Ελλάδα

Ρωγμές στις Βούτες Ηρακλείου: Κατολίσθηση «βλέπει» ο γεωλόγος Λουπασάκης, δεν είναι σαφής η κατεύθυνση

Εξήγησε πως το χωριό είναι χτισμένο πάνω σε δύο πλαγιές και δεν είναι σαφές αν η μετακίνηση γίνεται προς τη μία ή και προς τις δύο πλαγιές

Οι εκτεταμένες ρωγμές που σημειώνονται στα σπίτια και σε τοίχους στις Βούτες Ηράκλειου οφείλονται σε κατολίσθηση, αν και μέχρι στιγμής δεν είναι σαφής η κατεύθυνση της μετακίνησης, σημειώνει ο καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας και Γεωλογικής Μηχανικής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Λουπασάκης. 

Ο κ. Λουπασάκης μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ, «Συνδέσεις», για τις ρωγμές στο χωριό Βούτες Ηρακλείου εξήγησε πως το χωριό είναι χτισμένο σε δυο πλαγιές και σημείωσε πως: «Έχουμε έναν σχηματισμό που είναι επιρρεπής στις κατολισθήσεις, μια φυλλώδη μάργα που όταν διαβραχεί χάνει πολύ μεγάλο μέρος των μηχανικών της χαρακτηριστικών. Αυτή η μάργα έχει αρχίσει να εκδηλώνει μετακινήσεις. Τώρα η φορά με την οποία γίνονται αυτές οι μετακινήσεις δεν είναι σαφής αυτή τη στιγμή για αυτό τον λόγο χθες τοποθετήσαμε κάποιους μάρτυρες για να δούμε με ποιο τρόπο κινείται ο σχηματισμός και αυτό γιατί ο οικισμός είναι χτισμένος πάνω σε μία ράχη οπότε έχει και από τις δύο μεριές του ανοιχτά πρανή για να εκδηλωθούν μετακινήσεις».

Ο κ. Λουπασάκης τόνισε πως αυτή τη στιγμή πρέπει να λύσουμε το κουίζ αν αυτές οι μετακινήσεις γίνονται προς μία κατεύθυνση, δηλαδή αν κινείται προς το ένα πρανές ή αν έχουμε ανεξάρτητες ή συσχετιζόμενες μετακινήσεις, οι οποίες γίνονται και προς τα δύο πρανή (πλαγιές) του οικισμού.

Επεσήμανε πως οι παράγοντες που προκαλούν μία κατολίσθηση είναι οι προπαρασκευαστικοί και οι εναυσματικοί: «Προπαρασκευαστικοί παράγοντες στην περίπτωση αυτή είναι ότι έχουμε δύο πρανή εκατέρωθεν του οικισμού, είναι το ότι έχουμε γεωλογικούς σχηματισμούς που είναι ευαίσθητοι στην εκδήλωση αυτών των φαινομένων, άρα λοιπόν έχουμε απότομη μορφολογία, άσχημους γεωλογικούς σχηματισμούς. Είναι η ύπαρξη του οικισμού επάνω ο οποίος προφανώς τα φορτία τα οποία επιβάλλει επιτείνουν τα προβλήματα.

 

Kαι από εκεί και πέρα οι εναυσματικοί παράγοντες προκύπτουν και από τον αποκλεισμό κάποιων παραμέτρων. Δηλαδή σεισμούς δεν είχαμε οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι η σεισμική ενεργότητα της περιοχής μπορεί να ενεργοποίησε αυτά τα φαινόμενα. Αυτό που είδαμε είναι ότι έχουμε αύξηση της υγρασίας η οποία όμως πρέπει να λαμβάνει χώρα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα».

Σημειώνεται πως τις τελευταίες ώρες οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο το έδαφος να έχει αλλοιωθεί λόγω ακούσιας ανθρώπινης παρέμβασης, μιας και ο σχηματισμός του εδάφους στην περιοχή χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνος όταν βραχεί, ενώ έχουν αναφερθεί πιθανές διαρροές από εσωτερικά δίκτυα παλαιών σπιτιών και υπόγειες δεξαμενές που πλέον δεν είναι στεγανές.

«Είμαστε τυχεροί που ο Δήμος ενεργοποιήθηκε ακαριαία, είδαμε ότι μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα ενεργοποιήθηκαν ο κρατικός μηχανισμός και επιστημονικοί φορείς […] ναι υπάρχει πιθανότητα (σσ να εμφανιστούν ρωγμές και σε άλλα σπίτια), το φαινόμενο είναι πολύ καινούριο[…] δεν γνωρίζουμε ακόμα τον ρυθμό με τον οποίο γίνονται οι μετακινήσεις» κατέληξε ο κ. Λουπασάκης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Παγωμένη Πρωτοχρονιά με κρύο και χιόνια - Οι περιοχές της Αττικής που θα πέσουν οι πρώτες νιφάδες
Ο νέος χρόνος θα μας υποδεχτεί με αρκετό κρύο, καθώς η παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα είναι η πιο παγωμένη μέρα ως τώρα του φετινού χειμώνα φέροντας και τα πρώτα χιόνια στην Αττική - «Μαλακώνει» ο καιρός από την Παρασκευή
Χιόνια στην Αττική
Χιόνια στην Αττική το βράδυ της Παραμονής Πρωτοχρονιάς – Η πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου
«Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης πρόσκαιρων και τοπικών χιονοπτώσεων σε τμήματα της Αττικής, κυρίως στα βόρεια και βορειοανατολικά του νομού και σε υψόμετρα άνω περίπου των 400 μέτρων»
Καιρός 16
Στρατός Ξηράς: «Νέα εποχή» για το Πυροβολικό με τα ισραηλινά PULS και εκσυγχρονισμό των RM-70
Το Πυροβολικό μεταλλάσσεται και στοχεύει σε ένα πλήρες «kill chain» – από τον εντοπισμό, στην ταυτοποίηση, στη διαταγή βολής, μέχρι την άμεση προσβολή στόχων υψηλής αξίας, σε βάθος και σε χρόνο που πιέζει τον αντίπαλο
Πυροβολικό
Αναβλήθηκε για τις 12 Ιανουαρίου η δίκη του γνωστού τράπερ Ivan Greko
«Οι Εισαγγελικές Αρχές δεν πρέπει να σπεύδουν να ασκούν ποινικές διώξεις υπό την πίεση δημοσιευμάτων, σε υποθέσεις που δεν είναι ώριμες προς εκδίκαση και δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία», δήλωσε ο συνήγορος του κατηγορουμένου
Ο τράπερ Ivan Greko 9