Νέα Ζηλανδία: Από που πέρασε και τι έκανε στην Ελλάδα ο μακελάρης

Με πτήση από την Κωνσταντινούπολη έφτασε τον Μάρτιο του 2016 στην Ελλάδα ο Μπρέντον Τάραντ.
Δυο φορές είχε περάσει transit από το “Ελευθέριος Βενιζέλος”.
Στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής τα ταξίδια του στη χώρα μας.
Έκανε διακοπές σε Κρήτη και Σαντορίνη.

Δυο φορές πέρασε από την Ελλάδα ο άνθρωπος που αιματοκύλησε την περασμένη Παρασκευή (15.03.2019) τη Νέα Ζηλανδία. Ο Μπρέντον Τάραντ, ο 28χρονος νεοναζί που σκότωσε 50 ανθρώπους σε δυο τζαμιά στο Κράιστσερτς είχε περάσει συνολικά τρεις φορές από τη χώρα μας. Δυο φορές transit και μια που έμεινε για να κάνει… ολιγοήμερες διακοπές σε Κρήτη και Σαντορίνη.

Το τι έκανε, αν και με ποιους συναντήθηκε κατά την παραμονή του στην Ελλάδα έχουν μπει στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από την Ελληνική Αστυνομία ο 28χρονος μακελάρης είχε περάσει δυο φορές από την Αθήνα με πτήσεις transit. Η μια στις 29 Νοεμβρίου του 2016 και η δεύτερη στις 10 Δεκεμβρίου στις 2016. Στις 20 Μαρτίου του 2016 είχε φτάσει στην Ελλάδα από την Κωνσταντινούπολη. Τότε, από την Αθήνα έφυγε για να περάσει κάποιες μέρες στο Ηράκλειο της Κρήτης και τη Σαντορίνη.

Τα… βήματα του 28χρονου μακελάρη προκύπτουν από τα… «ίχνη» που άφησαν τα εισιτήριά του. Δεν είναι όμως γνωστό αν είχε ταξιδέψει σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και με λεωφορείο. Αυτό ερευνούν τώρα ελληνικές αρχές, σε συνεργασία με εκείνες της Νέας Ζηλανδίας.

Είχε πάει κι αλλού εκτός από Κρήτη και Σαντορίνη;

Ο διεθνολόγος και στρατηγικός αναλυτής, Θανάσης Δρούγος, μιλώντας στο newsit.gr ανέφερε πως ο Μπρέντον Τάραντ δεν ήθελε μεν να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα αλλά στη Νέα Νότια Ουαλία, όπου μεγάλωσε, είχε διασυνδέσεις με Έλληνες. Εκτίμησε ότι η παρουσία του στην Ελλάδα είχε κυρίως τουριστικούς και πολιτιστικούς λόγους.

Σύμφωνα με τον κ. Δρούγο, ο 28χρονος σε ένα από τα ταξίδια του μετακινήθηκε με λεωφορεία και έκανε επισκέψεις σε χώρους ιστορικούς, όπως οι Θερμοπύλες, οι Δελφοί, η Σαλαμίνα και οι Μυκήνες. Από την Πελοπόννησο, με λεωφορείο, ο άνθρωπος που βύθισε στο πένθος τη Νέα Ζηλανδία ταξίδεψε στη Θεσσαλία και στο Κάστρο του Πλαταμώνα. Στη συνέχεια, φέρεται να κινήθηκε για κάποιες μέρες μεταξύ Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Σερρών, πριν περάσει από το συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, στο Σαντάνσκι της Βουλγαρίας.

«Πήγε στις Θερμοπύλες και έβγαλε και φωτογραφίες, όπως μου είπαν, στο μνημείο του Λεωνίδα. Στις Μυκήνες εντυπωσιάστηκε από τις πύλες των Ατρειδών. Ήρθε μόνος του στην Ελλάδα, ήταν ξεκάθαρα μόνος του. Το εισιτήριό του ήταν από το αεροδρόμιο του Ντούνεντιν, νότια της Νέας Ζηλανδίας. Από εκεί πέρασε στη Σιγκαπούρη. Από τη Σιγκαπούρη στο Κάιρο και από το Κάιρο έφτασε στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” και μετά προχώρησε με λεωφορεία προς τις περιοχές που επισκέφτηκε», τόνισε ο κ. Δρούγος.

Τα ταξίδια στα Βαλκάνια

Όπως λέει ο Θανάσης Δρούγος, ο 28χρονος Αυστραλός είχε επαφές κυρίως με τη Σερβία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, την Κροατία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και, κάπως, με την Αυστρία, κυρίως, λόγω των μεταναστών που ζουν στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία.

«Τα χρήματα τα οποία δαπανούσε για όλη αυτή την κινητικότητα, για τα ταξίδια και για όλες αυτές τις επαφές, προφανώς, καλύφθηκαν από ακροδεξιές οργανώσεις, οι οποίες είναι πάρα πολύ ισχυρές στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και πριν τον Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και, ιδιαιτέρως, μετά από αυτόν», τονίζει ο Θ. Δρούγος.

Φωτογραφία twitter, Daily Sabah

Σύμφωνα με τον γνωστό διεθνολόγο, ο Μπρέντον Τάραντ «συνδέεται πολύ με ορισμένες διεθνείς ιστοσελίδες και έχει επηρεαστεί πολύ από αυτές. Οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες έχουν χιλιάδες ανθρώπους που τις επισκέπτονται, κάθε μέρα. Οι πιο πολλές από αυτές βρίσκονται στην σκανδιναβική χερσόνησο, δηλαδή, στη Νορβηγία, στη Σουηδία και στη Δανία. Επικοινωνούσε, πάρα πολύ συχνά, τα τελευταία τρία χρόνια, με αυτές τις ιστοσελίδες και αντλούσε πληροφορίες. Ξαφνιάζει το ότι ένας 28χρονος, απλός πολίτης, ο οποίος ήταν, απλώς, ένας γυμναστής και τίποτα παραπάνω, έχει τόσες γνώσεις σχετικά με τα Βαλκάνια, σχετικά με τους αγώνες των Σέρβων, των Βουλγάρων, των Ρουμάνων και των Μαυροβούνιων, κατά των Οθωμανών, την περίοδο από το 1870 έως το 1890. Οι γνώσεις του προήλθαν, κυρίως, από εξτρεμιστικές ιστοσελίδες και ιστοσελίδες με αντί τουρκικό και αντί οθωμανικό περιεχόμενο».

«Κλειδί» το ταξίδι σε Βουλγαρία και Μαυροβούνιο

«Για μένα το κλειδί ήταν το ταξίδι στη Βουλγαρία σε πρώτη φάση και στο Μαυροβούνιο σε δεύτερη φάση. Οι αγώνες του Μαυροβουνίου για ανεξαρτησία από τους Οθωμανούς, το 1876 έως το 1878 και οι αγώνες της Βουλγαρίας ήταν αυτοί που τον είχαν εντυπωσιάσει πάρα πολύ, στο να γράψει το συγκεκριμένο μανιφέστο των 74 σελίδων. Οι επαφές του σε Βοσνία – Ερζεγοβίνη, σε Σερβία, σε Κροατία, σε Ρουμανία και σε Βουλγαρία, όπως και στο Μαυροβούνιο, ήταν με μικρά, ακροδεξιά, ρατσιστικά, αντιευρωπαϊκά κόμματα, τα οποία έχουν διασυνδέσεις ανά τον κόσμο», λέει ο Θ. Δρούγος.

Ο γνωστός διεθνολόγος αναφέρεται ιδιαίτερα σε ένα από τα ταξίδια του Τάραντ στη Βουλγαρία, τον Νοέμβριο του 2016. Στη Σόφια «είδε άτομα που έχουν σχέσεις με το κόμμα του Σιντέροφ, είναι κόμμα το οποίο συνδέεται με την ανασύσταση της Βουλγαρίας, με ακραία στοιχεία. Αυτοί τον σύστησαν σε κάποιους ιερωμένους του σκληρού πυρήνα της βουλγαρικής Ορθόδοξης εκκλησίας. Η Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο ήταν οι χώρες οι οποίες τον υπέρ εντυπωσίασαν για το παρελθόν τους κατά των Τούρκων και κατά των Οθωμανών και πήρε από αυτές τις χώρες στοιχεία σχετικά με τα Βαλκάνια και με ακραίες θέσεις».

Ακούστε τι είπε ο Θανάσης Δρούγος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ – ΕΦΗ ΚΟΥΛΟΧΕΡΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Κορονοϊός: Γεμίζουν τα νοσοκομεία που βγαίνουν σε εφημερία, για κατάσταση πολέμου μιλούν οι εργαζόμενοι

Κορονοϊός: Γεμίζουν τα νοσοκομεία που βγαίνουν σε εφημερία, για κατάσταση πολέμου μιλούν οι εργαζόμενοι

Με τα κρούσματα να παραμένουν στα ύψη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, τα νοσοκομεία της Αττικής έχουν αρχίσει ήδη να φλερτάρουν με το κόκκινο. Τα όσα περιγράφουν στο newsit.gr οι εργαζόμενοι είναι δραματικά.
Δημήτρης Κουφοντίνας: Κόντρες δικαστών με αναρτήσεις φωτιά για «θεσμική εκτροπή»

Δημήτρης Κουφοντίνας: Κόντρες δικαστών με αναρτήσεις φωτιά για «θεσμική εκτροπή»

Μια έντονη «εσωτερική» μάχη μαίνεται στους κόλπους των δικαστών μετά και από την ανακοίνωση του προεδρείου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, με την οποία καλούσε ... Διαβάστε περισσότερα
Δημήτρης Λιγνάδης: Τηλεοπτική «σύγκρουση» Κούγια και Βλάχου με απειλές για μηνύσεις

Δημήτρης Λιγνάδης: Τηλεοπτική «σύγκρουση» Κούγια και Βλάχου με απειλές για μηνύσεις

«Περιμένουμε τις μηνύσεις με μεγάλη μας χαρά» απάντησε ο Γιάννης Βλάχος που εκπροσωπεί έναν εκ των μηνυτών του Δημήτρη Λιγνάδη. Ήταν η απάντησή του στα όσα είπε νωρίτερα ο Αλέξης Κούγιας και κάπως έτσι η υπόθεση αποκτά στοιχεία... σκληρού ροκ. Δείτε όσα είπαν οι δύο δικηγόροι.
Αιγάλεω: Δυο νεκροί σε τροχαίο με μοτοσικλέτες – Γνωστός youtuber ο ένας

Αιγάλεω: Δυο νεκροί σε τροχαίο με μοτοσικλέτες – Γνωστός youtuber ο ένας

Τροχαίο δυστύχημα με δυο νεαρούς μοτοσικλετιστές σημειώθηκε στην περιφερειακή του Αιγάλεω το βράδυ της Τρίτης. Το τραγικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στους δυο νεαρούς ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: «Ήμουν αρνητής μέχρι που αρρώστησα» – Δραματική περιγραφή με μάσκα οξυγόνου στο Live News (video)

Κορονοϊός: «Ήμουν αρνητής μέχρι που αρρώστησα» – Δραματική περιγραφή με μάσκα οξυγόνου στο Live News (video)

Αυτός είναι ένας από τους θαλάμους στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας, όπου νοσηλεύονται ασθενείς με Covid. Ανάμεσά τους ο 38χρονος Ηλίας. Λίγες ημέρες πριν, ... Διαβάστε περισσότερα
Κρήτη: 15 χειρουργικές γάζες «ξέμειναν» στη μήτρα 49χρονης – Γολγοθάς χωρίς τέλος (video)

Κρήτη: 15 χειρουργικές γάζες «ξέμειναν» στη μήτρα 49χρονης – Γολγοθάς χωρίς τέλος (video)

Απίστευτο ιατρικό λάθος στην Κρήτη! Χειρουργικές γάζες ξεχάστηκαν μέσα στο σώμα 49χρονης όταν υποβλήθηκε σε επέμβαση ολικής υστερεκτομής (σ.σ. χειρουργική αφαίρεση της μήτρας), τον Αύγουστου ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός – Lockdown: Η έκρηξη κρουσμάτων φέρνει παράταση – Τι λένε ειδικοί στο Live News (video)

Κορονοϊός – Lockdown: Η έκρηξη κρουσμάτων φέρνει παράταση – Τι λένε ειδικοί στο Live News (video)

Ο κορονοϊός επιτίθεται περισσότερο υποχρεώνοντας κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους σε αναβολή της λήξης του lockdown στη χώρα. Την προς τον παρόν άρση του lockdown απομακρύνουν τα ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: 8 συλλήψεις, λουκέτα και πρόστιμα πάνω από 500.000 ευρώ για παραβίαση μέτρων περιορισμού

Κορονοϊός: 8 συλλήψεις, λουκέτα και πρόστιμα πάνω από 500.000 ευρώ για παραβίαση μέτρων περιορισμού

8 συλλήψεις, πρόστιμα συνολικού ύψους 511.850 ευρώ και αναστολή λειτουργίας 15 ημερών σε δύο επιχειρήσεις είναι το αποτέλεσμα των ελέγχων την Τρίτη για την τήρηση ... Διαβάστε περισσότερα