Ελλάδα

Οροπέδιο Λασιθίου: Αναβαθμίζεται το σπήλαιο Τράπεζας, το μυθικό «Κρόνιο»

Ένα σπουδαίο σπήλαιο του οροπεδίου Λασιθίου, το σπήλαιο Τράπεζας το μυθικό «Κρόνιο» στο Τζερμιάδων, το οποίο έχει κατοικηθεί από τα νεολιθικά χρόνια και έχει δώσει σπουδαία ευρήματα του πρώτου Μινωικού πολιτισμού αναβαθμίζεται με δαπάνες του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

Ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης υπέγραψε την άμεση έναρξη των εργασιών βελτίωσης και ανάδειξης του σπηλαίου, συνολικού προϋπολογισμού 34.997,40 ευρώ, με στόχο να γίνει μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή της πρωτεύουσας του δήμου.

Μετά την επίσκεψη του διευθυντή της εφορείας σπηλαιολογίας Ελλάδος αρχαιολόγου Ανδρέα Ντάρλα και την σχετική άδεια της αρχαιολογίας, ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου – όπως αναφέρει ο κ. Στεφανάκης- ως αρωγός του υπουργείου Πολιτισμού, ανέθεσε σε εξειδικευμένη τεχνική εταιρεία το έργο με τίτλο «Βελτίωση προσβασιμότητας και ανάδειξη σπηλαίου Τραπέζας», το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων αποξηλώσεις ξυλείας και λοιπών υλικών, περίφραξη με ειδικό συρματόπλεγμα για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου από την παράνομη βόσκηση, επιστρώσεις με ειδικού τύπου πλάκες στον δρόμο πρόσβασης, αλλά και τοποθέτηση ξύλινης περίφραξης.

Η αναβάθμιση του μνημείου, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, αποτελεί την εκπλήρωση ενός πάγιου αιτήματος των κατοίκων και των τουριστικών παραγόντων, καθώς πλέον θα μπορούν οι χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής να επισκέπτονται με άνεση το Τζερμιάδων και το σπουδαίο σπήλαιο Τραπέζας, που συνδέεται μυθολογικά με τη λατρεία του Κρόνου.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης, έχουν προωθηθεί και θα προωθηθούν κι άλλα έργα που συνδέονται με τον πολιτισμό με στόχο το Λασίθι να αποτελεί εκτός των άλλων και «ένα μοναδικό τόπο διανυκτέρευσης, εμπειριών, δροσιάς και ξεκούρασης μέσα στην καρδιά του θερμού ελληνικού καλοκαιριού».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Γιώργος Μαζωνάκης: «Ο εκβιασμός ξεκίνησε από επιχειρηματία νυχτερινών κέντρων» αποκαλύπτει ο δικηγόρος του
«Ο Γιώργος Μαζωνάκης έχει κατονομάσει συγκεκριμένο πρόσωπο αρμοδίως, θα κάνουμε μήνυση για εκβίαση σε τρία πρόσωπα» λέει ο Χαράλαμπος Λυκούδης, δικηγόρος του τραγουιστή
Γιώργος Μαζωνάκης
Κρήτη: Νέα μαρτυρία για τον 33χρονο αγνοούμενο γιατρό – «Τον είδα δύο μέρες μετά την εξαφάνισή του σε εκκλησία» λέει ασθενής του
«Φορούσε ένα μπεζ παντελόνι και ένα μπλε από πάνω, πήρα το 100 τηλέφωνο - Η αδερφή μου, μου είπε ότι μπήκε μέσα στην εκκλησία, άναψε ένα κεράκι, προσκύνησε κι έφυγε» λέει πρώην ασθενής του 33χρονου γιατρού
Ο 33χρονος γιατρός που έχει εξαφανιστεί
Οι αγρότες αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, κλείνοντας και τις παρακαμπτήριες οδούς - «Όχι σε διάλογο με την κυβέρνηση»
«Είναι αγώνας ζωής και για εμάς και για όλους τους Έλληνες» τονίζουν, παραμένοντας στο μπλόκα μέχρι τη Δευτέρα - Οι αγρότες επιμένουν ότι «ο διάλογος είναι προσχηματικός και η κυβέρνηση μας εμπαίζει»
Από τη σύσκεψη των αγροτών
163