Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Πέθανε ο κοσμηματοπώλης Γιάννης Βουράκης – Η μυθιστορηματική ζωή του

Πέθανε ο κοσμηματοπώλης Γιάννης Βουράκης – Η μυθιστορηματική ζωή του

Ο Γιάννης Βουράκης πέθανε μετά από μια ζωή γεμάτη ανατροπές. Ο κοσμηματοπώλης μέλος μιας εκ των ιστορικότερων οικογενειών της Αθήνας κυνηγήθηκε από τοκογλύφους, έζησε στην Αϊτή και προσπάθησε με τη σύζυγό του, να κάνει ένα νέο ξεκίνημα…

Ο Γιάννης Βουράκης έζησε δύο οικονομικές καταστροφές. Μία στην Αθήνα το 1996 όταν βρέθηκε στα «νύχια» των δανειστών του και άλλη μία το 2010 στην Αϊτή, όταν αγωνιζόταν να ξαναστήσει τις επιχειρήσεις του. Ο θάνατος του επιχειρηματία έγινε γνωστός από την αδερφή του, Λιάνα Βουράκη, που έγραψε στο Facebook «αναπαύσου εν ειρήνη Γιάννη μου». Ήταν το τέλος μιας μυθιστορηματικής πορείας γεμάτη ανατροπές και εντάσεις. Με τον γόνο μιας εκ των παλιότερων και πιο ιστορικών οικογενειών της χώρας να μην σταματάει να αγωνίζεται για μια σειρά από μεγαλεπήβολους στόχους και όνειρά. Η τύχη όμως και οι κακές επιλογές που έκανε κατά διαστήματα, είχαν βαρύ τίμημα για τον ίδιο.

Ο παππούς του Γιάννης Βουράκης δημιούργησε το 1926 τον ξακουστό οίκο κοσμημάτων «Βουράκη» στην οδό Βουκουρεστίου και ο ίδιος μεγάλωσε με όνειρο να γίνει ο συνεχιστής της δυναστείας. Επενδύει στις εξαγωγές κοσμημάτων και αρχικά η μία επιτυχία διαδέχεται την άλλη. Μια σειρά από ρίσκα όμως φέρνουν τον Γιάννη Βουράκη σε δύσκολη θέση. Τα χρέη αυξάνονται, οι δανειστές πιέζουν και ο ίδιος στα μέσα της δεκαετίας του ’90 βρίσκεται σε κατάσταση οριακή.

Μαζί με την σύζυγό του αποφασίζουν ένα βράδυ να αφήσουν τα πάντα και να φύγουν από την Ελλάδα. Ήταν Μάρτιος του 1996 όταν τα ίχνη του επιχειρηματία και της αγαπημένης του Τζένης, που είχε γνωρίσει σε ένα ταξίδι στην Αϊτή χάνονται. Ο Γιάννης Βουράκης αποφασίζει να ζήσει στη χώρα της γυναίκας του και προσπαθεί να στήσει από το μηδέν μια σειρά από επιχειρήσεις. Να αποδείξει ότι ο εφιάλτης στην Ελλάδα ήταν μια κακή παρένθεση.

Τα χρόνια περνούν, τα χρέη πληρώνονται και όλα δείχνουν πως ο Γιάννης Βουράκης τα έχει καταφέρει. Ο καταστροφικός σεισμός όμως του 2010 στην Αϊτή ήταν το δεύτερο και σίγουρα αναπάντεχο χτύπημα που όπως φαίνεται δεν κατάφερε να ξεπεράσει ποτέ. Τα όνειρα που έκανε γκρεμίζονται, οι επιχειρήσεις του καταρρέουν και ο Γιάννης Βουράκης ξαναζεί τον εφιάλτη του 1996.

Τότε που σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής είχε φτάσει στο σημείο να δανείζεται ακόμα και από υπαλλήλους του. Τελευταία του σκέψη πριν την φυγή είναι να πουλήσει την επιχείρηση του, αλλά κανείς δεν την αγοράζει. Οι δανειστές τον απειλούν και φοβάται για τη ζωή του. Η αγαπημένη του σύζυγος βρίσκει την έσχατη λύση. Τα μαζεύουν και φεύγουν για την Αϊτή αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο που έμελλε να κρατήσει για λίγο.

Από τις ανέσεις της πανάκριβης βίλας που νοίκιαζε στην Εκάλη στις αρχές της δεκαετίας του ’90, στα «αχαρτογράφητα νερά» της Αϊτής και από εκεί κατά διαστήματα σε Ελλάδα και ΗΠΑ, με τον ίδιο να αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις. Ο Γιάννης Βουράκης ήταν πάντα επίμονος αλλά ελάχιστα διορατικός. Το τίμημα ήταν βαρύ για τον επιχειρηματία που ακολούθησε το δικό ένα δρόμο γεμάτο ανατροπές…

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις