Ελλάδα

Προβόπουλος: “Υπήρχε σχέδιο Β” – Αν πετούσαν την Ελλάδα έξω από το ευρώ θα επιβάλαμε όριο αναλήψεων

- "Συγκρούστηκα με τον Τόμσεν για το έλλειμμα", λέει ο Γιώργος Προβόπουλος
- "Τα επιχειρήματά του ήταν σαθρά και φάνηκε ότι είχα απόλυτο δίκιο"
- Τα λάθη στην εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής και το σχέδιο σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ
- "Το πολιτικό σύστημα απέκρυψε επιμελώς τις υποχρεώσεις της χώρας"
- Όλα όσα είπε ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας σε συνέντευξή του

“Φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό βάζει ο πρώην ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha, τόνισε πως το πολιτικό σύστημα επιμελώς απέκρυψε τις υποχρεώσεις που έχει η χώρα από τη στιγμή που μπήκε στη νομισματική ένωση.

Τα λάθη στην εφαρμογή του προγράμματος

“Στην αρχή του προγράμματος το λεγόμενο δημοσιονομικό μίγμα που πρότεινε η τρόικα και εφάρμοσε η κυβέρνηση ήταν λανθασμένο”, σημείωσε ο κ. Προβόπουλος και συμπλήρωσε: “Ακόμα και τώρα φοβάμαι ότι δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός και τότε το παιχνίδι το παίρνει πάνω του ο άλλος”.

“Ξέρω ότι στην πρώτη κυβέρνηση η αντίδραση ήταν ότι δεν μπορούμε να απολύουμε δημόσιους υπαλλήλους, δεν μπορούμε να μειώνουμε τις αποδοχές των δημόσιων υπαλλήλων. Άρα η εύκολη λύση ήταν να βάζουμε νέους φόρους – αλλά με τους νέους φόρους πνίγεις την ανάπτυξη”, δήλωσε ακόμα ο Γιώργος Προβόπουλος.

Υπήρχε σχέδιο Β

Σχετικά με το “σχέδιο έκτακτης ανάγκης”, ο πρώην πρόεδρος της ΤτΕ σημείωσε πως αυτό υπήρχε και δεν προέβλεπε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αλλά τι θα μπορούσε να συμβεί σε τραπεζικό πανικό.

“Αυτό το είδαμε στην Κύπρο με τους πολίτες να μην μπορούν να αναλάβουν ολόκληρο το ποσό των καταθέσεων”, σημείωσε.

Οι πιο δύσκολες ώρες

Ερωτηθείς για τις πιο δύσκολες στιγμές της θητείας, του ξεχώρισε το Φθινόπωρο του 2011, όταν έγινε η πρόταση Παπανδρέου για το δημοψήφισμα, αλλά και ο Μάϊος και ο Ιούνιος του επόμενου έτους, όταν στη χώρα μας έγινε η διπλή εκλογική μάχη.

“Βρισκόμασταν σε ετοιμότητα λόγω της ιδιαίτερα επιβαρυμένης ψυχολογίας των καταθετών”

Αναφέρθηκε ακόμη στις δύο αερομεταφορές χρημάτων που έγιναν από άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όταν όλα έγιναν κάτω από συνθήκες απόλυτης μυστικότητας, για να αποφευχθεί ο γενικευμένος πανικός των καταθετών.

Για τις αερομεταφορές, τόνισε πως “αν είχε γίνει διαρροή στον Τύπο ή οι πολίτες έβλεπαν φορτηγά να μεταφέρουν χρήματα αυτό από μόνο του ήταν σε θέση να πυροδοτήσει αρνητικές εξελίξεις”.

Η σκληρή κόντρα με την τρόϊκα

Ο Γ. Προβόπουλος αναφέρθηκε ακόμη και στην έντονη διαφωνία που είχε με την τρόικα, πριν μερικούς μήνες, λέγοντας συγκεκριμένα: “Τον Μάρτιο του 2014, όπως ξέρετε είχα μία μεγάλη κόντρα με την τρόϊκα και ιδίως στο σκέλος του ΔΝΤ, στο θέμα των stress tests των τραπεζών. Ο Πολ Τόμσεν πίστευε κι όχι μόνο ο Πολ Τόμσεν, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την εποχή εκείνη, ότι το έλλειμμα κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες ήταν πολύ μεγαλύτερο από τα 6,3 που είχε βγάλει η Τράπεζα της Ελλάδος με τη βοήθεια διεθνών συμβούλων”.

Για να συνεχίσει, λέγοντας για τον Πολ Τόμσεν συγκεκριμένα πως “τα επιχειρήματα από την δική του πλευρά, πιστεύω εγώ, μπορεί να τον αδικώ τον άνθρωπο, ήταν σαθρά. Ήμουν απόλυτα βέβαιος ότι είχα δίκιο κι αυτό αποδείχτηκε με την τελευταία άσκηση από την πλευρά της ΕΚΤ”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Τριήμερο πένθος στην Κεντρική Μακεδονία για τους 7 οπαδούς του ΠΑΟΚ που σκοτώθηκαν - Μεσίστιες θα κυματίζουν οι σημαίες στα κτίρια της περιφέρειας
Με απόφαση της Περιφερειάρχη ακυρώνονται οι εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί μέχρι την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου – Πώς έγινε η τραγωδία
Η νταλίκα που εμπλέκεται στο τροχαίο δυστύχημα με τους επτά νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας
Συνελήφθησαν 2 ανήλικες για τον βάρβαρο ξυλοδαρμό της 17χρονης στη Θεσσαλονίκη - Τραβούσαν σε βίντεο τα βασανιστήριά της
Ταυτοποιήθηκε και η 3η νεαρή - Έρευνες για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό και του 4ου κοριτσιού που συμμετείχε στον ξυλοδαρμό - Με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και μετατόπιση σπονδύλου η 17χρονη
Unhappy girl on sofa
«Μπλόκαρε το τιμόνι κατά την προσπέραση», αποκάλυψε τραυματίας του πολύνεκρου τροχαίου με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία
Ο γιατρός Δημήτρης Κούκουλας που επισκέφθηκε το νοσοκομείο στη Ρουμανία ανέφερε τι έλεγε τραυματίας οπαδός του ΠΑΟΚ που επέβαινε στο μοιραίο βαν
Συντρίμμια από το τροχαίο με τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία
44