Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα – video

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα – video
Intime News

Τις πρώτες ημέρες λειτουργίας μετρά το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών στην Ελλάδα.
Βρίσκεται 70 χιλιόμετρα από την Αθήνα, στη Ριτσώνα.
Διαθέτει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.
Όλες τις λεπτομέρειες εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, Αντώνης Αλακιώτης.

Τη δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας του διανύει – όπως σας έχει ήδη ενημερώσει το Newsit.gr – το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από την Αθήνα, στη Ριτσώνα.

Βρίσκεται σε μία έκταση 11 στρεμμάτων και στοίχισε συνολικά 4 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για ένα κτίριο μοντέρνας αρχιτεκτονικής με τον απαραίτητο εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

Διαθέτει 10 κλίβανους που μπορούν να κάνουν έως και 10 αποτεφρώσεις την ημέρα.

Η κάθε μία διαδικασία διαρκεί 75′ λεπτά της ώρας, είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και διεξάγεται σε θερμοκρασίες από 800 μέχρι και 1.000 βαθμούς Κελσίου.

Όπως λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, Αντώνης Αλακιώτης, οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα επιλογής μίας μεγάλης ποικιλίας τεφροδόχων.

Μάλιστα, υπάρχουν τεφροδόχοι από αλάτι, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να ριφθούν ολόκληρες με τη στάχτη τους στη θάλασσα.

Το πρώτο αποτεφρωτήριο στη Ριτσώνα διαθέτει, επίσης, δαχτυλίδια και μενταγιόν, όπου μπορεί να φιλοξενηθεί στάχτη του προσφιλούς μας προσώπου.

Παρακολουθείστε το ρεπορτάζ και τη συνέντευξη του κ. Αλακιώτη στον ΑΝΤ1:

Όπως σας είχε ενημερώσει με σχετικό άρθρο του το Newsit.gr , οι αποτεφρώσεις σορών στην Ελλάδα έχουν ήδη ξεκινήσει από τις 30 Σεπτεμβρίου. Κατά την επίσημη παρουσίαση το μέλος του ΔΣ του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας και πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, Αντώνης Αλακιώτης, χαρακτήρισε την έναρξη λειτουργίας του αποτεφρωτηρίου “ιστορική στιγμή”, καθώς η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στον κόσμο που αποκτά την συγκεκριμένη υποδομή.

Η προσπάθεια για την κατασκευή αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1996, ενώ ο ισχύων νόμος υιοθετήθηκε πριν από 13 χρόνια. Από τότε χρειάστηκε μια σειρά τροπολογιών προκειμένου να γίνει εφικτή η κατασκευή ιδιωτικού αποτεφρωτηρίου. Για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις η νομοθεσία προβλέπει περιοδικούς ελέγχους από την Περιφέρεια. Για τους αέριους ρύπους ο έλεγχος θα είναι εξάμηνος.

Πόσο είναι το κόστος της αποτέφρωσης

Ο κ. Αλακιώτης επισήμανε πως στο εξής μειώνεται σημαντικά το κόστος για τις οικογένειες που προτίθενται να προχωρήσουν σε αποτέφρωση, σε σύγκριση με το κόστος που υπάρχει σήμερα για μεταφορά και αποτέφρωση στη Βουλγαρία. Συγκεκριμένα, το κόστος αναλύεται στα 600 ευρώ που ζητάει το αποτεφρωτήριο για την κάθε αποτέφρωση συν το κόστος από το γραφείο τελετών.

Το πρόσθετο βήμα που πρέπει να κάνει μια οικογένεια για την αποτέφρωση είναι η προσκόμιση βεβαίωσης ιατροδικαστή ότι δεν απαιτείται σχετική διερεύνηση, κάτι που δεν είναι απαραίτητο για τον ενταφιασμό. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση εκτός από τους δύο κλιβάνους περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χώρο αναμονής για τους συγγενείς, σημείο πώλησης τεφροδόχων και αναψυκτήριο.

Η εγκατάσταση δημιουργήθηκε με ιδιωτικά κεφάλαια, και συνολικά υπάρχουν επτά ιδιοκτήτες. Η Ελληνική Εταιρεία Αποτέφρωσης που προώθησε επί πολλά χρόνια τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα είναι ένας από αυτούς και κατέχει το 30% της επιχείρησης.

Το Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας ΑΕ έλαβε το καλοκαίρι του 2018 τις κρίσιμες αδειοδοτήσεις και αμέσως ξεκίνησαν οι εργασίες για την περάτωση του κτιρίου αλλά και την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού, που, σύμφωνα με τους ιθύνοντες, αποτελείται από την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

“Μέχρι σήμερα περίπου 1.000 συμπατριώτες μας ταξίδευαν ετησίως στη Βουλγαρία προκειμένου να εκπληρώσουν την τελευταία επιθυμία οικείων τους που ήθελαν να αποτεφρωθούν.

Το συνολικό κόστος της διαδικασίας, ωστόσο, άγγιζε τα 2.500 με 3.000 ευρώ, καθώς σε αυτό πρέπει να συνυπολογίσουμε τα έξοδα μεταφοράς, μετακίνησης, διαμονής και άλλα.

Αν κάνουμε τον πολλαπλασιασμό, θα δούμε ότι κάθε χρόνο περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ πήγαιναν στα ταμεία της γείτονος” τονίζει ο κ. Αλακιώτης.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πρώτο αποτεφρωτήριο

Η αποτέφρωση σαν επιλογή έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα προσφιλής γιατί απαλλάσσει τις οικογένειες από την απάνθρωπη εμπειρία της εκταφής, από την κατασκευή ενός τάφου που θα καταστραφεί σε τρία χρόνια, από την υποχρέωση για την παραμονή των οστών στα κοιμητήρια και της πληρωμής 40 έως 100 ευρώ ετησίως. Γενικά η αποτέφρωση είναι πιο οικονομική και συναισθηματικά ανώδυνη.

“Με την κατάσταση που βιώνουν οι οικογένειες στα νεκροταφεία των μεγάλων πόλεων, τις υποχρεωτικές εκταφές στα τρία χρόνια, όλο και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων στην Ελλάδα επιλέγουν την αποτέφρωση. Δεν έχουμε επίσημα στοιχεία σχετικά με το πόσες αποτεφρώσεις γίνονται στο εξωτερικό, αλλά εκτιμούμε ότι φτάνουν τις χίλιες”, σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης.

Τα σχέδια των δήμων

Ενδιαφέρον για την κατασκευή αποτεφρωτηρίων έχει εκδηλωθεί και από την πλευρά των δήμων. Ο δήμος Αθηναίων έχει επιλέξει χώρο στον Ελαιώνα, ανάμεσα στη λεωφόρο Αθηνών στο ύψος του Χρηματιστηρίου και το Ισλαμικό Τέμενος. Αν και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες φαίνεται να προχωρούν, είναι πιθανό να προκληθεί εμπλοκή από τις προσφυγές που έχουν καταθέσει επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιοχή.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις