πώς θα πάτε στα νησιά – Τι πρέπει να κάνετε – Όλες οι νέες αεροπορικές οδηγίες

Πιο συγκεκριμένα, ήδη από το βράδυ της Παρασκευής, 28.05.2021, άνοιξε -νωρίτερα από το προγραμματισμένο- η πλατφόρμα για τους 30-34 ετών με όλα τα εμβόλια διαθέσιμα (Pfizer, Moderna, Astrazeneca και Johnson & Johnson) ενώ επίσης άνοιξε η πλατφόρμα για ραντεβού των 18 έως 29 ετών με το σκεύασμα της Johnson & Johnson.

Βέβαια υπάρχουν πληροφορίες πως ειδικά στις νεότερες ηλικίες το μονοδοσικό έγινε… ανάρπαστο κι έτσι αρκετοί δεν μπορούν να βρουν ραντεβού, ωστόσο υπάρχει η εκτίμηση πως το πρόβλημα θα λυθεί.

Εν τω μεταξύ, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο 1.497 νέες μολύνσεις, με την Αττική να κρατά ξανά τα πρωτεία με 684 νέα κρούσματα και την Θεσσαλονίκη να έπεται με 140 (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων μολύνσεων).

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις