Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Μην περιμένετε άλλο! Το 5G έφτασε μέσω… WIND στην Καλαμάτα

Μην περιμένετε άλλο! Το 5G έφτασε μέσω… WIND στην Καλαμάτα

Το 5G είναι το next best thing στη σύνδεση smartphones κι άλλων συσκευών. Είναι η νέα εποχή στον κόσμο του internet. Στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα το… περιμένουμε περίπου το 2021.

Βέβαια, υπάρχει μια πόλη στην Ελλάδα, η Καλαμάτα, που το απολαμβάνει ήδη. Και αυτό χάρη στη WIND, που «έφερε» πιλοτικά το 5G στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Θα ήταν καλύτερα να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Να γνωρίσουμε το 5G και όλα όσα μπορεί να κάνει και να μας προσφέρει για να καταλάβουμε καλύτερα το μέγεθος του πράγματος και του όλου εγχειρήματος.

Το 5G βρίσκεται ακόμα στην πρώτη φάση ανάπτυξής του. Αυτό που είναι δεδομένο είναι πως θα φέρει νέα εποχή στον κόσμο του διαδικτύου. Είναι άλλωστε οι ειδικοί εκείνοι που τονίζουν ότι οι απίστευτα υψηλές ταχύτητες του 5G έρχονται για να αλλάξουν οριστικά, αμετάκλητα και προς το καλύτερο τις ζωές μας. Σε όλα τα επίπεδα.

Με το 5G η σύνδεση κινητών στο internet θα έχει τις μεγαλύτερες ταχύτητες από ποτέ. Οι συνδέσεις σε smartphones και άλλες συσκευές θα είναι πιο αξιόπιστες. Οι τελευταίες έρευνες είναι ξεκάθαρες: το 5G δίκτυο θα μπορεί να προσφέρει συνδέσεις πολλαπλάσια πιο γρήγορες από αυτές που έχουμε τώρα, με τις ταχύτητες λήψης (περίπου 1GBps) να αποτελούν τον κανόνα. Θα έχουμε, δηλαδή, ταχύτητες fiber ασύρματα και στο κινητό. Τόσο απλά.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε με αριθμούς, ας δούμε κι αυτό: το 5G αναμένεται να είναι 100 φορές ταχύτερο από το 4G. Που σημαίνει ότι θα μπορούμε stream-άρουμε ταινίες υψηλής ανάλυσης σε μερικά  δευτερόλεπτα.

Το 5G σχεδιάζεται για έναν κόσμο όπου δεκάδες δισεκατομμύρια συσκευές εξαρτώνται από τη συνεχή σύνδεση τους στο διαδίκτυο. Θα είναι ακραία γρήγορο, πολύ σταθερό και κυρίως θα μπορεί να υποστηρίζει ακόμα περισσότερους ταυτόχρονους χρήστες και συσκευές, υπηρετώντας τους με ταχύτητες κατά πολύ υψηλότερες από αυτές του 4G.

Η ταχύτητα του 5G θα επιτρέπει να δούμε χωρίς… κολλήματα βίντεο σε ποιότητα ανάλυσης 8Κ ή να κατεβάσουμε μία ταινία 3D σε 30 δευτερόλεπτα, όταν με το 4G, θα απαιτούνταν περίπου έξι λεπτά.

Το… ας το πούμε κακό είναι πως για να τα ζήσουμε όλα αυτά, θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα. Τα πρώτα κινητά τηλεφώνα που θα υποστηρίζουν 5G δίκτυο θα είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη από τον Σεπτέμβριο του 2019. Σε ό,τι αφορά στις δικτυακές υποδομές, στόχος των παρόχων στην Ελλάδα είναι το 2021.

Έως το 2025, περίπου μία στις τρεις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιεί δίκτυα επόμενης γενιάς. Στην Ευρώπη, η χρήση 5G αναμένεται να φτάσει στο 31% 2025. Αυτό μεταφράζεται σε 217 εκατομμύρια συνδέσεις.

Αλλά μη… στενοχωριέστε. Το 4G δε θα καταργηθεί αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει δυναμικά παράλληλα με το 5G. Οι λόγοι είναι δυο: πρώτον γιατί δε θα μπορούν όλες οι συσκευές να «σηκώσουν» αυτές τις ταχύτητες και δεύτερον γιατί το 5G δε θα καλύπτει γεωγραφικά όλες τις περιοχές.

Ε-ε-εφτάσε την Καλαμάτα

Εκείνοι που δεν… πρέπει να περιμένουν πότε θα φτάσει το 5G είναι οι κάτοικοι της Καλαμάτας. Εκεί, η WIND έχει εγκαταστήσει σε μέρος της πόλης πιλοτικό δίκτυο 5G ώστε να αξιολογήσει λειτουργικά στοιχεία της νέας αυτής τεχνολογίας. Και κυρίως να διαπιστώσει στην πράξη τις μεγάλες ταχύτητες και άλλες δυνατότητες που προσφέρει.

Έτσι Καλαμάτα γίνεται η πρώτη 5G πόλη στην Ελλάδα.

Τα σημεία που καλύπτει το πιλοτικό δίκτυο 5G είναι η περιοχή της κεντρικής πλατείας, το Μέγαρο χορού και το Πνευματικό  κέντρο και η περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο Grecotel Filoxenia, το οποίο γίνεται το πρώτο 5G ξενοδοχείο στην Ελλάδα.

Στις περιοχές όπου υπάρχει το πιλοτικό δίκτυο 5G ο χρήστης, μιας και δεν υπάρχουν ακόμη στην Ελλάδα 5G τηλέφωνα, θα μπορεί να συνδέεται στο διαδίκτυο μέσω wifi το οποίο θα λειτουργεί μέσω της υποδομής 5G.

Η Καλαμάτα αναδεικνύεται σε «ψηφιακό υπόδειγμα» πόλης μιας και στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας λειτουργεί πάλι από την WIND, εκτεταμένο δίκτυο οπτικών ινών υπερ-υψηλών ταχυτήτων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις