Πέμπτη, 2 Μαΐ
16oC Αθήνα

Σε έξαρση η παραβατικότητα των ανηλίκων – Ανησυχία μετά τη ληστεία σε φαρμακείο στον Χολαργό από 16χρονο

Σε έξαρση η παραβατικότητα των ανηλίκων – Ανησυχία μετά τη ληστεία σε φαρμακείο στον Χολαργό από 16χρονο

Η ληστεία σε φαρμακείο το βράδυ των Χριστουγέννων στον Χολαργό, την οποία έκανε ένας 16χρονος κρατώντας μια ψεύτικη καραμπίνα, άνοιξε ξανά τη συζήτηση για την παραβατικότητα των ανηλίκων, η οποία βρίσκεται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα.

Πιο αναλυτικά, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, ανήμερα των Χριστουγέννων το βράδυ, ο 16χρονος μπήκε στο φαρμακείο στον Χολαργό με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου και υπό την απειλή μιας καραμπίνας – ρέπλικα, άρπαξε 700 ευρώ.

Όπως δείχνει και το βίντεο ντοκουμέντο, πριν μπει ο δράστης με την ψεύτικη καραμπίνα, ο συνεργός του είχε μπει στο φαρμακείο προσποιούμενος τον πελάτη ώστε να κατασκοπεύσει τον χώρο.

Μετά από έρευνα των αστυνομικών του τμήματος Χολαργού, ταυτοποιήθηκε ο 16χρονος δράστης και συνελήφθη το μεσημέρι της επομένης. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα Ανηλίκων, ενώ οι έρευνες για την ταυτοποίηση του συνεργού του συνεχίζονται.

Προστατεύεται από τον νόμο η παιδική παραβατικότητα

«Στην περιοχή Παπάγου και Χολαργό έχει ενταθεί τον τελευταίο καιρό η εγκληματικότητα. Υπάρχει ένα γκέτο στην οδό Αναστάσεως που το βράδυ συγκεντρώνονται ανήλικοι κυρίως και κάνουν κόντρες με τα μηχανάκια τους και κάποιοι από αυτούς δραστηριοποιούνται και σε άλλες παράνομες ενέργειες. Δεν έχω δει ποτέ την αστυνομία σε αυτό», είπε στο MEGA ο δικηγόρος Σπύρος Δημητρίου.

«Η παιδική παραβατικότητα προστατεύεται από τον νόμο και τους παραβάτες τους μεταχειρίζεται με επιείκεια γιατί την ευθύνη τους την έχον οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί. Την λύση δεν θα τη δώσει τιμωρητικά ο νόμος και σωστά δεν θα το κάνει, γιατί η βάση της εξέλιξης ενός παιδιού είναι η παιδεία και όχι η τιμωρία, και μιλώ για το έγκλημα», συμπλήρωσε.

«Είναι δύσκολο η ΕΛ.ΑΣ να κάνει αθρόες προσαγωγές σε 13χρονα. Πηγαίνει η αστυνομία και σπάει αυτές τις ομάδες, το γνωρίζει η ΕΛ.ΑΣ γιατί κάτοικοι έχουν κάνει παρεμβάσεις με τηλέφωνα στα αστυνομικά τμήματα», ανέφερε ο Σταύρος Μπαλάσκας.

Για την υπόθεση στα Καλύβια με τον 16χρονο πατροκτόνο, ο κ. Δημητρίου επεσήμανε πως, «δεν είναι πρωτοφανής η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος. Ένα παιδί που περνούσε μαρτυρικά δίπλα στον πατέρα του, στο στάδιο της ανάκρισης, πάντα γίνεται διάγνωση για την τύχη της υπόθεσης και του ανηλίκου. Ακόμα και σε περίπτωση ανθρωποκτονίας τελεσθείσα από ανήλικο, η μέγιστη επιβληθείσα ποινή είναι τα 8 έτη, και εκτίει τα μισά».

Για τον 18χρονο που σκότωσε τον αδερφό του με το ψαλίδι στη Νέα Σμύρνη δεν ισχύει αυτό αλλά μπορεί να ευεργετηθεί από ελαφρυντικές περιστάσεις πχ η μετεφηβική ηλικία», συμπλήρωσε», σχολίασε ο γνωστός δικηγόρος.

Επανερχόμενος στην υπόθεση των Καλυβιών, ο κ. Δημητρίου τόνισε ότι «το δικαστήριο θα γίνει. Η φάση της ανάκρισης δεν είναι προκαταβολή ποινής ή δίκης, μία διάγνωση γίνεται. Θα παραπεμφθεί κανονικά για ανθρωποκτονία από πρόθεση», τόνισε κλείνοντας ο κ. Δημητρίου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις