Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Τα 62 τεθωρακισμένα Bradley είναι μόνο η αρχή: Nέο αίτημα στις ΗΠΑ ετοιμάζει το ΓΕΣ

Τα 62 τεθωρακισμένα Bradley είναι μόνο η αρχή: Nέο αίτημα στις ΗΠΑ ετοιμάζει το ΓΕΣ

Τα 62 τεθωρακισμένα Bradley που αποφάσισαν να παραχωρήσουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα και στο Στρατό Ξηράς θα είναι μόνο η αρχή, καθώς ανώτατες στρατιωτικές πηγές αμέσως μετά την ανακοίνωση τόνιζαν με νόημα πως «δεν θα παραμείνουμε στα 62 Bradley». 

Στο πλεονάζων υλικό του US Army, αν και υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες διαθέσιμα τεθωρακισμένα Bradley M2 A2, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει το Στρατιωτικό Επιτελείο, οι Αμερικανοί σε αυτή τη φάση επέλεξαν να αποδεσμεύσουν έναν μικρό αριθμό προς την Ελλάδα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας δωρεάν παραχώρησης τα επόμενα χρόνια.

Όπως ήδη είχε αναφέρει το Onalert.gr, το Γενικό Επιτελείο Στρατού κατά τη διαδικασία προτεραιοποίησης των εξοπλιστικών αναγκών έχει θέσει ψηλά στη λίστα την ανάγκη σταδιακής αντικατάστασης των γερασμένων TOMΠ M-113A1 με ΤΟΜΑ. Το ενδεχόμενο απόφασης αγοράς καινούργιων τουλάχιστον στη δεδομένη χρονική συγκυρία έχει αποκλειστεί. Έτσι μονόδρομος είναι πλέον η στροφή προς τα μεταχειρισμένα με τα Bradley να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας τόσο λόγω διαθεσιμότητας όσο και επιχειρησιακών δυνατοτήτων.

Έτσι, το επόμενο διάστημα πέρα από την εκκίνηση των συζητήσεων για να προχωρήσει η διαδικασία παράδοσης – παραλαβής των 62 Bradley, τα οποία ήδη προσφέρουν οι Αμερικανοί, το ΓΕΣ προετοιμάζει νέο αίτημα προς τις ΗΠΑ για επιπλέον αριθμό ΤΟΜΑ. Με το ενδιαφέρον να αφορά τα αναβαθμισμένα Bradley M2A2 Operation Desert Storm, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε η αρχική έκδοση Μ2Α0, αν και υπολείπεται σε δυνατότητες.

Τα πρώτα 62 Bradley αναμένεται να ενισχύσουν εκτός απροόπτου κάποια από τις Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες του Δ’ Σώματος Στρατού στη Θράκη. Ενώ στόχος είναι η σταδιακή αντικατάσταση όλων των M-113 A1, τα οποία βρίσκονται στις Μονάδες της πρώτης γραμμής στα χερσαία σύνορα της χώρας με τα πολύ πιο ισχυρά Bradley. Όπως ανέφεραν στρατιωτικές πηγές, τα 62 Bradley είναι καλοδεχούμενα όμως μόνο αυτός ο αριθμός δεν αρκεί. Η κίνηση των Αμερικανών εκτιμάται ότι θα έχει και συνέχεια προκειμένου η ενίσχυση του Στρατού Ξηράς με TOMA Βradley να έχει αξία τόσο επιχειρησιακή όσο και οικονομοτεχνική, σε ζητήματα εκπαίδευσης και υποστήριξης.

Άλλωστε η πολυτυπία ανέκαθεν αποτελούσε ένα από τα σημαντικά προβλήματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο σε κόστος όσο και σε εκμετάλλευση των δυνατοτήτων στα οπλικά συστήματα που αποκτήθηκαν. Κατά συνέπεια, το ΓΕΣ θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να αυξήσει τα επόμενα χρόνια κατακόρυφα τον αριθμό των Bradley, ώστε να αποτελέσουν το βασικό ΤΟΜΑ των Μονάδων της πρώτης γραμμής και όχι ένα ακόμα οπλικό σύστημα ανάμεσα σε δεκάδες άλλα.

Οι επιχειρησιακές δυνατότητες των Bradley και ειδικά της έκδοσης M2A2 καλύπτουν απόλυτα τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς, καθώς δίνουν ταχύτητα, ευελιξία, ισχύ πυρός και θωράκιση ειδικά δίπλα στα σύγχρονα άρματα μάχης Leopard 2 του Δ’ Σώματος Στρατού. Χάρη στον πολύ ισχυρό κινητήρα των 600 ίππων τα Bradley μπορούν να ακολουθήσουν τα Leopard 2, να μεταφέρουν μηχανοκίνητο πεζικό και να τα υποστηρίξουν με το πυροβόλο M242 25mm, τους αντιαρματικούς TOW αλλά και το συζυγές πολυβόλο 7.62mm. Ενώ θα μεταφέρουν εξαμελή ομάδα στρατιωτών με πλήρη φόρτο μάχης, η οποία θα προστατεύεται από ισχυρή θωράκιση απέναντι σε πυρομαχικά έως 30mm.

Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς / Πηγή: onalert.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις