Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Μαραθώνιος Αθήνας 2022: Δότης και λήπτης μυελού των οστών έτρεξαν μαζί

Μαραθώνιος Αθήνας 2022: Δότης και λήπτης μυελού των οστών έτρεξαν μαζί

Ανάμεσα στους χιλιάδες δρομείς που ολοκλήρωσαν το μεσημέρι της Κυριακής τον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών, δύο άνδρες έδωσαν έναν μήνυμα ζωής. Φορούσαν δύο παρόμοιες μπλούζες με τα λογότυπα των «Χάρισε Ζωή» και της «Φλόγας», με τη διαφορά ότι του ενός έγραφε «Δότης» και του άλλου «Λήπτης».

Ο ένας δρομέας είναι ο Γιώργος Χρυσοστομάκης, από τα Γιαννιτσά, που ως εθελοντής είχε δώσει δείγμα με μια απλή μπατονέτα από την μύτη. Ο άλλος δρομέας, ο Νίκος, ήταν στην αναζήτηση για ξένο δότη με στόχο την μεταμόσχευση μυελού των οστών και τα κατάφερε. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δύο άνδρες που ζουν σε διαφορετικές γωνιές της Ελλάδας – ο δότης στα Γιαννιτσά και ο λήπτης στην Αθήνα – είχαν μιλήσει στο τηλέφωνο αφού ζήτησαν να γίνει άρση απορρήτου, αλλά συναντήθηκαν για πρώτη φορά τώρα, ενόψει του τερματισμού τους στον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών.

Η «σύνδεση» του Γιώργου και του Νίκου

Ο Γιώργος Χρυσοστομάκης, από τα Γιαννιτσά ως εθελοντής  είχε δώσει δείγμα με μια απλή μπατονέτα από την μύτη. Το δείγμα το έδωσε στο ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή» και η «Φλόγα» (Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια, floga.org.gr) κάλυψε το κόστος για την τυποποίησή του σε εργαστήριο της Αμερικής και καταχώρησή του στη παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού των οστών- μια χορηγία που κάνει σταθερά για χιλιάδες δότες! 

Ο Νίκος ήταν στην αναζήτηση για ξένο δότη με στόχο την μεταμόσχευση μυελού των οστών για να θεραπευτεί. Κατάφερε να βρει δότη χάρη στο ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή», ένα κέντρο ενημέρωσης και προσέλκυσης εθελοντών δοτών μυελού των οστών στο Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο εγγράφει εθελοντές δότες στην εθνική και παγκόσμια δεξαμενή δοτών, προκειμένου να βοηθά ασθενείς με καρκίνο του αίματος ή άλλες σοβαρές αιματολογικές παθήσεις, που χρήζουν μεταμόσχευσης μυελού των οστών, ώστε να βρουν ένα συμβατό εθελοντή δότη.

Η ταυτοποίηση – που είναι μια ακριβή διαδικασία και την χρηματοδοτεί η «Φλόγα» – έγινε , η δωρεά προχώρησε κι ο λήπτης, o Νίκος, που δέχτηκε την μεταμόσχευση μυελού των οστών σήμερα είναι πολύ καλά! Δότης και λήπτης εξέφρασαν από κοινού την επιθυμία να γίνει άρση του απορρήτου της ταυτότητας τους και να γνωριστούν προσωπικά!

Θέλησαν να γνωριστούν

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δύο άνδρες που ζουν σε διαφορετικές γωνιές της Ελλάδας – ο δότης στα Γιαννιτσά και ο λήπτης στην Αθήνα – είχαν ως τώρα μιλήσει στο τηλέφωνο, αλλά συναντήθηκαν για πρώτη φορά τώρα, ενόψει του τερματισμού τους στο Καλλιμάρμαρο.

Ο Γιώργος Χρυσοστομάκης είναι λάτρης του δρομικού κινήματος και στα τελευταία μέτρα της διαδρομής πριν τον τερματισμό συνάντησε τον Νίκο θέλοντας και οι δύο να ευαιθητοποιήσουν περισσότερο κόσμο για το θέμα της δωρεάς μυελού των οστών. Οι δύο πορεύτηκαν μαζί, χέρι-χέρι, τα τελευταία 100 μέτρα και τερμάτισαν για να δώσουν το μήνυμα της ελπίδας.- πράξη που εξήρε και ο ΣΕΓΑΣ εκδίδοντας σχετικό δελτίο τύπου.

«Είναι ο 9ος Μαραθώνιος για μένα, αλλά δυσκολεύτηκα επειδή δεν είχα προετοιμαστεί σωστά. Ωστόσο ήθελα να τρέξω για να δώσω μαζί με τον Νίκο αυτό το τόσο σημαντικό μήνυμα για τη δωρεά μυελού των οστών», είπε ο Γιώργος Χρυσοστομάκης αμέσως μετά τον τερματισμό έχοντας στο πλευρό του τον Νίκο, τον οποίο και αποκαλεί αδελφό. «Νιώθω χαρά κι ευγνωμοσύνη» είπε ο Νίκος από την πλευρά του. Οι Γιώργος και ο Νίκος αποχώρησαν μαζί από το Στάδιο κάτω από τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα του κόσμου και δεν απέκλεισαν του χρόνου να τρέξουν παρέα τη διαδρομή των 5 χλμ.

Σε ό,τι αφορά την επεξεργασία των δειγμάτων για την εγγραφή κάποιου ενδιαφερόμενου ως εν δυνάμει δότη, το «Χάρισε Ζωή» χρήζει βοήθειας από χορηγίες, αναφέρει ο ΣΕΓΑΣ. Μεγάλος σύμμαχος και χορηγός στον αγώνα του «Χαρίζει Ζωή» είναι, όπως προαναφέραμε, ο Σύλλογος «Φλόγα» ο οποίος στο παρελθόν και μέχρι και σήμερα έχει καλύψει οικονομικά 30.000 δείγματα σχετικά με τα έξοδα της τυποποίησης.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις