Ελλάδα

ΠΡΟΣΟΧΗ! Επικίνδυνο λογισμικό στα κινητά μας τηλέφωνα

H Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες πως ένα κακόβουλο λογισμικό "ransomware" σε συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εφιστά την προσοχή στους χρήστες έξυπνων κινητών τηλεφώνων (“smartphones”), σχετικά με κακόβουλο λογισμικό το οποίο προσβάλει συσκευές κινητής τηλεφωνίας εμφανίζοντας μήνυμα ότι τα αρχεία έχουν κλειδωθεί από την αστυνομία και ότι για το ξεκλείδωμα τους απαιτείται η καταβολή χρηματικού ποσού.

Το κακόβουλο αυτό λογισμικό έχει αναφερθεί σε μεγάλο αριθμό χωρών του εξωτερικού όπου με κατάλληλους μηχανισμούς εντοπισμού θέσεως αναγνωρίζει τη χώρα στην οποία βρίσκεται ο χρήστης και εμφανίζει αντίστοιχο μήνυμα από την Εθνική Αστυνομία του εκάστοτε κράτους.

Το εν λόγω κακόβουλο λογισμικό διανέμεται κυρίως μέσω ιστοσελίδων και διαφημίσεων και προσβάλλει ως επί το πλείστον συσκευές με λειτουργικό “Android”, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές περιλαμβάνονται και συσκευές που λειτουργούν με άλλο λειτουργικό καθώς και “tablets”.

Επισημαίνεται ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων το κακόβουλο λογισμικό δεν κλειδώνει πραγματικά τα αρχεία και μπορεί να απομακρυνθεί με απλές διαδικασίες σε αντίθεση με αντίστοιχα κακόβουλα λογισμικά τα οποία προσβάλλουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κρυπτογραφούν τα περιεχόμενα αρχεία.

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες δεν πρέπει να καταβάλουν το χρηματικό ποσό και συνίσταται η άμεση επικοινωνία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον τηλεφωνικό αριθμό 111 88 για περαιτέρω βοήθεια.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται σε επαγρύπνηση, παρακολουθεί το φαινόμενο και θα συνεχίσει την ενημέρωση των πολιτών με οποιοδήποτε νεότερο στοιχείο περιέλθει σε γνώση της σχετικά με το φαινόμενο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Κλιματική αλλαγή: Γιατί πλήττουν τη Δυτική Ελλάδα ισχυρές βροχοπτώσεις
Ο καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Αθανάσιος Αργυρίου, εξηγεί με αφορμή τα κύματα κακοκαιρίας που πλήττουν τις τελευταίες εβδομάδες πολλές περιοχές
Πλημμύρες από τις έντονες βροχοπτώσεις στην Ήπειρο
Αυξάνεται η κίνηση στην Αθηνών – Κορίνθου, ουρές σε Κινέτα και Μέγαρα – Επιστρέφουν οι εκδρομείς του τριημέρου
Προβλήματα εντοπίζονται και στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, αφού αυξημένη είναι η κυκλοφορία από το Σχηματάρι έως και την έξοδο της Αττικής Οδού στον Κηφισό
Διόδια 6