Κυριακή, 28 Απρ.
20oC Αθήνα

Πολεμική Αεροπορία: Πετάει στην Ινδία για την πολυεθνική άσκηση «Tarang Shakti 2024»

Πολεμική Αεροπορία: Πετάει στην Ινδία για την πολυεθνική άσκηση «Tarang Shakti 2024»

Τα στενά γεωγραφικά όρια της Ευρώπης, αλλά και της Μέσης Ανατολής ξεπερνούν τα ελληνικά «γεράκια». Ανοίγουν πλέον τα «φτερά» τους ώστε να φτάσουν έως τη μακρινή, αλλά φιλόξενη, Ινδία επισφραγίζοντας με τον πλέον ηχηρό τρόπο την εξωστρέφεια της Πολεμικής Αεροπορίας.

Και ενώ ήδη έχουν χτιστεί άριστες σχέσεις σε στρατιωτικό επίπεδο ως αποτέλεσμα της προσέγγισης των δύο κρατών σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, οι Ένοπλες Δυνάμεις με αιχμή τη σιδερένια γροθιά της, την HAF (Ελληνική Πολεμική Αεροπορία), κάνουν την αρχή πατώντας στο έδαφος της Ινδίας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους τα «μπλε» φτερά ετοιμάζονται να πετάξουν ανατολικά και να διανύσουν σχεδόν 3.000 μίλια μέχρι να προσγειωθούν στην πολυπληθέστερη πλέον χώρα του κόσμου του 1.5 δις ανθρώπων, ώστε να δώσουν ηχηρό παρόν με μια υψηλού συμβολισμού παρουσία στο μεγαλύτερο αεροπορικό event που έχει διοργανωθεί ποτέ σε ινδικό έδαφος.

Πρόκειται για την πολυεθνική άσκηση μεγάλης κλίμακας «Tarang Shakti 2024», η οποία διοργανώνεται για πρώτη φορά στην πολυπληθέστερη πλέον χώρα του κόσμου με στόχο να συγκεντρώσει την αφρόκρεμα των αεροπορικών δυνάμεων παγκοσμίως. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά 52 χώρες πρόκειται να λάβουν μέρος στην άσκηση είτε με αεροπορικά μέσα είτε με παρατηρητές μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία.

Η «Tarang Shakti» (Κύμα Δύναμης) έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί τον προσεχή Αύγουστο στην Αεροπορική Βάση Τζοντχπούρ στην επαρχία Ράτζασταν στη βορειοδυτική Ινδία, σχετικά κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Η Πολεμική Αεροπορία ήταν από τις πρώτες που κλήθηκε από την Indian Air Force να συμμετέχει και, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Onalert.gr, όχι απλά εμφανίζεται θετική αλλά ήδη δρομολογεί τις σχετικές διαδικασίες με πρωτοβουλία του νέου Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου Δημοσθένη Γρηγοριάδη.


Το πρώτο «γεράκι» της HAF έχει ζητήσει από το Αεροπορικό Επιτελείο να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Indian Air Force προκειμένου να διευθετηθούν όλες οι λεπτομέρειες και τα μαχητικά της HAF να βρεθούν τον προσεχή Αύγουστο στην Ασιατική χώρα με την μεγάλη ιστορία και ταυτόχρονα ανερχόμενη παγκόσμια οικονομική και στρατιωτική δύναμη.

Ο τύπος των μαχητικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που θα συμμετέχουν στην μεγάλη πολυεθνική άσκηση, αναμένεται να αποφασιστεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς το Αεροπορικό Επιτελείο διερευνά τις δυνατότητες υποστήριξης τους κατά την παρουσία τους εκεί είτε από την Indian Air Force είτε από άλλη συμμαχική αεροπορία, η οποία θα λάβει μέρος με ίδιο τύπο. Οι Ινδοί διαθέτουν άλλωστε μαχητικά Rafale αλλά και Mirage 2000, όπως και η HAF, ενώ δεν αποκλείεται τρίτη χώρα να συμμετέχει στην άσκηση με F-16 τα οποία επίσης βρίσκονται στο οπλοστάσιο της HAF.

Το ενδεχόμενο η ελληνική παρουσία στην άσκηση να πραγματοποιηθεί με γαλλικής κατασκευής μαχητικά φαίνεται πάντως ότι συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Σε μια τέτοια περίπτωση θα διερευνηθεί η δυνατότητα χρήσης από την Πολεμική μας Αεροπορία ιπτάμενου τάνκερ της Armee Del Air (γαλλική ΠΑ), ώστε τα Ελληνικά μαχητικά να μην απαιτηθεί να προσγειωθούν σε ενδιάμεση Αεροπορική Βάση για ανεφοδιασμό.

Είχε προηγηθεί η συμμετοχή για πρώτη φορά της Indian Air Force στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2023» η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου Απριλίου με επίκεντρο την Ανδραβίδα. Τα επιβλητικά ινδικά μαχητικά Su-30MK προσγειώθηκαν στην 117 Πτέρυγα Μάχης και έκλεψαν τις εντυπώσεις με την εντυπωσιακή παρουσία του.

Ήταν μία από τις ελάχιστες παρουσίες μαχητικών της Indian Air Force έξω από την Ινδία, καθώς έως τότε συμμετείχαν μόνο στην Αμερικανική Red Flag και σε ασκήσεις που διοργανώθηκαν από τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία. Άλλωστε το ισχυρό «Brand Name» της Πολεμικής μας Αεροπορίας, το οποίο στηρίζεται στο υψηλό επίπεδο των Ελλήνων ιπτάμενων, αποτελεί μεγάλο δέλεαρ για όλες τις συμμαχικές και φιλικές αεροπορίες.

πηγή: OnAlert.grΡεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις