Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Μίκης Θεοδωράκης: Πέρασε στην αιωνιότητα – Ιστορικές στιγμές στην Κρήτη στο τελευταίο αντίο

Μίκης Θεοδωράκης: Πέρασε στην αιωνιότητα – Ιστορικές στιγμές στην Κρήτη στο τελευταίο αντίο
ΑΠΕ ΜΠΕ

Ο Μίκης Θεοδωράκης «αναπαύεται» στην πατρογονική γη, στον Γαλατά Χανίων. Χιλιάδες πολίτες και σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία ήταν εκεί για να συνοδεύσουν τον παγκόσμιο Έλληνα μουσουργό στην τελευταία του κατοικία.

Ο Μίκης Θεοδωράκης «έσμιξε» και πάλι με τους αγαπημένους του γονείς, Γιώργο και Άσπα, αλλά και με τον λατρεμένο του αδερφό, Γιάννη. Ο μεγάλος συνθέτης ενταφιάστηκε δίπλα τους στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων, όπως ήταν η τελευταία του επιθυμία.

Χιλιάδες Κρητικοί με παραδοσιακές φορεσιές και τραγουδώντας ριζίτικα, αποχαιρέτισαν τον Μίκη Θεοδωράκη στο τελευταίο του δρομολόγιο, από το λιμάνι της Σούδας στα Χανιά μέχρι τη νεκρώσιμη ακολουθία και την ταφή στον Γαλατά.

Μίκης Θεοδωράκης – Μαργαρίτα: «Αντίο πατέρα παλικάρι»

Το «Παληκάρι», το τραγούδι που έγραψε (στίχους και μουσική) ο Μίκης και ερμήνευσε πρώτος ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, «έψαλε», αντί επικήδειου στη νεκρώσιμη ακολουθία στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου Γαλατά Χανίων, η κόρη του σπουδαίου μουσουργού, Μαργαρίτα.

Click4more: Μίκης Θεοδωράκης: Με δάκρυα και ριζιτίκα στην αγκαλιά της κρητικής γης

«Θα είσαι για πάντα ζωντανός στις καρδιές των ανθρώπων, περισσότερο στη δική μου καρδιά», είπε για τον πατέρα της:

«Αρχάγγελο της Ρωμιοσύνης» αποκάλεσε τον Μίκη Θεοδωράκη, αποχαιρετώντας τον, ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης:

 

Μίκης Θεοδωράκης: Στην αγκαλιά της λεβεντογέννας Κρήτης

Οι στιγμές στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων ήταν μοναδικές, καθώς πάνω από το μνήμα που υποδέχτηκε τον Μίκη, την ώρα της ταφής, μικροί και μεγάλοι τραγούδησαν μεγάλες επιτυχίες του κορυφαίου δημιουργού.

Click4more: Μίκης Θεοδωράκης: Viral το αποχαιρετιστήριο βίντεο διάσημου Ολλανδού βιολιστή

Λίγο πριν αποχαιρετήσουν για πάντα τον μεγάλο συνθέτη, με μουσικά όργανα πάνω από τον τάφο τραγούδησαν ένα από τα πιο αγαπημένα του, την «Άρνηση» και τη μελωδία του «Ζορμπά».

 

Κι όταν η νεκρώσιμη ακολουθία τελείωσε, το πλήθος του κόσμου που βρισκόταν έξω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου Γαλατά, φώναξε για πολλοστή φορά «αθάνατος» και η πομπή προς το νεκροταφείο του χωριού ξεκίνησε υπό τους ήχους του ριζίτικου «Τον αντρειωμένο μην τον κλαις» και συνεχίστηκε με την πομπή να τραγουδά «Η ζωή τραβάει την ανηφόρα».

 

Πάνω στο φέρετρο του Μίκη Θεοδωράκη ήταν τοποθετημένο το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής, που του απονεμήθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου, επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Μίκης Θεοδωράκης: Ένωσε τους πολιτικούς αντιπάλους

Στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Γαλατά, βρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, βουλευτές, δήμαρχοι εκπρόσωποι των αρχών και φυσικά η οικογένεια του εκλιπόντα.

Click4more: Κηδεία Μίκη Θεοδωράκη: Το μικρό κορίτσι που συγκίνησε τους πάντες με τις λέξεις στο βιβλίο συλλυπητηρίων

«Ο Μίκης Θεοδωράκης θα είναι πάντα εδώ. Θα είναι για πάντα εδώ, το έργο του αθάνατο. Ένας μεγάλος Έλληνας, ένας μεγάλος μουσουργός», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τον αποχαιρετούμε σήμερα, όπως του αξίζει. Τον τελευταίο μεγάλο Έλληνα του 20ού αιώνα. Τα τραγούδια του θα τα σιγοψιθυρίζουμε και θα τα τραγουδάμε, εμείς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, σε ανάμνηση αυτού του μεγάλου, του σπουδαίου, του μοναδικού, Έλληνα της Ρωμιοσύνης», πρόσθεσε.

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού:

 

 

 

 

 

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις