Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κορονοϊός: Τα εμβόλια «πετάνε», το lockdown «σπάει», η «Ελευθερία» πλησιάζει

Freedom Pass
Φωτογραφίες από: Intime

Κανονικότητα λοιπόν. Μια λέξη που τόσο πολύ έχει ακουστεί το τελευταίο διάστημα, ειδικά δε το τελευταίο εξάμηνο που το lockdown έκανε ασφυκτική την καθημερινότητα όλων μας, όσο ο κορονοϊός «σφυροκοπούσε».

Μια ακόμα λέξη… πολυπόθητη; «Ελευθερία». Το αυτονόητο για όλους μας, που ο κορονοϊός μετέτρεψε σε κάτι όχι και τόσο δεδομένο. «Ελευθερία» ονομάστηκε -όχι τυχαία- και το πρόγραμμα εμβολιασμού στην χώρα μας και όλα δείχνουν, πλέον, πως τα πράγματα παίρνουν τον δρόμο τους, με τα εμβόλια να «τρέχουν» και τα μέτρα του lockdown να χαλαρώνουν.

Έχουμε «τελειώσει» με τον «αόρατο εχθρό»; Κάθε άλλο. Ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ, κάτι που αποδεικνύουν και οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ την Τετάρτη, 05.05.2021.

  • Τα συνολικά κρούσματα ήταν 2.093, με τα 924 εξ αυτών να καταγράφονται στην Αττική που εξακολουθεί να αποτελεί την… πρωτεύουσα του ιού.
  • Οι νεκροί; 96. Αριθμός εφιαλτικός. 96 συμπολίτες μας πέθαναν σε μια μέρα και το ότι αυτός ο αριθμός δεν πέφτει, θα πρέπει να μας θυμίζει καθημερινά πως τίποτε ακόμη δεν έχει τελειώσει.
  • Οι διασωληνωμένοι, 765 τον αριθμό, δείχνουν το ίδιο: Ότι μέχρι να κάνουμε όλοι το εμβόλιο, ο ιός καραδοκεί και είτε δοκιμάζει τις αντοχές συνανθρώπων μας, είτε -δυστυχώς- βγαίνει «νικητής».

Μέσα σε όλα αυτά, ο δείκτης θετικότητας έφτασε το 6,16%, δηλαδή αρκετά πάνω από το «πράσινο» όριο του 4%, ωστόσο αυτό οφείλεται και στον μειωμένο -λόγω των ημερών- τεστ, που συνολικά ήταν 33.958.

Έχοντας, λοιπόν, στο μυαλό μας ότι ακόμη έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, το εμβόλιο αποτελεί πια το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και φυσικά το ισχυρότερο όπλο απέναντι στον εφιάλτη.

Βουρ… για το εμβόλιο

Όσο περνούν οι μέρες, ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι που σπεύδουν να κλείσουν το ραντεβού τους. Ενδεικτικό είναι πως την Τετάρτη, 5 Μαΐου, η χώρα έσπασε το ημερήσιο ρεκόρ… τσιμπημάτων με σχεδόν 110.000, ενώ η μέρα αποτελεί ορόσημο και διότι ξεπεράσαμε τους 1.000.000 πλήρως εμβολιασμένους, δηλαδή τους πολίτες που έχουν κάνει πια και τις δύο δόσεις.

Ποσοστό βέβαια που αντιστοιχεί μόλις στο 10% του πληθυσμού κι αυτό δείχνει πως ναι μεν είναι μια καλή αρχή, αλλά αποτελεί και υπενθύμιση πως ακόμη έχουμε μέλλον.

Τον «δρόμο» τον άνοιξαν οι νέοι. Ήταν η «τονωτική ένεση» που χρειαζόταν το εμβολιαστικό πρόγραμμα, καθώς μέχρι να ανοίξει -νωρίτερα από το προγραμματισμένο- η πλατφόρμα για ραντεβού των 30-39 ετών, οι μεγαλύτερες ηλικίες κατέγραφαν ποσοστά όχι πολύ μεγαλύτερα του 60% σε κλείσιμο ραντεβού.

Click4more: Προκαλούν υπογονιμότητα τα εμβόλια κορονοϊού; Ο Ηλίας Μόσιαλος δίνει απαντήσεις και «σβήνει» τους μύθους

Και τότε… ήρθαν οι 30ρηδες κι έσπασαν τα κοντέρ. Στην απογευματινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε πως από αυτή την ηλικιακή ομάδα, έχουν κλειστεί ήδη 354.000 ραντεβού (!) για εμβολιασμό, που αφορούν σε 177.000 πολίτες, ενώ ήδη 65.000 από αυτούς έχουν κάνει το εμβόλιο. Εκτίμησε δε, ότι η πλειονότητα αυτής της ηλικιακής ομάδας θα έχει εμβολιαστεί έως τα μέσα Μαΐου.

εμβόλιο Astrazeneca Εμβολιασμός

Την «σκυτάλη» πήραν οι 40-44 ετών με τον κ. Θεμιστοκλέους να λέει πως από την «δεξαμενή» αυτή έχουν κλειστεί 235.000 ραντεβού που αντιστοιχούν σε 117.750 πολίτες και έχουν ήδη εμβολιαστεί 31.000 πολίτες. Η πλειονότητα αυτής της ηλικιακής ομάδας θα έχει εμβολιαστεί σε 10 με 15 μέρες. Τέλος, για την ηλιακή ομάδα 45-49 ετών έχουν κλειστεί 250.000 ραντεβού και έχουν μέχρι σήμερα 3.112 πολίτες εμβολιαστεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ενημέρωση, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε πως τον Μάιο αναμένεται να κάνουμε 2,3 εκατ. εμβολιασμούς και στο τέλος του μήνα θα έχουμε ξεπεράσει τα 5 εκατ. εμβολιασμούς.

Τι κάνουν οι μεγαλύτερες ηλικίες

Προχωρώντας στις άλλες ηλικιακές ομάδες ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι υπάρχει μικρή αύξηση της συμμετοχής των πολιτών, ωστόσο θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες αλλά κυρίως σε ομάδες μεγαλύτερων ηλικιών να αυξηθεί η συμμετοχή.

  • Στους πολίτες άνω των 85 ετών, το 63% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το ποσοστό ανέρχεται στο 68% αν προστεθούν και τα ραντεβού.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών το 63% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το ποσοστό ανέρχεται στο 68% αν προστεθούν και τα ραντεβού.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών, που όπως είπε έχει την καλύτερη συμμετοχή, το 73% έχει εμβολιαστεί και το ποσοστό ανέρχεται στο 80% αν προστεθούν και τα ραντεβού.
  • Στην ομάδα 70-74 το 58% έχει εμβολιαστεί και το ποσοστό ανέρχεται στο 74% αν προστεθούν και τα ραντεβού.
  • Στην ομάδα 65-69 ετών το 40% έχει εμβολιαστεί και το ποσοστό ανέρχεται στο 74% αν προστεθούν και τα ραντεβού.
  • Στην ομάδα 60-64 ετών το 53% έχει εμβολιαστεί με μία δόση και φτάνει το 67% μαζί με τα ραντεβού.

Πόσα εμβόλια περιμένουμε

Σε σχέση με τις παραδόσεις για τον μήνα Μάιο, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε:

  • Η Pfizer θα προμηθεύσει 2.150.000 δόσεις
  • Η Moderna 350.000 δόσεις
  • Η Johnson & Johnson επιβεβαίωσε την παράδοση 220.000 δόσεων και περιμένουμε επιβεβαίωση για ακόμα 80.000 δόσεις.
  • Η Astrazeneca επιβεβαίωσε την παράδοση 150.000 δόσεων και περιμένουμε επιβεβαίωση για τις υπόλοιπες μέχρι τις 350.000 που αναμένουμε τον μήνα που διανύουμε.

Επίσημη η άρση μέτρων του lockdown

Το newsit.gr σας είχε εν τω μεταξύ ενημερώσει από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, 05.05.2021, πως το lockdown… πάει για ακόμη μεγαλύτερη χαλάρωση, καθώς η επανεκκίνηση της εστίασης από την Δευτέρα του Πάσχα έδειξε το δρόμο.

Click4more: Εμβόλιο Astrazeneca: Η απάντηση Θεοδωρίδου για τον θάνατο της 44χρονης γυναίκας στην Χαλάστρα

Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν με τον πιο επίσημο τρόπο και συγκεκριμένα με ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, στην οποία αναφέρεται πως η κυβέρνηση έκανε δεκτή την εισήγηση των ειδικών, κάτι που σημαίνει πως ανοίγουν ξανά οι οργανωμένες παραλίες, τα φροντιστήρια για τις Πανελλήνιες και τις εξετάσεις ξένων γλωσσών, τα δικαστήρια, ενώ υπάρχουν κι άλλες αλλαγές που συμπεριλαμβάνονται στην απόφαση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση για την χαλάρωση του lockdown

«Κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19 και απόφασης της Κυβέρνησης, επανεκκινούν οι εξής δραστηριότητες:

· Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

· Από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.

· Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

Click4more: Λουκίδης: Δύο self tests ισοδύναμα του μοριακού – Η «σχέση» του εμβολίου AstraZeneca με τις γυναίκες

· Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

· Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Θα ακολουθήσει αναλυτική ανακοίνωση για την εξειδίκευση των αποφάσεων.

Νίκος Χαρδαλιάς, Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων».

Κορονοϊός: Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση όπως μεταδόθηκε ζωντανά

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις