Ελλάδα

Σουδάν: «Όλοι οι δρόμοι είναι διάσπαρτοι με πτώματα» λέει Έλληνας που επέστρεψε

«Τέτοια φρίκη και τέτοιο σκοτωμό δεν έχω ξαναδεί» λέει ένας από τους Έλληνες, που το βράδυ της Πέμπτης, επέστρεψαν από την κόλαση του Σουδάν, όπου παρέμεναν εγκλωβισμένοι για μέρες.

Τα όσα περιγράφει στους δημοσιογράφους, σοκαρισμένος ακόμα από τα όσα έζησε, σφίγγουν το στομάχι…

«Διάσπαρτος ο δρόμος, γεμάτος πτώματα. Όλοι οι δρόμοι! Όλα τα κτίρια χτυπημένα. Γεμάτα καπνούς! Έπεσαν δύο όλμοι στο σπίτι μας και το διέλυσαν. Η Αεροπορία χτυπούσε 4 μέρες συνέχεια. 5 κτίρια πιο κάτω, τινάχθηκε (κτίριο) στον αέρα μπροστά μου».

«Για τους αμάχους δεν υπάρχει καμία προσοχή. Υπάρχει μία αναρχία. Οι επαναστάτες έχουν πάρει όλο το κέντρο… Είναι πόλεμος πόλεων και είναι πολύ δύσκολο να… συγκρουστούν εκεί μέσα, να τους βγάλεις» τονίζει.

Το αεροσκάφος της σωτηρίας του, ένα C-130 με προσωπικό Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ απογειώθηκε την Πέμπτη (27/4) από το Αεροδρόμιο Ασουάν της Αιγύπτου με προορισμό την Αεροπορική Βάση Wadi Seidna βόρεια του Χαρτούμ στο Σουδάν.

Με την προσγείωση του αεροσκάφους στην Αεροπορική Βάση, το τμήμα SOF προχώρησε σε έλεγχο και εξασφάλιση της ευρύτερης περιοχής, ενώ παράλληλα συνέδραμε στην διάσωση και επιβίβαση στο αεροσκάφος 39 πολιτών εκ των οποίων 20 από Ελλάδα, 1 από Γερμανία, 4 από Ισπανία, 5 από Ολλανδία, 1 από Σερβία, 8 από Φιλιππίνες, καθώς και 6 κατοικίδια (σκύλοι).

MITSOTAKIS

Με την ολοκλήρωση της επιχείρησης, ο αριθμός των απεγκλωβισθέντων συμπατριωτών μας και μελών οικογενειών τους ανέρχεται στα 125 άτομα.

Την όλη επιχείρηση εκκένωσης και διάσωσης παρακολούθησαν ζωντανά από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Παρών στην άφιξη των διασωθέντων από το Σουδάν, ήταν ο Κυριακός Μητσοτάκης.

«Καταφέραμε και επιστρέψαμε πίσω στην πατρίδα όλους τους συμπολίτες μας» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, επιστρέφοντας από την περιοδεία του σε Καβάλα-Ξάνθη, με στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ειδικών Δυνάμεων που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση απεγκλωβισμού από το Σουδάν και τους συνεχάρη για την επιτυχή εκπλήρωση της αποστολής τους.

Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε επίσης με ανθρώπους που απεγκλωβίστηκαν και τους ευχήθηκε να τελειώσει γρήγορα η σύρραξη ώστε να μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στις εστίες τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, με την ασφαλή επιστροφή του C-130 από το Χαρτούμ, η επιχείρηση διάσωσης των Ελλήνων συμπολιτών μας οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στον εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν. Θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, για την άρτια οργάνωση αυτής της σύνθετης αποστολής. Πάντα σε συνδυασμό και με άλλες φίλες χώρες καταφέραμε και επιστρέψαμε πίσω στην πατρίδα όσους συμπολίτες μας ήθελαν να φύγουν από την εμπόλεμη ζώνη, καθώς και έξι -αν δεν κάνω λάθος- τετράποδους φίλους μας οι οποίοι και αυτοί επέστρεψαν μαζί με την οικογένειά τους.

mitsotakis eleusinaC MITSOTAKIS mitsotakis eleusinaC

Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει ανά πάσα στιγμή να φροντίζει για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, ασχέτως το πού αυτοί βρίσκονται. Και εύχομαι αυτή η μεγάλη περιπέτεια στο Σουδάν να τελειώσει σύντομα, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στις εστίες τους. Οι Ένοπλές μας Δυνάμεις, για ακόμη μία φορά, μάς έβγαλαν ασπροπρόσωπους και φρόντισαν για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της σύνθετης επιχείρησης”.

mitsotakis eleusinaC mitsotakis eleusinaC

Με την ολοκλήρωση της εν λόγω επιχείρησης, ο αριθμός των απεγκλωβισθέντων συμπατριωτών μας και μελών οικογενειών τους ανέρχεται στα 125 άτομα σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

soudan epistrofi

Ο ΑΓΕΕΘΑ έκανε ευχαριστήρια ανάρτηση προς τις δυνάμεις απεγκλωβισμού αλλά και τις σύμμαχες χώρες, στην οποία αναφέρει:

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από τις στιγμές της επιχείρησης απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν όπως διαβάζουμε στο onalert

Αναστασία Σταματοπούλου

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Καιρός σήμερα: Έντονα φαινόμενα από την κακοκαιρία Byron κυρίως σε Μακεδονία και Δωδεκάνησα μέχρι το μεσημέρι – Σταδιακή βελτίωση
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 14 με 16 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 17 με 18 και τοπικά τους 19 και στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα τους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου.
καιρός
Αποκαλύψεις και ερωτήματα για Κουτσόλαμπρο λίγο πριν ανοίξει η κάλπη του 2ου γύρου στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών
Τον εγκαλούν ότι το 2016 υπηρέτησε ως μετακλητός επί υπουργίας Κατρούγκαλου όταν οι δικηγόροι της Αθήνας βρίσκονταν σε πολύμηνη αποχή από τα καθήκοντά τους, αντιδρώντας στο ασφαλιστικό
Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Θεσσαλονίκη: Νέες αποκαλύψεις για τους «τιμωρούς παιδόφιλων» – Οι επιθέσεις «καρμπόν» με τον άγριο ξυλοδαρμό 48χρονου
Οι Αρχές προσπαθούν να διαπιστώσουν αν η συνομιλία που είχε ο 48χρονος στα social media ήταν η παγίδα των δραστών που αυτοαποκαλούνται «τιμωροί παιδόφιλων»
Περιπολικό της Ελληνικής Αστυνομίας