Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Θανάσης Δρούγος στο newsit.gr: «Στον αέρα η Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη»

Λιβύη - Χάφταρ

Στον “αέρα” είναι η διάσκεψη του Βερολίνου λίγες ώρες μετά την αποχώρηση του στρατάρχη Χαλίφα Μπελκασίμ Χάφταρ από την Μόσχα, χωρίς την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ).

Αυτό υποστηρίζει μιλώντας στο newsit.gr ο Διεθνολόγος – Στρατηγικός Αναλυτής, Αθανάσιος Δρούγος, ο οποίος θεωρεί πως σε αυτή τη φάση είναι αρκετά πιθανό να μην πραγματοποιηθεί τελικά η διεξαγωγή της διάσκεψης του Βερολίνου την ερχόμενη Κυριακή.

«Τα πράγματα αλλάζουν μέρα με την ημέρα αλλά έτσι όπως είναι τώρα, αυτή την στιγμή, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν τελικά πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη, η οποία σήμερα κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα», λέει χαρακτηριστικά. Από την στιγμή όμως που τα προβλήματα ξεπεραστούν και αποφασιστεί τελικά η διάσκεψη των κρατών ο Έλληνας διεθνολόγος αναφέρει πως είναι απαραίτητη η συμμετοχή και της Ελλάδας έστω και σε ρόλο παρατηρητή αν και μέχρι τώρα δεν έχει λάβει καμία πρόσκληση.

Click4More Πέτσας: Ζητήσαμε να συμμετάσχουμε στην Σύνοδο του Βερολίνου για την Λιβύη

“Μέχρι τώρα η Ελλάδα αλήθεια είναι πως δεν έχει λάβει κάποια πρόσκληση. Ίσως έχει αποφασιστεί να συμμετέχουν λιγότερα κράτη, που σημαίνει πως θα είναι τα βασικά Ρωσία, Τουρκία, Ιταλία, Γερμανία, Η.Π.Α και από κει και πέρα ο ΟΗΕ, ο Αραβικός σύνδεσμος και πιθανότατα η Αφρικανική Ένωση” εξηγεί ο Θανάσης Δρούγος και προσθέτει “Αν η Ελλάδα δεν είναι παρούσα στη διάσκεψη αυτή ακόμα και ως παρατηρητής, όπως είχε γίνει και στο Παλέρμο το 2018, με έναν Πρέσβη ή μια μικρή αντιπροσωπία δυο τριών ατόμων, προφανώς δεν θα έχει κανένα λόγο γι αυτά που θα γίνουν και θα συζητηθούν ενώ θα έχει και μετέπειτα προβλήματα με το πως θα κινηθεί μελλοντικά η κυβέρνηση της Τρίπολης”.

Σε ότι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις ο Έλληνας διεθνολόγος διακρίνει μια δυσαρέσκεια και έναν έντονο εκνευρισμό ανάμεσα στις τρεις χώρες. Την Ρωσία, την Τουρκία και την Ιταλία.

“Σημασία έχει ότι αυτές τις ώρες υπάρχει ένας εκνευρισμός σε Τουρκία, Ρωσία, Ιταλία με την αποχώρηση Χάφταρ με το κλίμα να είναι ιδιαιτέρως τεταμένο. Ο Τούρκος Πρόεδρος λέει βέβαια τα δικά του λογικό είναι, αλλά δυσαρέσκεια υπάρχει και από την Ρωσική πλευρά, αφού ο πόλεμος συνεχίζεται κανονικά σε όλα τα μέτωπα. Με την επιστροφή του Χάφταρ φαίνεται πως η εκεχειρία έχει σπάσει” εξηγεί και προσθέτει “Διπλωματικά όλες οι μεγάλες χώρες βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση απ όλες τις πλευρές, ενώ αν πούμε πως κάτι συνέφερε αυτή την στιγμή την Ελλάδα, αυτό θα ήταν σε περίπτωση που ο Χάφταρ είχε πετύχει κάποιες νίκες και είχε καταλάβει την Τρίπολη. Όσο η Τρίπολη ως πρωτεύουσα είναι εκτός τότε υπάρχει θέμα”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις