Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα

Πολεμικό Ναυτικό: Φρεγάτες και υποβρύχια ταυτόχρονα σε 4 πολυεθνικές αποστολές και ασκήσεις

Πολεμικό Ναυτικό: Φρεγάτες και υποβρύχια ταυτόχρονα σε 4 πολυεθνικές αποστολές και ασκήσεις

Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» του Πολεμικού Ναυτικού περνά τη διώρυγα του Σουέζ προκειμένου να ενσωματωθεί στην Ευρωπαϊκή αρμάδα της Επιχείρησης «ASPIDES» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Την ίδια ώρα, όμως, τρεις ακόμη Μονάδες Επιφανείας της Διοίκησης Φρεγατών, αλλά και τουλάχιστον ένα υποβρύχιο, όλα του Πολεμικού Ναυτικού, λαμβάνουν ταυτόχρονα μέρος σε άλλες πολυεθνικές αποστολές και ασκήσεις σε ολόκληρη σχεδόν τη Μεσόγειο.

Οι πρώτες εντυπωσιακές εικόνες που έδωσε το ΝΑΤΟ στη δημοσιότητα από τη μεγαλύτερη ανθυποβρυχιακή της Συμμαχίας «Dynamic Manta 24» αφορούν το υψηλής δυσκολίας σενάριο με συμμετοχή των επίλεκτων αμφίβιων κομάντος της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και συγκεκριμένα Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφέων της ΔΥΚ. Οι βατραχάνθρωποι πραγματοποίησαν άσκηση εξόδου από υποβρύχιο και συγκεκριμένα από το Ιταλικό «TODARO» και καταδρομικής ενέργειας με λέμβο.

Στην ίδια άσκηση, όπως ήδη έχει αποκαλύψει το Onalert.gr, συμμετέχει η φρεγάτα «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ», αλλά και το πανίσχυρο υποβρύχιο «ΜΑΤΡΩΖΟΣ», το οποίο εδώ και ημέρες παραμένει άφαντο στο βυθό της Αδριατικής Θάλασσας αποτελώντας έναν πραγματικό εφιάλτη για όλες τις Συμμαχικές Μονάδες Επιφανείας αλλά και τα υπόλοιπα υποβρύχια τα οποία λαμβάνουν μέρος στη «DYNAMIC MANTA». Άσκηση στην οποία τα τελευταία χρόνια οι Μονάδες του Πολεμικού μας Ναυτικού έχουν αφήσει ανεξίτηλο στίγμα ειδικά από τότε που συμμετέχουν υποβρύχια κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ».

Την ίδια ώρα νοτιότερα από τη θαλάσσια περιοχή, στην οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η «DYNAMIC MANTA», βρίσκεται μια ακόμη Μονάδα Επιφανείας του Ελληνικού Στόλου και συγκεκριμένα η φρεγάτα «ΕΛΛΗ» στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης «ΕΙΡΗΝΗ». Στην ΕUNAVFOR «IRINI» το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει συνεχώς με φρεγάτα από τον Μάιο του 2020, όταν άρχισαν οι περιπολίες της Ευρωπαϊκής αρμάδας κοντά στις ακτές της Λιβύης στο πλαίσιο της απόφασης του ΟΗΕ για εμπάργκο όπλων στην εμπόλεμη χώρα. Αποστολή με σημαντικές ιδιαιτερότητες και πολύμηνη παραμονή των πλοίων εν πλω. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2022 η φρεγάτα «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Νάσο Οικονομίδη παρέμεινε στη θάλασσα συνολικά 218 ημέρες συμμετέχοντας στην Επιχείρηση «ΕΙΡΗΝΗ» προχωρώντας σε δεκάδες νηοψίες σε ύποπτα πλοία με στόχο τον έλεγχο του λαθρεμπορίου όπλων με προορισμό τη Λιβύη.

Στην ανατολική Μεσόγειο όμως βρίσκεται και τέταρτη φρεγάτα του Στόλου. Πρόκειται για τη «ΛΗΜΝΟΣ», η οποία συμμετέχει στην επιχείρηση «UNIFIL» στο πλαίσιο της απόφασης του ΟΗΕ με σκοπό την απαγόρευση διακίνησης παράνομου οπλισμού και συναφών υλικών προς τον Λίβανο, σε συνεργασία με τις Λιβανικές αρχές.

Ταυτόχρονα, το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει με αμείωτη ένταση όλες τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες, ασκήσεις αλλά και περιπολίες στις ελληνικές θάλασσες έχοντας αναπτύξει σημαντικό αριθμό Μονάδων Επιφανείας σε κάθε γωνιά του Αιγαίου. Δραστηριότητες και αποστολές, οι οποίες καταδεικνύουν με τον πλέον έντονο τρόπο ότι η ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του Στόλου με καινούργιες σύγχρονες Μονάδες Επιφανείας, αλλά και ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ αποτελούν μονόδρομο.

πηγή: Onalert.grΡεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις