Κορονοϊός: «Βόμβα» Μαγιορκίνη! «Δεν αποκλείεται να είναι 20.000 τα ενεργά κρούσματα»

Με το… κουμπί στην Κοζάνη να έχει ήδη “πατηθεί” για τοπικό lockdown και το ρεκόρ των νέων κρουσμάτων να “σπάει” ξανά σήμερα, οι αρμόδιες Αρχές ενημερώνουν ζωντανά για την πορεία που καταγράφει ο κορονοϊός στην χώρα μας. Δείτε τα βίντεο από την επίσημη ενημέρωση.

Με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην Κοζάνη, που έγινε και η πρώτη “κόκκινη” περιοχή της χώρας, γίνεται και σήμερα, Παρασκευή 16.10.2020, η ενημέρωση για το πώς “κινείται” ο κορονοϊός στην Ελλάδα.

Γκίκας Μαγιορκίνης, Βασίλης Κοντοζαμάνης και Νίκος Χαρδαλιάς έχουν πάρει τις θέσεις τους στο υπουργείο Υγείας και ενημερώνουν ζωντανά για τα δεδομένα γύρω από τον… εφιάλτη δίχως τέλος, που ακούει στο όνομα κορονοϊός.

Όλα αυτά την ώρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα τον εφιαλτικό αριθμό των 508 (!) νέων κρουσμάτων σε 24 ώρες, που αποτελεί και την χειρότερη επίδοση από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα.

Click4more: Kορονοϊός: “Βράζει” η πλατεία Βικτωρίας – Τελικά αποτελέσματα από τα 1.012 rapid τεστ του ΕΟΔΥ

Τον λόγο αρχικά πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος ενημέρωσε πως από τα 508 νέα κρούσματα του 24ώρου, τα 227 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ 63 καταγράφηκαν στην Θεσσαλονίκη.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε σε επιμέρους στοιχεία της ενημέρωσης του ΕΟΔΥ, τα οποία προκαλούν ανησυχία, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των διασωληνωμένων, που παραμένει υψηλός, αλλά και τα στατιστικά στοιχεία της εβδομάδας.

“Κάποια σημάδια σταθεροποίησης” υπάρχουν για την Αττική όπως είπε ο καθηγητής, ωστόσο το… καμπανάκι εξακολουθεί να “ηχεί”, καθώς όπως είπε η επιδημία είναι σε σημείο ανοδικής καμπύλης και με την αύξηση της θερμοκρασίας θα αυξηθεί και η μεταδοτικότητα.

Δείτε όσα είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης

“Ίσως και 20.000 τα ενεργά κρούσματα”

Στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο Νίκος Χαρδαλιάς (σ.σ. διαβάστε παρακάτω όλα όσα είπε) ωστόσο κατά την διάρκεια των ερωτήσεων των δημοσιογράφων, ο Γκίκας Μαγιορκίνης έριξε… βόμβα.

Η ερώτηση ήταν η εξής: “Πόσα εκτιμάτε ότι είναι, αν μπορούμε να έχουμε κάποια εκτίμηση των πραγματικών κρουσμάτων, σε αντιστοιχία με όσα δηλώνονται; Υπάρχει ένα ποσοστό διασποράς του ιού που θα μπορούσαμε να το αναγάγουμε;”.

Και ο καθηγητής απάντησε: “Με βάση το ποσοστό θετικότητας που βλέπουμε σε διαφορετικές περιοχές, δεν είναι εύκολο να κάνουμε μία άμεση εκτίμηση. Βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση από πληθυσμό σε πληθυσμό. Οπότε δεν είναι εύκολο να κάνουμε εκτίμηση κρουσμάτων όχι μόνο εδώ, αλλά και παντού. Δεν εκτιμάμε ότι είναι πάνω από 20.000 αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα, χωρίς να αποκλείεται να κάνουμε κάποιο λάθος. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην εκτίμηση σε παγκόσμια κλίμακα”.

Ο Χαρδαλιάς για την Αττική

Στην διάρκεια των ερωτήσεων, ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην Αττική: “Η Αττική αυτή τη στιγμή είναι πιο μακριά από το επίπεδο 4 από άλλες περιοχές. Το λέω έτσι πολύ απλά. Διότι αυτή τη στιγμή ο κεντρικός τομέας σε σχέση με το 150 μπορεί αν βρίσκεται στο 128, αλλά πριν λίγες μέρες το ποσοστό ήταν υψηλότερο. Κι επηρεάζεται κι από τον δείκτη των υπολοίπων περιοχών που είναι προφανώς με μικρότερους δείκτες από τον κεντρικό τομέα. Είναι μια σύνθετη διαδικασία και τα δεδομένα μιας μητροπολιτικής περιοχής πάλι είναι διαφορετικά στην αντιμετώπισή τους.

Υπάρχει μια σταθερότητα στην Αττική, που είναι το αποτέλεσμα όλων των μέτρων τοπικού και υπερτοπικού χαρακτήρα που πήραμε τις τελευταίες 15-20 μέρες. Σε κάθε περίπτωση η Αττική δείχνει αυτή τη στιγμή μια σταθερότητα. Δεν σημαίνει όμως ότι η σταθερότητα αυτή δεν είναι παντελώς εύθραυστη. Ό, τι είναι εύθραυστο είναι κι επικίνδυνο. Κι ό, τι είναι επικίνδυνο θα πρέπει να τύχει του απόλυτου ελέγχου μας, της απόλυτης καθημερινής μας ανάλυσης και της απόλυτης ανησυχίας μας”.

Ο Χαρδαλιάς για την Κοζάνη με νέες διευκρινίσεις

Νωρίτερα, παίρνοντας τον λόγο ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε κάποια στοιχεία σχετικά με την έξαρση του κορονοϊού σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, στέλνοντας το μήνυμα πως ακριβώς τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη είναι ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να χαλαρώνουμε.

Τόνισε πως η επιδημιολογική κατάσταση είναι σταθερή, αλλά με μεγάλη πίεση και στην Ελλάδα παρά την σταθεροποίηση η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, συνέχισε και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Κοζάνη ήταν η πρώτη περιοχή που έγινε… κόκκινη. “Σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς πήραμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες”, συμπλήρωσε, αναλύοντας τις δράσεις του ΕΟΔΥ γύρω από τα τεστ και τα δεδομένα για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, ενώ υπενθύμισε και όλα τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στην Κοζάνη (σ.σ. διαβάστε τα αναλυτικά εδώ).

Click4more: Κορονοϊός: “Καμπανάκι” Χαρδαλιά για Ιωάννινα – Πηγαίνει αύριο στην περιοχή

Επιπρόσθετα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έδωσε διευκρινίσεις για την Κοζάνη, τονίζοντας πως αναστέλλονται τα μαθήματα οδήγησης, θα παραμείνουν ανοιχτές όλες οι επιχειρήσεις που παρέμειναν ανοιχτές στην πρώτη φάση της πανδημίας, ενώ στο επίπεδο συναγερμού 4 (σ.σ. στο οποίο βρίσκεται πλέον η περιοχή) απαγορεύεται η μετακίνηση παραγωγών λαϊκών αγορών από την Κοζάνη σε άλλες περιφέρειες της χώρας.

Όσοι μένουν στην Κοζάνη και εργάζονται αλλού, μπορούν να μετακινούνται με βεβαίωση και μόνο για τις ώρες της εργασίας τους, ενώ επιτρέπονται τα ταξίδια στο εξωτερικό μόνο για σπουδές ή για λόγους υγείας. Τέλος, δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις από και προς την Κοζάνη για γάμους, κηδείες ή μνημόσυνα.

Καμπανάκι για τα Γιάννενα!

Στην συνέχεια τόνισε πως αύριο, Σάββατο 17.10.2020, θα μεταβεί στην Κοζάνη για συσκέψεις με τις αρμόδιες αρχές, ενώ στην συνέχεια θα μεταβεί και στα Γιάννενα, “όπου η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη γι’ αυτό πρέπει οι κάτοικοι της περιοχής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων”.

Έτσι, ο Νίκος Χαρδαλιάς χτύπησε καμπανάκι και για τα Γιάννενα…

Δείτε όσα είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Κορονοϊός: Έλληνας ερευνητής πίσω από ανακάλυψη μικροσυσκευής για μοριακά τεστ (video)

Κορονοϊός: Έλληνας ερευνητής πίσω από ανακάλυψη μικροσυσκευής για μοριακά τεστ (video)

Νέα μικροσυσκευή, μεγέθους νυχιού, για μοριακά τεστ ακόμη και για τον κορονοϊό, ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία με τη συμμετοχή Έλληνα ερευνητή. Επιστήμονες στη Βρετανία, μεταξύ ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Πότε θα εμβολιαστεί ο Έλληνας και πώς… θα πειστεί! Γιατροί, πολιτικοί και διάσημοι στο «κόλπο»

Κορονοϊός: Πότε θα εμβολιαστεί ο Έλληνας και πώς… θα πειστεί! Γιατροί, πολιτικοί και διάσημοι στο «κόλπο»

Ο κορονοϊός «επελαύνει» αλλά η επιστημονική κοινότητα «τρέχει» για να τον «ξεριζώσει». Όλο το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού για την Ελλάδα. Πότε έρχονται τα εμβόλια, πού και πότε θα γίνουν. Μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για τους «δύσπιστους».
Lockdown: Τι δείχνουν οι online αγγελίες εργασίας και ποιά είναι τα πιο “ανθεκτικά” επαγγέλματα

Lockdown: Τι δείχνουν οι online αγγελίες εργασίας και ποιά είναι τα πιο “ανθεκτικά” επαγγέλματα

Την ισχυρή πίεση στην αγορά εργασίας στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, αποτυπώνει η μεγάλη μείωση στον αριθμό των αγγελιών για εύρεση προσωπικού, ... Διαβάστε περισσότερα
«Φουσκώνει» ο κορονοϊός, «κλειδώνει» η παράταση του lockdown! Το… Χριστουγεννιάτικο σχέδιο για την αγορά

«Φουσκώνει» ο κορονοϊός, «κλειδώνει» η παράταση του lockdown! Το… Χριστουγεννιάτικο σχέδιο για την αγορά

Φρενάρει τα πάντα ο κορονοϊός, καθώς οι 89 νεκροί και οι 613 διασωληνωμένοι του τελευταίου 24ωρου δεν επιτρέπουν την παραμικρή χαλάρωση. Οικογενειακά και με κανόνες τα φετινά Χριστούγεννα.
Κορονοϊός: Διπλασιάζονται οι αποδοχές γιατρών και νοσηλευτών που πάνε σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας

Κορονοϊός: Διπλασιάζονται οι αποδοχές γιατρών και νοσηλευτών που πάνε σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας

Κίνητρα για τους υγειονομικούς, γιατρούς και νοσηλευτές που θα ριχτούν στη μάχη του κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα δίνει το υπουργείο Υγείας διπλασιάζοντας τις αποδοχές τους. ... Διαβάστε περισσότερα