Ελλάδα

Με Rafale συμμετέχουν για πρώτη φορά τα «Γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας στο σχολείο «Top Gun» του NATO

Οι πιλότοι της 332 Μοίρας «Γεράκι» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας προετοιμάζονται να συμμετάσχουν για πρώτη φορά, με τα πανίσχυρα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, στο περίφημο σχολείο «Top Gun» του NATO, όπου αναδεικνύονται οι αεροπόροι του μέλλοντος.

Το πρόγραμμα TLP (Tactical Leadership Programme) είναι το πιο απαιτητικό σχολείο του ΝΑΤΟ και τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale «ζεσταίνονται» για να πετάξουν για την πόλη Albacete της Ισπανίας και συγκεκριμένα για την Αεροπορική Βάση Los Llanos, ώστε να λάβουν μέρος στο σχολείο «Top Gun», που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 29 Νοεμβρίου.

Ετοιμάζονται τα «Γεράκια»

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα TLP αποτελεί την πιο μεγάλη έως τώρα εκπαιδευτική δοκιμασία για τους ιπτάμενους της 332 Μοίρας καθώς πρόκειται για το κορυφαίο «σχολείο» της Συμμαχίας όπου ο ανταγωνισμός χτυπά «κόκκινο» με τις αποστολές να χαρακτηρίζονται ως «πολύ υψηλής δυσκολίας».

RAFALE POLEMIKI AEROPORIAΕΚΠΡ.ΤΥΠΟΥ ΓΕΑ/ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Σταθερά πιστή η Πολεμική μας Αεροπορία στο μεγάλο εκπαιδευτικό event της Συμμαχίας από το οποίο έχουν περάσει τα προηγούμενα χρόνια όλες οι Πολεμικές Μοίρες, στέλνει φέτος για πρώτη φορά τα νεοαποκτηθέντα Rafale και ενώ ήδη η 332 Μοίρα έχει δώσει τα πρώτα «διαπιστευτήρια» ικανοτήτων και επιχειρησιακής ετοιμότητας σε μια σειρά από μεγάλες πολυεθνικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις όπως η «Ramstein Flag 24» και ο «Inochos 24».

Οι «ριπές ανέμου» έχουν πλήρως ενσωματωθεί επιχειρησιακά με τους ιπτάμενους να «γράφουν» συνεχώς ώρες πτήσεις, μέσα σε χρόνο ρεκόρ, από τότε που τα πρώτα Rafale προσγειώθηκαν στη «φωλιά» τους στην Τανάγρα, ενώ αναμένεται τους επόμενους μήνες να παραληφθούν ακόμα έξι μαχητικά αεροσκάφη για να φτάσουν συνολικά τα 24.

ΕΚΠΡ.ΤΥΠΟΥ ΓΕΑΕΚΠΡ.ΤΥΠΟΥ ΓΕΑ/ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Τι είναι το TLP

To υψηλών απαιτήσεων εκπαιδευτικό σχολείο του NATO «Tactical Leadership Programme» πραγματοποιείται τρεις φορές μέσα στο χρόνο στο Albacete της Ισπανίας. Κάθε Flying Course διαρκεί τρεις εβδομάδες εντατικής εκπαίδευσης στο έδαφος και κυρίως στον αέρα. Συμμετέχει μεγάλος αριθμός μαχητικών από χώρες του ΝΑΤΟ με τους ιπτάμενους και τεχνικούς να δοκιμάζουν τα όρια τους.

Περιλαμβάνει συνολικά δώδεκα αποστολές αυξανόμενης δυσκολίας που αφορούν σχεδιασμό επιχειρήσεων στο έδαφος και στη συνέχεια εφαρμογή τους στον αέρα σε απόλυτα ρεαλιστικές συνθήκες. Εκεί, οι ιπτάμενοι καλούνται να εκτελέσουν γνωστά αλλά και άγνωστα σενάρια τα οποία αλλάζουν κατά τη διάρκεια της αποστολής και πραγματοποιούνται σε απόλυτα ρεαλιστικές συνθήκες.

ΕΚΠΡ.ΤΥΠΟΥ ΓΕΑΕΚΠΡ.ΤΥΠΟΥ ΓΕΑ/ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Τα σενάρια και η «ελληνική παράδοση»

Η πίεση στους Αρχηγούς κάθε αποστολής είναι μεγάλη καθώς θα πρέπει να καθοδηγήσουν τους «blue» Σχηματισμούς τους με επιτυχία έναντι των «red» αντιπάλων ενώ σε πολλά σενάρια εμπλέκεται και η αεράμυνα εδάφους. Και όλα αυτά σε περιβάλλον σύνθετου ηλεκτρονικού πολέμου, όπως επιβάλλει το σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων.

Οι Αρχηγοί αποστολής εναλλάσσονται ώστε όλοι οι ιπτάμενοι να περάσουν από την υψηλής δυσκολία της ηγεσίας. Εκεί θα κριθούν αυστηρά ώστε να ξεχωρίσουν οι καλύτεροι.

ΕΚΠΡ.ΤΥΠΟΥ ΓΕΑΕΚΠΡ.ΤΥΠΟΥ ΓΕΑ/ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Πτήσεις και σενάρια πάνω από ξηρά και θάλασσα, ημέρα και νύχτα με εναέριο ανεφοδιασμό και συνεχή ανταλλαγή πληροφοριών συνθέτουν την εικόνα του νατοϊκού «Top Gun».

Στο TLP, η Πολεμική μας Αεροπορία έχει «χτίσει» μια μεγάλη παράδοση πολύ επιτυχημένων συμμετοχών, με τους Έλληνες ιπτάμενους να δίνουν δείγματα γραφής. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ουκ ολίγες φορές πιλότοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας έχουν ψηφιστεί από όλους τους συμμετέχοντες συναδέλφους τους ως «Best Warrior», οι ιπτάμενοι δηλαδή με τους οποίους θα ήθελαν να πολεμήσουν δίπλα τους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ταλαιπωρία δίχως τέλος για τους ταξιδιώτες των Χριστουγέννων - Εκτροπές, παρατημένα τρακτέρ και ουρές χιλιομέτρων
Σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, η κατάσταση να είναι κάπως καλύτερη αφενός γιατί τα τρακτέρ έχουν πλέον σταθμεύσει στα δεξιά των δρόμων και αφετέρου γιατί η έξοδος φαίνεται να κορυφώθηκε χθες
Η ουρά Αθηνών - Λαμίας
8
Με μπόρες και ισχυρές καταιγίδες τα κάλαντα των Χριστουγέννων, σε ποιες περιοχές θα βρέξει - Η πρόγνωση των επόμενων ημερών
Εξασθένηση των ισχυρών φαινομένων προβλέπεται, στα δυτικά τη νύχτα της Τετάρτης 24-12-2025 προς Πέμπτη 25-12-2025 και στις υπόλοιπες περιοχές το απόγευμα της ημέρας των Χριστουγέννων
Καρυοθραύστης και άνθρωποι με ομπρέλες
Καιρός σήμερα: Ισχυρά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας – Καταιγίδες σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 10 με 13 βαθμούς, στο Ιόνιο, τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο τους 14 με 17 και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου
καιρός
Πέθανε η Σύλβα Ακρίτα, η πρώτη γυναίκα βουλευτής στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ – Η ανάρτηση της κόρης της, Έλενας Ακρίτα
Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και τον Οκτώβριο του 1986, ο Ανδρέας Παπανδρέου της ανέθεσε καθήκοντα υφυπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Η Σύλβα Ακρίτα με την κόρη της Έλενα Ακρίτα, σε παλαιότερη φωτογραφία τους ΑΠΕ-ΜΠΕ 9
Κάλαντα με τα τρακτέρ στις εθνικές οδούς και τους οδηγούς να ελπίζουν να αποφύγουν τους χωματόδρομους - Η Οδύσσεια των εκδρομέων
Για την Τετάρτη, παραμονή Χριστουγέννων, η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου αισιοδοξεί ότι η βελτιωμένη εικόνα σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο που επικράτησε τις βραδινές ώρες, θα συνεχιστεί
Οδύσσεια των εκδρομέων των γιορτών
41