Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Όχι σε ενιαία λύση για τα κόκκινα δάνεια – Τι λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ

Όχι σε ενιαία λύση για τα κόκκινα δάνεια – Τι λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ

Η κάθε περίπτωση “κόκκινου δανείου” θα πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΤΕ, Αλέξανδρου Τουρκολιά. Τι ισχύει για τις τράπεζες και ποια η λύση.

Σε δηλώσεις του, στο Βήμα της Κυριακής, ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς, ξεκαθαρίζει ρητά πως δεν μπορεί να υπάρξει μία μόνο λύση για όλους όσους έχουν κόκκινα δάνεια.

“Η διαχείριση των προβληματικών δανείων απαιτεί κυρίως ψυχραιμία και διαμόρφωση σωστής και ρεαλιστικής στρατηγικής για την αντιμετώπισή τους. Δεν αντιμετωπίζεται με φωνές και πυροτεχνήματα αλλά ούτε και με blanket solution, τύπου μια λύση για όλους (one -size- fits- all). Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα “κόκκινα” δάνεια και η δυνατότητα ανάκτησής τους αποτελούν περιουσιακό στοιχείο των τραπεζών – κάτι που αναγνώρισαν και όλοι οι επενδυτές που συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου”.

Επισημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζεται με ευκαιριακές προσεγγίσεις και “προσωπικές ατζέντες στελεχών και συμβούλων” το θέμα της διαχείρισης των “κόκκινων δανείων” ενώ προσθέτει πως “είναι ερασιτεχνική η άποψη ότι ένα τραπεζικό σύστημα που είχε συνηθίσει σε ποσοστά επισφαλειών της τάξεως του 5%-7% μπορεί ως δια μαγείας να προσαρμοστεί στο σημερινό επίπεδο επισφαλειών του τελάλη”.

Διαβεβαιώνει επίσης ότι η Εθνική τράπεζα “με τα ισχύοντα μέχρι σήμερα είναι κεφαλαιοποιημένη αρκετά πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες, σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται, θα μπορούν μεταξύ άλλων αφού αποκτήσουν την κυριότητα των ακινήτων, να τα ενοικιάζουν στους δανειολήπτες ή να τα παραχωρούν με χρηματοδοτική μίσθωση, ένα είδος leasing που ίσως προβλέπει και δυνατότητα επαναγοράς στο τέλος.

Έτσι, ένας δανειολήπτης ο οποίος κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του θα μπορεί να παραμείνει σε αυτό με επιδοτούμενο από το κράτος ενοίκιο ή και να το επαναγοράσει στην περίπτωση leasing, εφόσον υιοθετούν τελικά αυτές οι λύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H λύση για τα “κόκκινα” στεγαστικά – Ενοίκιο αντί για δόση στην τράπεζα

Ο Δένδιας ζητά και επίσημα να επιτραπεί η επιδότηση επιτοκίου για ήδη ληφθέντα δάνεια από τα διαρθρωτικά ταμεία

Παρατείνεται η προθεσμία εξόφλησης των δανείων που έχουν λάβει μικρομεσαίοι από το ΕΤΕΑΝ

ΤτΕ: Προβλήματα αντιμετωπίζουν τα 2/3 των επιχειρήσεων στην Ελλάδα

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε