Ελλάδα

Σφέλα: Η «φέτα της φωτιάς» από τη Μεσσηνία

Η Σφέλα είναι ημίσκληρο τυρί άλμης με γεύση ελαφρώς αλμυρή και πικάντικη. Το σχήμα της είναι σε παραλληλεπίπεδες λωρίδες περίπου 750 γραμμαρίων.

Η Σφέλα είναι παραδοσιακό τυρί που παρασκευάζεται στη νότια Πελοπόννησο στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας. Το όνομα της οφείλεται στον τρόπο τεμαχισμού της τυρομάζας (Σφέλα = λωρίδα). Η Σφέλα μας παρασκευάζεται αποκλειστικά από 100% ελληνικό, παστεριωμένο, αιγοπρόβειο γάλα, που προέρχεται αυστηρά μόνο από την περιοχή της Μεσσηνίας.

Η Σφέλα είναι ημίσκληρο τυρί άλμης με γεύση ελαφρώς αλμυρή και πικάντικη. Ωριμάζει τουλάχιστον για τρείς μήνες πριν βρεθεί στο τραπέζι σας.

Στην εκπομπή της ΕΡΤ, με τίτλο «ΠΟΠ Μαγειρική» ο σεφ Νικόλας Σακελλαρίου φτιάχνει συνταγές με προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και μας «ταξιδεύει» στην ιστορία του εκάστοτε υλικού. Παίρνοντας ως αφορμή τη Σφέλα Μεσσηνίας, μας μεταφέρει στη μαγευτική νότια Πελοπόνησο και αναλύει το υπέροχο αυτό ελληνικό προϊόν, το οποίο έχει αναγνωριστεί επίσημα ως Π.Ο.Π από το 1996.

Παίρνοντας ως βάση τη σφέλα Μεσσηνίας και συνδυάζοντάς τη με λιστή ντομάτα, μέλι και φύλλο κρούστας δημιουργεί ένα λαχταριστό ορεκτικό που συνδυάζει την επιθυμία για αλμυρό και γλύκο, σε ένα!

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Λέκκας: Καμιά ανησυχία για τις πρόσφατες σεισμικές δονήσεις σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθου  
Αναφορά έκανε και στην σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, η οποία διήρκεσε περίπου έναν μήνα, με αποκορύφωμα τον Φεβρουάριο. «Ευτυχώς σταμάτησε, αλλά ήταν ικανό χρονικό διάστημα για να επηρεάσει τις κρατήσεις», σχολίασε.
Το ναυάγιο της Ζακύνθου
Η Ειρήνη Μουρτζούκου επικοινώνησε με την γιαγιά του Παναγιωτάκη μετά την ομολογία της - «Το μωράκι φαίνονταν νεκρό» αποκαλύπτει η σπιτονοικοκυρά
«Το είχα στο μυαλό μου αλλά δεν περίμενα να το ομολογήσει. Όλοι το ήξεραν και το καταλάβαιναν», προσθέτει η σπιτονοικοκυρά
Ειρήνη Μουρτζούκου
2